Chystá se petice proti rušení malých škol

Jan Vnouček 2012-03-06 00:00:00

Podbořansko – V celé republice hrozí zrušení skoro dvěma třetinám základních škol! Na Podbořansku to vychází, že by zůstalo jen 1, 5 školy! Ostatní by mohly zaniknout! Takové znepokojivé zprávy přivezl starosta Vroutku Jaromír Kubelka ze Senátu ČR. Minulý týden se tam zúčastnil veřejného slyšení Výboru pro vzdělávání na téma „Financování regionálního školství".

„Podle vize ministerstva školství by mělo být v každé škole 650 žáků. V každém ročníku tři třídy po 24 žácích. To by na Podbořansku nenaplnilo ani dvě celé školy a stejná situace je i v okolních regionech. Nejhorší stav je ve Středočeském kraji, kde je prý ohroženo až asi 230 z 260 základních škol. Tento zásah by se dotkl 40 % všeho obyvatelstva v ČR,“ seznamuje s informacemi, které se v Praze dozvěděl. Podle něj tento systém již jednou zkoušeli v Dánsku a po poklesu kvality vzdělávání se zase vrátili k optimálnímu počtu 15 dětí na třídu.
Ale ministerstvu nejde o úroveň výuky, ale o úsporu 12 miliard Kč, o které mu vláda v příštím roce sníží jeho rozpočet.  „Tahle úspora může znamenat zánik dvou třetin základních škol. Z přítomných 400 starostů, ředitelů škol  a předsedů asociací nebyl jediný, který by podporoval tento ministerský koncept, protože znamená likvidaci nejen školství, ale i navazujícího kulturního života v obcích pod 3 tisíce obyvatel. Navíc přes krátkodobou finanční úsporu není ani ekonomický. Znamenal by ztrátu proinvestovaných prostředků do budov, vracení dotací a hlavně snížení kvality absolventů škol,“ dodává Kubelka.
Senátní zpravodajství mluví stejnou řečí jako on. „Během veřejného slyšení se snesla drtivá kritika nad návrhem financování regionálního školství ministra školství Josefa Dobeše. Účastníci slyšení označili tento návrh za zcela nekoncepční a nepřijatelný. Odmítli ho a vyhlásili celorepublikovou petici za záchranu regionálního školství. Účastníci slyšení se rovněž shodli na tom, že musí být zahájena konstruktivní diskuse, jejímž výsledkem bude alternativní návrh efektivního financování regionálního školství,“ uvádí se na webových stránkách horní komory Parlamentu ČR.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video