Žatec dostal podruhé za sebou prestižní cenu a kraluje Ústeckému kraji

Veronika Salášková 2012-02-19 00:02:00

Žatec – Podruhé za sebou zvítězilo město Žatec v loňském roce v krajském kole soutěže o nejlepší realizaci regenerace městské památkové rezervace a zóny. Povedlo se mu to jako prvnímu z měst Ústeckého kraje. V krajském kole se Žatec nejprve probojoval do užšího výběr spolu s Kadaní, Úštěkem, Terezínem a Českou Kamenicí. Národní památkový ústav a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska následně přiřkly titul krajského vítěze za rok 2011 Žatci. 

„Podle informací, které máme, se o to dost podstatně zasloužila revitalizace sladovny a její způsob provedení,“ sdělil místostarosta Jan Novotný. Žatec tak postoupil do národního kola. Jeho výsledky jsou tradičně vyhlašovány na Pražském hradě v průběhu dubna.
„Chceme uspět i v národním kole. V tom krajském jsme zvítězili dva roky za sebou. To se, pokud mě paměť neklame, ještě žádnému městu Ústeckého kraje nepodařilo. Myslím si, že nám tento fakt dává i dobrou šanci do kola národního,“ dodal Novotný.
V soutěži se hodnotí nejenom počet opravených památek, ale také jejich význam a způsob opravy. To, zda je renovace autentická a dobře zpracována podle požadavků památkářů.
S výhrou je spojeno i finanční ohodnocení, za vítězství v roce 2010 dostalo město 100 tisíc korun. „Věnovali jsme je na realizaci některých částí staveb tady v městské památkové rezervaci, zejména do opravy divadla,“ vysvětlil, na co byla částka použita, místostarosta. Kolik dostane Žatec za letošní vítězství, zatím není známo. „Jak vysoká bude částka letos, se teprve uvidí. Zatím je uzavřeno pouze krajské kolo. Jsme ale moc rádi, že se nám podařilo toto prestižní ocenění získat hned dva roky za sebou,“ zakončil Jan Novotný.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video