Ve skanzenu Stará Ves zapřáhli do pluhu děti i dospělé

Soňa Šímová 2019-05-04 08:09:00

CHOMUTOV (soš) — Ve skanzenu Stará Ves se pustili do jarních prací na pokusném poli. V rámci programu v projektu Enzedra tentokrát zapojili i širokou veřejnost. Každý si tak mohl vyzkoušet, jaká dřina byla orba, setí, sázení a další činnosti bez použití moderních technologií.

V úvodu byli malí i velcí návštěvníci seznámeni s historií regionu, muzeem lidových staveb Stará Ves a základními cíli projektu Enzedra. Poté se od Romana Honzíka z chomutovského výzkumného ústavu rostlinné výroby dozvěděli dosavadní výsledky, které přineslo bádání po plodinách našich předků. Pak se již všichni přesunuli na pokusné pole, aby si dovednosti našich předků vyzkoušeli.

Jako první přišel na řadu malý pluh, takzvaný řádkovač. Dříve se do něj zapřahal kůň nebo jej táhli zpravidla dva dospělí muži, tentokrát však jejich místa nahradily čtyři děti. I přesto, že šlo o fyzicky velmi náročnou činnost, předháněly se, kdo si nevšední zážitek vy zkouší první. Poté zakusily, jak se likvidoval plevel oborávačkou.

Ještě než došlo k samotné výsadbě brambor, byli návštěvníci seznámeni s jejich nejzajímavějšími odrůdami, které byly pěstovány v Krušnohoří. Dozvěděli se jak a proč je možné je vysazovat. Zajímavostí pro všechny bylo, že do půdy nemusí vkládat pouze hlízy, ale i jejich části, pokud obsahují klíčky umožňující zakořenění. Poté už se zájemci chopili motyk, aby vykopali brázdy a vysadili brambory ve správných vzdálenostech.

Po bramborách přišla na řadu neméně důležitá součást tradičního jídelníčku. Pro výsev obilí na široko byl vybrán jarní ječmen. Účastníci programu oblékli široké výsevní zástěry a přesným pohybem rozhodili zrní do zkypřeného pole.

Další z věcí, kterou si návštěvníci vyzkoušeli, bylo měření pole přesnou replikou historické sáhovky. Pro měrnou délku byl použit český sáh, což je 1,79 metru. Podle mapky pak po částech spočítali, jak je pozemek velký. A kdo ještě neměl takříkajíc dost, mohl si vyzkoušet i sadbu a výsev dalších plodin, jako například tuřínu nebo fazole. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video