Obyvatelé Bílence sepsali petici proti trase D6

Alla Želinská 2019-10-15 15:44:00

Obyvatelé Bílence u Petrohradu sepsali petici proti plánované trase dálnice D6 v úseku Petrohrad-Lubenec. Přes 12 km dlouhý úsek má vést jižně od této místní části Petrohradu. Současná I/6 přitom vede severně. Lidé proto mají obavu, že budou oběma komunikacemi ohrazeni. Sepsali proto petici, ve které žádají po ŘSD odsun trasy dále od obce.

ŘSD však již aktuálně pracuje na dokumentaci ke stavebnímu povolení, takže nyní je, podle vyjádření, trasa trvale stanovená a nelze ji změnit. D6 se má v místě stavět mezi lety 2022 až 2026.

„Petici jsme obdrželi již v září, ještě před zasedáním zastupitelstva, proto ji zastupitelé projednali na 10. řádném zasedání a rozhodli o jejím postoupení k vyjádření na ŘSD. To přišlo koncem tohoto týdne,“ uvedla starostka Petrohradu Jitka Dondová.

Ona osobně dokáže pochopit argumenty petentů a jejich návrh na jinou trasu úseku dálnice D6: „Ale myslím, že přišly poněkud pozdě. Samotnou stavbu začal stát, resp. ŘSD projektovat již před dvaceti lety, dnes k ní má dostatek administrativních podkladů a proto si myslím, že je spíše ostudou, že dálnice dávno nestojí. Koncem minulého roku a v průběhu roku 2019 proběhlo na obecním úřadě v Petrohradě se zástupci ŘSD a projektanty několik jednání ohledně dokumentace ke stavebnímu povolení,“ míní Dondová.

Vedení obce byl projekt představován na schůzích zastupitelstva a k samotné stavbě zástupci obce posílali několik požadavků, pro budoucí zmírnění nepříznivých vlivů na obyvatele. „Osobně si myslím, že každé prodlužování stavby je na škodu všem, především občanům žijících v blízkosti současné silnice D6 Praha - Karlovy Vary a všem, kteří přes tuto silnici musí několikrát denně přejít,” uzavřela starostka.

Také podle starosty Lubence Jiřího Chaloupeckého měl každý občan dostatek času vyjádřit se danému úseku dálnice v průběhu přípravných prací. „Všichni víme, kolik je to práce dopracovat se ke stavebnímu povolení. Úsek Lubenec – Petrohrad je papírově téměř dokončen. Nedovedu si představit, že vše začne od začátku, vše se posune o několik let, veškerá doposud vykonaná práce by byla k ničemu. Pokud se práce na úseku Lubenec – Petrohrad zastaví, nemůžeme se divit, že v naší republice výstavba silnic a dálnic takto vázne,“ uvedl Chaloupecký. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video