SoS doprava pro seniory a hendikepované se rozšíří do Jirkova

Soňa Šímová 2019-09-24 19:20:59

CHOMUTOV/JIRKOV (soš) — Přesně před rokem začaly Sociální služby Chomutov poskytovat přepravu seniorů a lidí se zdravotním postižením s názvem SoS doprava. Službu mohou využívat senioři nad sedmdesát let a zdravotně postižení od jednoho roku k přepravě k lékařům, na úřady, do škol, ale i do knihovny či na hřbitov. Přestože je to ovšem do Jirkova takříkajíc co by kamenem dohodil, „taxi“ mělo v odvozu a vyzvedávání osob v tomto městě jedinou výjimku — jirkovskou polikliniku. Od 1. října ovšem už bude chomutovská dotovaná doprava zajíždět i tam. Na konci roku pak město vyhodnotí možnost dalšího pokračování.

„Naše SoS doprava obslouží sto až sto dvacet klientů měsíčně. To vychází v průměru 5–6 denně. Některé dny jsou vytížené více, jiné samozřejmě méně, ale máme tam jistou rezervu. Zhruba tři klienty denně navíc bychom zvládli obsloužit. Proto jsme rádi vyšli vstříc Jirkovu, do kterého budeme od začátku října rovněž zajíždět,“ říká Alena Tölgová, ředitelka Sociálních služeb Chomutov. Jirkov chtěl podobnou službu zavést už v předchozích letech, proto možnost propojení uvítal. „Nechali jsme si udělat kalkulaci, kolik by tato služba stála, vycházelo to kolem půl miliónu korun za rok. Nabídka od Sociálních služeb Chomutov nám přišla výhodnější. Budeme doplácet 10 korun za kilometr a sami uživatelé si pak zaplatí 30 korun. To platí pro cestu tam. Dalších 30 korun by měli zaplatit pokud budou chtít svézt i zpět,“ upřesnila starostka Jirkova Darina Kováčová.

Zájemce o dopravu musí řidiči předložit občanský průkaz nebo zdravotní legitimaci TP,ZTP či ZTP/P. Provozní doba služby je ve všední dny od 7 do 15 hodin a lze ji objednat předem na dispečinku na telefonním čísle 722 501 669 včetně sms objednání. Je možné zavolat i nárazově, a pokud bude volné vozidlo, řidič vyhoví. Vozík lze převézt jen speciálně upraveným automobilem, ten je nutné vždy objednat předem.

„Budeme zároveň zjišťovat, zda je o tuto službu skutečný zájem, protože senioři v této věkové skupině mají dopravu v MHD zdarma. Ta je ovšem nezaveze až na místo. Navíc je řidič může doprovodit až do nemocnice a tak nehrozí, že třeba zkolabují po cestě ze zastávky,“ dodala starostka. Průzkum probíhá pomocí dotazníků, které jsou otištěné v jirkovských radničních novinách či v elektronické podobě dostupné na webu města. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video