Podbořanští včelaři rokovali, přijali mezi sebe nové přátele

Alla Želinská 2019-05-14 11:58:00

Podbořany - Členové základní organizace Českého svazu včelařů v Podbořanech se sešli v sobotu 27. dubna na své výroční členské schůzi.

Český svaz včelařů má kolem 46 tisíc členů. Toto množství představuje 98 procent všech včelařů v naší republice. Česká republika tak patří mezi státy s nejvyšší organizovaností chovatelů včel na světě. Počet včelstev loni v Česku nepatrně klesl na 638 tisíc. Podle Českého statistického úřadu se nejméně včelaří v Karlovarském a Ústeckém kraji.

„Podbořanská organizace se řadí k těm, kde počet včelařů i počet obhospodařovaných včelstev postupně roste. Získávat nové mladé včelaře se nám daří i díky dotacím Ústeckého kraje na pořízení včelstev a pomůcek. V současné době máme 51 členů a počet zdárně přezimujících včelstev je 622. Ztráty letos nedosáhly takové výše jako v katastrofické zimě 2012, přesto máme o 187 včelstev méně, než na podzim,“ uvedl jednatel podbořanské organizace včelařů Zdeněk Říha, který schůzi řídil. Po zprávách předsedy a pokladní informoval nákazový referent o situaci v místním obvodu. „Dá se říct, že bylo již hůř, ale díky pravidelnému, i když poměrně nákladnému léčení proti parazitu Varoa Destructor, se držíme na minimu nákazy. Bohudík, mor včelího plodu, při jehož zjištění se musí vše, co souvisí se včelami, spálit, se nám, díky ukázněnosti našich včelařů, vyhýbá. V loňském roce včelaři naší ZO vytočili 15 462 kilogramů medu a získali 256 kg vosku,“ dodal Z. Říha.

Na sobotní výroční schůzi byli přijati tři noví členové. Je potěšitelné, že mezi včelaře přibyla opět jedna žena a i to, že se mladí rekrutují i z rodin včelařů. Bohužel, ne každému z včelařů se to povede mít v rodině nástupce. Po schůzi předseda s jednatelem navštívili nemocného dlouholetého předsedu revizní komise ZO př. Jiřího Neuberga a předali mu Čestné uznání Svazu. Funkci předsedy revizní komise zastával více než 30 let. Mezi podbořanskými včelaři jsou i 4 držitelé nejvyššího svazového vyznamenání – Stříbrného odznaku ČSV. Nejdéle „sloužícím“ je jednatel Zdeněk Říha, který vykonává funkci nepřetržitě 38 let. „Ale v ostatních funkcích již máme členy o generaci mladší,“ s úsměvem ujišťuje jednatel. Dost ho i ostatní místní včelaře mrzí v televizi občas propírané Včelpo (oprávněně) za falšování medu a jeho míchání s levně nakoupenými, leč zakázané látky obsahujícími medy ze zahraničí. Rovněž aféry s pančovanými medy v obchodní síti. „Ale s tímto nemají naši včelaři nic společného a jak se říká, každý by si měl najít svého včelaře. Z našich členů každý za kvalitu svého medu ručí,“ zdůraznil Zdeněk Říha.

A jaké jsou vyhlídky s medem na letošní rok? „Bohužel ten úhyn včelstev není vše, i ta ostatní včelstva jsou poměrně slabá, takže medu letos moc nebude. Dost se na tom podepisuje ošetřování řepky přípravky pro včely jedovatými. Já osobně, bohudík, v okolí momentálně řepku nemám, tak se snad včelstva letos zmátoří a nedonesou-li letos, bude snad více medu napřesrok,“ prozradil zkušený včelař Zdeněk Říha.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video