Hrát fotbalovou divizi je pro Louny povinností, říká trenér Zdeněk Kudela

Lucie Steklá 2019-08-03 09:01:00

Zpět do divizní soutěže zamířily fotbalové Louny. Po roce v krajském přeboru si soutěž hráči vybojovali zpět. Do divize navíc postoupili poprvé přímo z první příčky soutěže, v níž získali neuvěřitelných jednaosmdesát bodů. Jak se tým na celorepublikovou soutěž připravuje, jak jeho budoucnost vidí a jak hodnotí uplynulou sezonu, jsme se zeptali trenéra Loun Zdeňka Kudely.

Pod Vaším vedením se Louny vrátily do divizní soutěže. Jak jste výhru soutěže vnímal? Kdy jste začal věřit, že se to povede?
Vím, že Louny v minulosti do divize opakovaně postupovaly a opakovaně sestupovaly. Na prvním mém setkání s předsedou klubu Pavlem Domeckým a manažerem Tomášem Benešem jsem se od nich dozvěděl, že do divize chtějí zpět, ale ne za každou cenu. Ale v Lounech jsem poznal na krajský pře-bor dobré hráče. A přívlastkem dobré hráče myslím hráče dobré fotbalově a charakterově. Problémem kádru ale bylo, že byl úzký. Nicméně soupeře jsme zlepšenou organizací hry i kvalitou, až na malé výjimky, přehrávali. Věřit v postup jsem začal v polovině soutěže poté, co jsem všechny naše soupeře viděl v utkáních s námi.

Louny chtěly po vydařeném podzimu stejně navázat i v jarní sezoně. To se úplně nepovedlo, prohrály více utkání než na podzim. Měl na to vliv počet zraněných hráčů základní sestavy, nebo tam byly i další důvody?
Víte, je třeba rozlišovat porážky a ´´porážky´´. My jsme v soutěžním ročníku, nepočítám-li pohárové střetnutí v Brné, které jsme sehráli s dorostenci, prohráli na hřišti pouze jedenkrát - doma se Srbicemi 6 : 2. Jejich celek nás nachytal se vším všudy. Ale ty ne-šťastné penaltové rozstřely za prohry neberu. Chcete-li však, na penalty jsme na pod-zim neuspěli ve Štětí a na jaře v Žatci a doma s Modrou. Ovšem ve všech třech utkáních jsme měli, až na několikaminutové výpadky, herně navrch. Ano, četná zranění a nemoci nás na jaře přibrzdily. A musím zmínit, co naše výkony poznamenalo nejvíce. Bylo to nešťastné zranění Vasila Popoviče na podzim v Srbicích. Jeho výkony jsme ve zbytku sezóny týmově nahradit nedokázali. 

Stejně jako na podzim, tak i na jaře jste často musel sáhnout do rezervy z řad dorostenců. Osvědčili se mladí hráči jako možné posily A týmu?
Výše jsem zmiňoval, že naše mužstvo v předchozích sezonách limitoval úzký kádr hráčů. Proto někteří dorostenci naskakovali již v sestupové divizní soutěži 2017/18. Ne-tvrdil bych tedy, že se muselo sáhnout do rezervy z řad dorostenců. Všichni z nich, kteří do sestavy A mužstva v soutěžních zápasech naskakovali, se s A mužstvem celou sezonu připravovali.

Během sezony jste vyhráli 26 utkání, pro-hráli jste jen čtyřikrát, dvakrát před domácím publikem. Hned v prvním jarním a řekněme trochu nervózním utkání v Žatci. Můžete se k tomuto utkání vyjádřit, ´podepsalo´ se to nějak na týmu?
Říkal jsem již, že na hřišti jsme v plnohodnotném soutěžním utkání prohráli pouze na jaře doma se Srbicemi. A byla to zasloužená porážka. Ano, na mužstvu se to pode-psalo. Ale pozitivně, neboť hráči naplno poznali, že si nejde jenom jít zahrát. Že každý hráč má plnou zodpovědnost nejenom za svůj výkon, ale i zodpovědnost k týmu, fanouškům, klubu, trenérovi.... Pak už jsme závěr ročníku zvládli herně velice slušně. A víte, že v celé republice ve všech fotbalových soutěžích pouze dva celky dosáhly na finálových jednaosmdesát bodů? V moravské divizi Blansko a pak právě Louny. Blansko financuje Olin Merta, se kterým jsem pracoval v představenstvu a klubu Zbrojovka Brno. On pro rozpory s majitelem ze Zbrojovky stejně jako já odešel. A přetáhl si do Blanska sedm hráčů, kteří okusili ligu. Po soutěžích mi volal a navzájem jsme si gratulovali.

