Gymnazisté připravují koncert pro Vojtíška

Alla Želinská 2019-09-18 07:03:00

Studenti podbořanského gymnázia připravují další, již šestý charitativní koncert, a v pořadí již druhý, který věnují pětiletému Vojtíškovi Solčanskému, který za pomoci milujících rodičů bojuje s následky těžké nemoci.

„Chtěli bychom vás všechny pozvat na charitativní koncert pro Vojtíška tento pátek 20. září v 17 hodin do kulturního domu Pegas v Podbořanech. Vystoupí několik nadaných studentů z podbořanského gymnázia, dále se můžete těšit na skvělé hudebníky, kteří už v tomto regionu i za jeho hranicemi mají své renomé, jako Filip Richtárech, Ráchel Pabiánová a další. Program jsme zpestřili aukcí obrazu malířky Kristýny Folprechtové a možností koupit obrazy absolventů místního výtvarného kurzu pod vedením Romany Havrdové. Celý výtěžek bude věnován Vojtíšku Solčanskému, který trpí herpetickou meningoencefalitidou. Doufáme, že se tam všichni uvidíme a večer si všichni užijeme!“ zvou Matěj Kanta a Pavla Gubíková z organizačního jádra gymnazistů. Přispět Vojtíškovi budete moci dobrovolným vstupným, koupí stolních kalendářů s pracemi gymnazistů, obrazů a dalších předmětů.

Letošní ročník koncert je celý pod organizací studentů gymnázia Podbořany s pomocí Nadace Via, která zdvojnásobí výdělek charitativního koncertu a přispěje věcnými dárky v případě, že výtěžek překročí 30 000 korun. Na koncert se těší i rodina samotného Vojtíška. „Pokud se nic nepokazí a budeme v pořádku, rádi bychom se koncertu zúčastnili. Před čtrnácti dny byl Vojtíšek nemocný, ale zvládli jsme to bez antibiotik, teď už je v pohodě,“ řekla nám minulý týden Vojtova maminka Kateřina Solčanská. Jak na tom jejich syn je nyní, s jakými problémy se musejí potýkat a co by aktuálně potřebovali?

"Náš Vojtíšek byl již 3x v lázních Klimkovicích. Jeden pobyt se speciálním programem Reha Motion, který pojišťovna nehradí, vyjde na 20 000 Kč. Cena se odvíjí od doby cvičení. Vojtíšek zatím zvládá jen 60 minutové intenzivní cvičení. Peníze, které jsme od Vás dostali za minulý koncert, jsme tedy dali na cvičení. Toto ale nejsou veškeré potřeby, které musíme platit. Potřebovali jsme pro Vojtíška lehátko do vany nebo do sprchy. Bohužel částky těchto věcí jsou nehorázné, za lehátko chtějí 7152 Kč, z toho pojišťovna uhradí 2 000 Kč. Doplatek si tedy spočítá každý sám. Léky, které Vojtíšek užívá kvůli epilepsii, nás měsíčně vyjdou na 2000 Kč. Nyní jsme vyhráli roční boj s VZP pojišťovnou, konečně nám pro Vojtíška schválili novou polohovací židličku. Ovšem ani tato židlička není hrazená celá,doplácíme na ni 20 476 Kč. Neustále se proto snažíme shánět finance. Letos v dubnu byl Vojtíšek v Klimkovicích, ale teď na podzim chceme poprvé zkusit Nové Lázně Teplice. Od ostatních maminek jsme se dozvěděli, že jsou tam také moc šikovní a specializují se na pohybové ústrojí, hlavně u dětí s DMO. Naši žádost již revizní lékař schválil a poslal ji do Teplic. My nyní čekáme na termín nástupu. Zda budeme Vojtíškovi opět hradit nějaký speciální program, a kolik nás bude stát, tentokrát nedokážu říci. Vše bude záležet na vstupní prohlídce a paní doktorce v lázních. Stále věříme, že investování do speciálních programů má smysl. Vojtíšek se dneska, i když s malou pomocí, dokáže dotočit na pravý bok, stále více se pokouší, i když jen malými pohyby, hýbat s levou nohou a rukou. Nejlépe mu to samozřejmě jde, když se zlobí. Také jsme byli na očním vyšetření v Praze v Motole. Vojtíšek poškozené nervy nemá, ale nezaostřuje, pan doktor mu tedy napsal brýle na blízko. Zkoušíme mu je nasazovat vždy, když prohlížíme knížky nebo speciální černobílé kartičky s grafickými vzory, ale zatím se jen zlobí a zavírá oči. Myslíme si ale, že čím dál více reaguje na okolní svět. Stále více dává najevo své emoce. Jak je vidět na fotkách, už se krásně směje. Stejně tak se dokáže i zlobit, to se mračí a jak. A proto Vám všem moc děkujeme. Každá emoce nebo třeba jen malý pohyb levých končetin je pro nás hnací motor. A proto to nevzdáváme a neustále bojujeme. Díky Vaší pomoci bojovat můžeme. Děkujeme," napsali rodiče Vojty – Katka a František.

Pokud byste chtěli a mohli alespoň nepatrně pomoci, prosíme o to. Buď přímo v pátek na koncertě v podbořanském kulturním domě od pěti hodin. Nebo převodem na účet Solčanských, s možností vyplnění a podepsání Smlouvy o poskytnutí daru. Číslo účtu 187141523/0600. Děkujeme.

Video z naší návštěvy Solčanských před rokem.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video