Bára Nesvadbová v Chomutovské knihovně

Soňa Šímová 2019-09-26 08:12:00

CHOMUTOV (soš) — Uplynulé úterý zavítala do Chomutovské knihovny známá a oblíbená spisovatelka Bára Nesvadbová. Téměř zcela zaplněný sál s převahou dámského osazenstva, potěšila autorským čtením ze svých knih, ale také odpověďmi na zvídavé otázky.

Úvod besedy patřil předčítání dramatických příběhů ze života hrdinek knih, kterých má stálice na českém spisovatelském nebi na kontě už čtrnáct; z toho dvě zfilmované. „Při tomto počtu nemůžu čerpat jen ze svých prožitků. Spíš kradu historky a také čerpám z vlastní fantazie. Autentické zážitky jsou v mých knihách zastoupeny zhruba dvaceti až třiceti procenty,” odpověděla Bára na zvídavý dotaz návštěvnice, která přiznala, že některé knihy přečetla vícekrát a s láskou se k nim vrací.

Spisovatelka se ve svých knihách nejčastěji zabývá závažnými vztahovými problémy. A tak další z dotazů mířil ke střídavé péči o děti. „Domov je jednotné číslo a tak si myslím, že dítě by nemělo přebíhat do dvou domácností. Když už tedy střídavá péče, tak by se měli stěhovat rodiče. Zázemí by měl mít potomek jen jedno. I zahraniční poznatky tomuto názoru nahrávají,” odpověděla Nesvadbová. V současnosti se připravuje filmové zpracování novely Přítelkyně, která Báře vyšla před šesti lety. V diskuzi se tak rozpovídala o svízelých filmového zpracování svých knih: „Momentálně se pracuje už na páté verzi scénáře. Pokud totiž ryze ženský text o domácím násilí dostane na starosti muž, byť výborný scénárista, nemusí se zrovna naladit na stejnou notu a pak toto téma zkrátka nevyzní tak, jak má.” Na závěr besedy si návštěvníci nenechali ujít autogramiádu a společné focení.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video