Co říkáte na nepochopitelné jednání Litoměřicka, které neohlásilo své neodstavení k vašemu domácímu utkání v závěru sezony?
Je smutné, že Litoměřicko dopadlo tak, jak dopadlo. Bohužel, situace ovlivňuje potom celou soutěž. Ale to je zodpovědnost lidí, kteří klub financují a rozhodují v něm.

Letní příprava je v plném proudu. Kolik přípravných utkání je v plánu, bude to s týmy z vyšších soutěží?
Přípravu jsme zahájili 15. července a odpovídám na Vaše otázky, kdy máme za sebou dvě utkání s celky z ČFL - Brozany a béčkem Teplic. Od Brozan jsme dostali pět gólů, od Teplic čtyři. Vždy jsme jednou skórovali. Výsledky teď nejsou rozhodující, hodně běháme, v týdnu v pondělí, v úterý a v pátek trénujeme, přípravná střetnutí hrajeme ve středu a v sobotu nebo v neděli - hráči toho tedy mají dost.

Hráče určitě čeká vyšší počet tréninků. Přeci jenom, jsou to kluci-chlapi, kteří chodí do zaměstnání? Ovlivní toto nějak kádr? Přijdou do Loun posily?
Je logické, že divizní soutěž je na daleko vyšší fotbalové úrovni než krajský přebor. Musí se tedy více trénovat. Jistěže hráči pracují a trénují po pracovní době. O to je to pro ně náročnější, navíc hodně hráčů do Loun dojíždí. Ale tréninkové absence nejsou velké, hráči dotrénovávají podle plánu individuálně. A samozřejmě, že kádr posilujeme. Přicházejí a ještě přijdou většinou mladí hráči, kteří chtějí něco dokázat. 

Návrat do divize sebou nese očekávání na výsledky i udržení soutěže, což se Lounům doposud nepodařilo. Mají na to současné fotbalové Louny?
Říkal jsem a říkám, že pro Louny je povinností divizi hrát. Klub je velmi dobře veden a také podporován panem Sedláčkem, majitelem SEKO Aerospace. Naopak - výhledově by se klub měl pohybovat na úrovni ČFL.

V divizi potkáte pro Louny známé i neznámé týmy, většina týmů má v soutěži letité zkušenosti. Jaký vstup do podzimní sezony očekáváte?
V naší divizní skupině B jsou mužstva, která soutěž hrají dlouhodobě, ale jsou tam také mužstva, která, stejně jako my, divizi už v minulosti hrála, ale ne a ne se tam zabydlet. Očekávám většinově vyrovnaná střetnutí, ve kterých bude rozhodovat zkušenost a týmovost.

Mohou hrát Louny v klidném středu tabulky divize?
Dle mého názoru bychom se kolem poloviny tabulky pohybovat mohli.

Minimálně podzimní část nebudete hrát na domácím stadionu, ale v „azylu“. Může to týmu uškodit?
Pracujeme s variantou, že bychom soutěž v Lounech mohli hrát. Tedy používat hrací plochu městského stadionu a zázemí na sousedním Meteoru. A pokud se to podaří, všechna čest předsedovi Domeckému a je-ho spolupracovníkům.

Fanouškovská základna je v Lounech silná, o diváky určitě nouze nebude…?
Právě zejména kvůli skvělým divákům v Lounech došlo vedení klubu k názorové shodě s panem Sedláčkem, že se udělá vše pro to, aby na domácí divizní zápasy nemuseli dojíždět do Lenešic. Bude to chtít ještě zajistit našim fanouškům alespoň základní služby.

Děkuji za rozhovor. Ať se týmu v divizní soutěži daří.
                       Lucie Steklá

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video