Ze Stebna se stalo úchvatné Ledové království

Lucie Bartoš 2019-06-11 12:50:00

První červnovou sobotu odpoledne se ve Stebně u kostela objevil sněhulák, Elza, Olaf i Sven. Kdo nevěděl předem, na první pohled poznal, že letošní Dětský den je inspirován animovanou fantastickou pohádkou „Ledové království“, natočenou na motivy příběhu Sněhová královna.

Hudební filmový snímek se stal předlohou pro mrazivě zábavné odpoledne ve Stebně, které si užili i dospěláci, ačkoli třeba neznali příběh nebojácné princezny Anny, která se - za pomoci horala Kristoffa, jeho věrného soba Svena a oživlého sněhuláka Olafa - vydává najít svou sestru Elzu. Ta svou ledovou magií nechtěně zaklela království do věčné zimy. Celou touto story byly inspirované poutavé úkoly, rozeseté po celém stebenském parku.

V ledovém království se tu skládalo puzzle s notoricky známými animovanými postavičkami. U jiného zimního stanoviště bylo potřeba se zavázanýma očima umístit oranžový nos Olafovi na správné místo. Jinde bylo nutné překonat ledového obra. Nechybělo oblíbené trefování do plechovek, chůze na chůdách „přes hory a doly“ nebo disciplína „nakrm Olafa“. V umělém pískovišti se přesouvaly vločky za pomoci prutu. Jinde se přenášely pro změnu brčkem. Přítomné zabavilo i hledání diamantů pro Elzu, tahání pneumatik (disciplína nazvaná „zachraň Kristoffa“), házení kroužků na paroží (neboli úkol „chyť Svena“). Ti nejmenší klidně pořád dokola prolézali tunelem, nebo na boby nakládaly krabice, které představovaly kostky ledu. Jiná disciplína se neobešla dokonce bez lyží. Na „cestě zpět“ se musely děti vypořádat se skákacími míči. A nakonec přivítat jaro poskládáním motýla z barevných plastových uzávěrů do připravené šablony.

Nadšených reakcí se dočkala Máša Kopecká za malování na obličej. Do převleku za vločku nebo jiné zimní atributy se odvážily na jedné straně jak místní teenagerky, tak na druhé straně akční důchodkyně. Velké uznání si zaslouží Martina Vrhelová, která i ve vysokých sobotních teplotách vydržela v náročném kostýmu Olafa, a to u disciplíny „naplň mísu“ sněhovými koulemi.

Když všichni zájemci obešli kolečko všech pohádkových zadání, mohli si do sytosti užít řadění v umělé pěně (sněhu), hromadné přetahování lanem i za pomoci dospěláků, nadšené výskání bylo slyšet i během koulovačky, která by snad neskončila, nebýt zařinčení rolniček. Vše ve stylu Andersenovy pohádky připravili organizátoři až do posledních detailů, včetně obrázků na kelímcích. Vrcholem pak bylo hledání dvou pokladů, které zvědavým dětem přineslo drobné hračky a také plnou náruč sladkostí.

Akcí slovně provázela Blanka Kubíková. Pro prťata a mládež bylo zajištěno občerstvení v podobě buřtů či limonád zdarma. Kromě toho si mohli všichni pochutnat také na osobitém mrazivém pečivu. „Děkujeme i všem přespolním, kteří naše Dětské dny s nadšením navštěvují, ale také ochotně přispívají nějakou tou korunou, abychom i pro jejich ratolesti mohli připravit stejně báječná překvapení a dárkové balíčky,“ řekla Květuše Ratiborská za osadní výbor, který naštěstí očekával nebývalou účast a dárečky odhadem pro pět desítek dětí měl připravené. Akce by se v takovém rozsahu a pestrosti nemohla konat bez významné pomoci a šikovnosti nespočtu dalších dobrovolníků ze Stebna (včetně chatařů).

FOTOGALERIE zde: Ledové království ve Stebně

Napsal(a): Lucie Bartoš

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video