Barmani mezi sebou poměřili síly na Žateckém CUPu

Hedvika Mašková 2019-05-18 14:00:00

Předzahrádka Restaurace U Orloje nabídla nevšední soutěžní klání. Minulé úterý zde poměřili síly studenti hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchu z dvaceti středních škol a učilišť z celé České republiky. Soutěžili v kategoriích čepování piva, příprava kávy a máchání koktejlu. Žatecké Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD mělo na soutěži čtyři zástupce. Žádnému z nich se však na prvních třech bodovaných příčkách umístit nepodařilo.

Barmanská soutěž Žatecký CUP, kterou pořádá žatecká hotelovka, se konala tento rok již po jedenácté. Ve třech soutěžních kategoriích se utkalo téměř šest desítek mladých barmanů nejen ze Žatce, ale také z Mostu, Plzně, Prahy, Poděbrad i dalekého Havířova.

Jednou z kategorií, ve které se předvedly dvě žatecké studentky Kateřina Novotná a Barbora Synková, byl Junior Mistr kávy. Úkolem mladých baristů bylo připravit expresso, cappuccino a volný nápoj, který se navíc musel nést v tématu ,,8. květen – Den vítězství“.

Další soutěží bylo ,,Junior Beer Competition“, kde byly na studenty připraveny rovnou tři soutěžní úkoly. Nejprve předvedli své znalosti ve vědomostním testu, poté ukázali, jak jim jde v časovém limitu pěti minut načepovat dvě třetinky piva Žatec Premium a v případě rovnosti bodů soutěžící čepovali a servírovali dva pivní půllitry. Ačkoli je Žatec srdcem kraje proslulého pěstováním chmele a ječmene, v pivní kategorii žatecké učiliště a střední odborná škola měla pouze jednoho zástupce, respektive zástupkyni, Ilonu Tučkovou.

Poslední třetí kategorií byl ,,Junior Cocktail Competition“. Úkolem soutěžících bylo v jejich koktejlové receptuře použít několik centilitrů žateckého piva dle portfolia Žateckého pivovaru. Celkem měli na výběr z deseti nejrůznějších druhů piv. Stejně jako v ostatních kategoriích se u nápoje hodnotila nejen příprava, ale také jeho chuť.

Jedenáctý ročník barmanské soutěže Žatecký CUP probíhal od rána až do pozdních odpoledních hodin, kdy byly slavnostně vyhlášeny výsledky. V každé kategorii byly pro soutěžící na prvních třech místech připraveny poháry, diplomy a také věcné ceny. V soutěži ,,Junior Cocktail Competition“ byly navíc uděleny ceny za nejlepší obchodní název koktejlu, kterého se ujali zástupci Žateckého pivovaru.

,,Naši žáci bojovali statečně, ale bohužel jejich výkony tentokrát nestačily na první tři místa v žádné z kategorií. Snad příští rok,“ sdělila ředitelka Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD v Žatci, která soutěž organizovala, Stanislava Sajdlová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video