Nebudou dotace, nebude se opravovat

Veronika Salášková 2012-02-05 00:15:00

Žatec – Opravit některé své budovy bude moct město Žatec, pokud na ně dostane dotaci. Právě o ni podalo žádost v rámci Programu na záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje. Celkem žádá o částku 7 milionů korun.

Největší část z nich by spolkl Kapucínský klášter přibližně 4 100 tisíc korun a s částkou 1 760 tisíc korun by se spoluúčastnilo město. Klášter by se tak dočkal výměny střešní krytiny, opravy krovů a zároveň by proběhly další zabezpečovací práce. Budovy Městské policie by zase dostaly novou fasádu, kraj by na ni přispěl 465 tisíci, město necelými 200 tisíci korun. Další velkou akcí by byla oprava krovu, výměna střešní krytiny a klempířských prvků, oprava komínových hlavic a oprava pavlačí na městské knihovně. Na tyto akce žádá město kraj o sumu téměř 2 milionů, samo si musí připravit 854 tisíc. Poslední plánovanou akcí by byla první etapa restaurování původní výzdoby žateckého divadla. Ta byla objevená v červnu 2010 při opravách a výměně elektroinstalace, která byla v té době ve špatném stavu. Pod současnou vrstvou malby se náhodou podařilo objevit unikátní původní malby z doby vzniku divadla, které bylo založeno v roce 1849. Nikdo netušil, že originální výzdoba zůstala pečlivě skrytá pod vrstvou papíru, na kterou teprve byly provedeny další novější nátěry. „Rekonstrukce původní malby v případě divadla bude uskutečněna na základě doporučení restaurátora,“ sdělil místostarosta Jan Novotný. Byla by na ně určena částka půl milionu korun, hradil by ji pouze kraj.
Aby mohly všechny tyto opravy proběhnout, musí město získat dotaci od kraje. „Tyto akce se s největší pravděpodobností nebudou konat, pokud nebude získána dotace,“ potvrdil místostarosta Jan Novotný.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video