Poděkování zachráncům holčičky na lounském koupališti

Lucie Steklá 2019-06-24 10:48:00

Plavčíci a profesionální záchranářku, která byla události přítomna, se v úterý dopoledne sešli u ředitele Správy sportovních zařízení Louny Radka Příhody. Důvod byl jediný - ještě jednou jim poděkovat za pomoc dívence, která se při otevření koupaliště topila.

Louny (lus) Krásná slunná sobota, zahájení letošní sezony lounského koupaliště, oslava dětského dne. Začátek skvělého dne, který mohl skončit tragédií. Naštěstí se tak díky pohotovosti a včasnému zásahu plavčíků a přítomné záchranářky nestalo. Topící se pětiletou dívenku zachránili. Dívence poskytly první pomoc, přivolána byla zdravotnická záchranná služba. Vrtulník letecké služby pětiletou holčičku přepravil do ústecké nemocnice.

Třem plavčíkům, Liboru Charvátovi (na snímku zcela vlevo), Miroslavu Kopeckému (horní řada, vlevo) a Václavu Šedivému (horní řada, vpravo) a Pavlíně Neubertové (uprostřed), ředitel organizace, která koupaliště provozuje, ještě jednou osobně poděkoval. Záchranářce, která se na záchraně dívenky podílela, předal kytičku. K podobné situaci, kdy se na lounském koupališti topilo dítě, došlo poprvé. „Ošetřujeme úrazy, záchrana topícího byla poprvé,“ řekli plavčíci. V civilním životě povoláním záchranářka Pavlína Neubertová byla na koupališti se svými dětmi. Také ona má svůj velký podíl na její záchraně. „Bylo to jiné, než ošetřování v sanitce. A také jsem poprvé zachraňovala dítě. Člověk automaticky jede, ví, co má dělat. Až pak na mě celá situace dolehla. Je skvělé, že vše dobře dopadlo a dívenka je v pořádku,“ řekla P. Neubertová.

K tragédii chybělo jen málo, kdyby si dívky nikdo včas nevšiml. Zabránit tomu mohl také větší dozor rodičů. „Chtěl bych touto cestou vyzvat rodiče, že právě oni nesou hlavní zodpovědnost za své děti. Plavčíci jsou samozřejmě na svých místech a připraveni pomoci, ale ani on neuhlídají vše,“ nabádá rodiče R. Příhoda. Zvláště v horkých dnech, které v posledních týdnech panují, a kdy se počet návštěvníků koupaliště zvyšuje, a to i v dopoledních hodinách, kdy začaly více chodit maminky s malými dětmi. Do deseti let věku musí mít podle provozního řádu dítě na lounském koupališti dozor dospělé osoby. „Velkou roli hraje i neukázněnost dětí. Jsou divoké a mohou si snadno způsobit úraz. Je důležité, aby je rodiče hlídali, ti starší by měli být od rodičů poučeni,“ apelují na rodiče plavčíci.

Jakákoli slova nedokážou vystihnout vděk lidem, kteří svou rozhodností, rychlostí a všímavostí zachránili na lounském koupališti život malé holčičky. „Děkujeme zatím alespoň takto paní Pavlíně Neubertové a pánům plavčíkům. Zároveň se vedení města těší na brzké setkání se všemi zmiňovanými v prostorách radnice,“ uvedl lounský místostarosta Vladimír A. Hons.

Podle ošetřujícího lékaře byla holčička do nemocnice v Ústí nad Labem převezena v dobrém stavu na podrobnější lékařské vy-šetření. Podle vyjádření rodičů k události prostřednictvím sociální sítě byla dívenka Anička H. následující den propuštěna v pořádku z nemocnice domů.

FOTO: Poděkování zachráncům holčičky na lounském koupališti. Plavčíci a profesionální záchranářka, která byla události přítomna, se minulé úterý dopoledne sešli u ředitele Správy sportovních zařízení Louny Radka Příhody (zcela vpravo). Důvod byl jediný - ještě jednou jim poděkovat za pomoc dívence, která se při otevření koupaliště topila. Foto: Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video