Prehistorie na Žatecku a v jeho okolí - TŘETIHORY

Hedvika Mašková 2019-08-27 14:00:00

Dramatickými událostmi před 65 miliony lety byl završen zlatý věk dinosaurů. Dopad meteoritu do dnešního Mexického zálivu a následná vlna katastrof otevřela scénu savcům. Ti během pár milionů let prošli nevídaným rozkvětem a vytvořili spoustu forem a převzali po dinosaurech nadvládu na souši a také se jim podařilo proniknout do oceánů a osvojit si létání. Třetihory skončily zhruba před 1,8 miliony lety.

Ze žateckého okolí nejdříve něco o rostlinách. Mezi araukarity prvohorními se na polích nachází i zkřemenělá dřeva třetihorní. Velký výskyt zkamenělých dřev a otisků listů pochází z pískovny ve Velké Černoci. Pískovna nedávno věnovala impozantní kmen třetihorního kaštanovníku žateckému muzeu.

Nyní ale k živočichům, vybereme si ty nejzajímavější a budete se divit, jak to na Žatecku a jeho okolí žilo. Například jihovýchodním směrem od Žatce v Tuchořicích v okolí minerálních pramenů obývalo prales bohaté společenstvo. Jsou známy čtyři druhy nosorožců: žirafovitý jelínek Palaeomeryx, lesní jelínek Amphitragulus, prasátkovitý Aureliachoerus, hrochům příbuzné Anthracotherium a další menší savci a plazi. Tato zvířata lovili Amphicyoni psovito-medvědovité šelmy. Tuchořice se nacházely na okraji močálů Mostecké pánve podobných krajině dnešních Everglades na Floridě. Podobné společenstvo, ba ještě rozmanitější známe z katastru těžbou zaniklé obce Ahníkov poblíž Chomutova. Tam byl nalezen prapodivný savec s velkými drápy na předních nohách, mezi chalikotheria patřící Phylotillon. 

Pokud si budete chtít přečíst o třetihorách v našem okolí něco více, doporučuji tyto knihy: Třetihorní fauna severočeské hnědouhelné pánve, Třetihorní rostliny severočeské hnědouhelné pánve (nedávno vyšla v reedici a je k sehnání v Bílinské přírodovědné společnosti) a Geologie Podbořanska. 

Foto: Anthracotheria Byla příbuzná s dnešními hrochy. V pozadí bezrozí nosorožci. paleoart.cz

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video