Raději deset parkovacích míst než tři stromy. Podruhé se sešli nad revitalizací sídliště Pod Kasárny

Jarka Cibulková 2019-10-16 11:21:00

Louny (caj) Jedno z nejstarších sídlišť v Lounech – Pod Kasárnami – se těší na novou tvář. Tu by měla vyřešit revitalizace, kterou pro město navrhují zaměstnanci Projekce dopravní Filip. Ti se již podruhé sešli s Louňáky, aby jim svůj návrh představili a společně do něho zakomponovali všechny připomínky obyvatel.

„Největším problémem této lokality je hustá koncentrace zeleně, málo parkovacích míst, chybějící chodníky a jejich propojenost, není využití pro starší děti a seniory a chybí veřejné osvětlení,“ shrnul na úvod projektant Milan Tesař. Lidé také volali po větším prostoru na venčení svých čtyřnohých mazlíčků či vyřešení pouze jednoho vjezdu do sídliště.

Na sídlišti vznikne nová infrastruktura. Chodníky podél ulice Františka Chlouby budou doplněny z obou stran. Komunikace se rozšíří někde až na 5,5 metru, aby tu obousměrně mohli projíždět cyklisté, dojde propojení s cyklostezkou. V sou-časné době je na sídlišti 198 parkovacích stání, z toho vyznačených jich je pouze 11 u mateřské školy. Na počet bytových jednotek by tu lidé potřebovali mít 640 stání. A právě o nová parkovací místa prosili opět místní obyvatelé. „Lidé více ocení, když budou mít deset parkovacích míst, než tři stromy,“ řekl na setkání ve velké zasedací místnosti radnice obyvatel. Navrhovali další místa v ulici J. Schovánka, třeba zabráním části devítimetrového pásu u garáží, nebo v ulici ČSA kolem plotu Pragovky.

Architektonické a krajinářské řešení sídliště pak představila Martina Imramovská. Dvě dětská hřiště budou na sídlišti zachována a také budou doplněna o žluté, červené a modré hřiště. „Na nich budou nainstalovány herní sloupy, vzala jsem si inspiraci ze sušáků na prádlo,“ řekla projektantka. Pro starší obyvatele bude vytvořena fitness cesta u základní školy. Mezi paneláky vznikne systém sekundárních, bezbariérových cest. Mezi šesti domy pod hlavní ulicí 28. října bude vybudováno pět podií na kafíčko nebo grilování. V sídlišti najdete také piknikovou louku, nebo lavice zabudované v terénu. Dojde také na rozšíření kontejnerových stání. „Jsem zastáncem podzemních kontejnerů, proč tam nebudou?” ptal se na schůzce bývalý starosta Radovan Šabata. Projektanti mu vysvětlili, že se o tom bavili už na červnové schůzce, ale o tento druh úložiště nebyl zájem.

Projektová kancelář zatím pouze stanoví koncepci revitalizace sídliště Pod Kasárnami. Dokumentace by měla být odevzdána v pololetí příštího roku. Poté bude město žádat o dotace z Ministerstva pro místní rozvoj. „Revitalizace bude rozdělena do tří až čtyř etap, abychom dosáhli na maximum možné dotace, a pro občany bude revitalizace po částech akceptovatelnější. Příští rok plánujeme podat první žádost, v roce 2021 zahájit první etapu,“ sdělila pro náš týdeník Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video