Poslední předprázdninové jednání nejvyššího orgánu města proběhlo v poklidu. Zastupitelé snížili daň z nemovitosti

2019-06-27 06:38:00

CHOMUTOV (soš) — V poklidné atmosféře proběhlo v pondělí minulého týdne zasedání zastupitelstva města Chomutova. Při několikahodinovém jednání zastupitelé schválili odkoupení čtyř bytů pro sociální bydlení, nižší daň z nemovitosti a projednávali i situaci kolem hokejového klubu Pirátů.

Zastupitelé schválili výkup prvních čtyř bytů v Chomutově. Za dvě jednotky o velikosti 3+1 na Písečné zaplatí 672 tisíc a 567 tisíc korun, za stejně velký byt v Borové ulici obdrží majitel 610 tisíc korun a za 1+1 v Dřínovské ulici 370 tisíc korun. Byty jsou dle podmínek města, které pro nabídky zřídilo web www.vykupbytuchomutov. cz, ve stavu vhodném k okamžitému nastěhování. Cenu pokryje z 90 procent státní dotace.

Dalším ze stěžejních bodů bylo snížení daně z nemovitosti, které přineslo rozdílný pohled koalice a opozice.

„Oceňuji, že koalice má pochopení pro sociální problematiku třeba co se týče sociálního bydlení, ale v tomto případě jde opačným směrem. Důsledek je jednoduchý. Pokud bydlíte v bytě, tak to, co ušetříte na dani z nemovitosti, je mnohem méně, než to, co vydáte za odpady. Pokud čtyřčlenná rodina bydlí v rodinném domě a je dobře zajištěná, tak samozřejmě ušetří na dani více. Ale v podstatě to břemeno přesouváte na ty, kteří bydlí ve skromnějším bydlení,“ ozval se Marian Bystroň (Pro Chomutov).

„Každý občan produkuje odpad, je tedy fér, aby si ho zaplatil. Ne každý občan vlastní byt, tak by bylo fér, abychom toto nespojovali. Ale nesanujeme to tím. Pro nás jsou tyto poplatky skutečně dvě oddělené nádoby,“ odpověděl primátor Marek Hrabáč (ANO 2011).

„Chci připomenout, že tu návrh není poprvé, ale počtvrté. Původní návrh byl mnohem radikálnější a po debatách jsme ho upravili. Jsem rád, že jsme došli k nějaké shodě. Určitě si myslím, že je dobře, že našim občanům ulevíme,“ přidal se Milan Märc (Nový Sever). Nižší daň z nemovitosti přinese do rozpočtu města výpadek 6,5 až 7 miliónů korun ročně. Ten by měl být kompenzován zlepšeným výnosem daně z přidané hodnoty.

Neméně zajímavým bodem bylo i jednání o dotaci hokejovým Pirátům. Ti od města dostali 12,5 miliónu korun, ovšem na činnost v extralize, ze které letos sestoupili. Předsedkyně kontrolního výboru Elvíra Hahnová (SPD) proto přednesla návrh, aby zastupitelstvo rozhodlo o vyjádření klubu. Jak vyplynulo z následné diskuze, Pirátům se do komunikace s městem příliš nechce a jednání proběhla zatím pouze ústně.

Zastupitelé tedy odhlasovali, že pokud se Piráti nevyjádří, bude proveden hloubkový audit.

O komentář ke klíčovým bodům zastupitelstva jsme požádali chomutovského radního a předsedu hnutí Nový Sever Karla Lipmanna:

Při výkupu bytů došlo ke shodě jak koalice tak opozice, což se nestává tak často…

Jsem za to velmi rád. Myslím si, že pokud jde o to, jak pomoci slušným lidem a městu, neměla by být žádná koalice ani opozice, ale měli bychom být jednotní.

Jak vnímáte problematiku sociálního bydlení?

Situaci kolem sociálního bydlení vnímám velmi vážně. Spousta lidí si bohužel myslí, že je tento program o nepřizpůsobivých občanech a vytvářejí se různé chiméry. Pravda ale je, že všichni občané, kteří dostanou touto cestou byt, mají sice svá práva, ale hlavně spoustu povinností. Tento program má svá pravidla a přes to nejede vlak. Nehledě na to, že o tyto lidi se také starají terénní sociální pracovníci, kteří jsou zaměstnanci města.

O snížení daně z nemovitosti jste jako hnutí usilovali několik let, návrh jste podávali čtyřikrát. Proč si myslíte, že tentokrát prošel?

Před čtyřmi lety bylo složení radnice přeci jen trochu jiné. My jsme po zkušenostech z minulého volebního období při povolebním vyjednávání dali jako jednu z podmínek koaliční smlouvy snížení daně z nemovitosti. Jsem moc rád, že současná koalice drží své slovo. A když se podíváte na záznam z hlasování, tak nás tentokrát podpořili i lidé z opozice.

Jak vnímáte kritiku hnutí PRO Chomutov, podle kterého je snížení daně z nemovitosti na úkor znovuzavedení poplatku za odpad?

Nemyslíme si, že je to populistický krok. Odpad vytváří každý, čili každý by si za něj měl zaplatit. Kdežto u daně z nemovitosti si občan už jednou své peníze zdanil. Pořídil si za ně byt nebo dům tuto daň nám vlastně ještě jednou odvádí. Proč by měl odvádět nejdražší daň v republice?

Co bude dál s dotací pro Piráty, kteří sestoupili? Co znamená situace kolem chomutovského hokeje pro občany města?

I pro nás je tato situace nepřehledná a soudíme jen podle zpráv z médií.

V takové chvíli je asi rozumné, aby si město ověřilo, zda je z hlediska dotační podpory vše v pořádku a klub plní svoji smlouvu, kterou má s městem. Schválili jsme usnesení, které toto prověří, ale co se týče dluhů soukromé společnosti, to opravdu nemusí město ani městskou pokladnu děsit.

Poslední zasedání zastupitelstva před prázdninovou pauzou proběhlo podle diskuze na sociálních sítích až příliš poklidně. Čím to?

Ono je to těžké. Když se na zastupitelstvu hádáme, tak se na sociálních sítích píše, že mezi politiky se dělají velké příkopy. Když je vše v pohodě a shodneme se ve věcech, které dávají smysl, zase se píše, že opozice byla až moc mírná. Nevím, co by si tedy občané přáli, lidem se zkrátka nezavděčíme.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video