Z ulic a parků zmizely desítky tun listí

Redakce 2019-11-20 07:19:00

CHOMUTOV (r) — Až 50 tun spadaného listí odvezly letos z ulic Chomutova pracovníci technických služeb. Spoustu práce mají ale ještě před sebou. Každoročně se totiž z města odklidí přibližně dvojnásobné množství listí — až přes sto tun. „Shrabané listí již tradičně končí v kompostárně, kde z něj přes zimu vznikne kompost. Ten si lidé následně mohou na jaře zdarma odvézt na své zahrádky,“ informoval ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Největší množství listí je tradičně v parcích, kde roste velké množství stromů a keřů, a kde se jako první začíná i s jeho úklidem. Jedná se především o parčíky v ulicích Táboritská, Chelčického a park T. G. Masaryka. „Sběrem listí se zabývá deset až patnáct lidí. Mimo klasického pracovního náčiní jako jsou hrábě, mají k dispozici třeba i speciální vysavače na listí, fukary a malé traktůrky. S odvozem pak pomáhají malé náklaďáky, ale třeba i velké avie,“ připomenul vedoucí provozovny veřejné zeleně Daniel Voborník. Ze silnic a chodníků odstraňují listy samosběry.

Desítky tun listí se z chomutovských ulic odklízejí postupně. V podstatě celý podzim až do prvního sněhu a následně se staré listí vyhrabává ještě na jaře. Listí totiž nelze nechat všechno nejdříve opadat a pak sebrat najednou. „Při vlhku a dešti je velmi kluzké a hrozil by úraz či nehoda na komunikacích. Úklid je proto důležitý z důvodu bezpečnosti,“ doplnil Voborník.

Je to ale také důležitý zdroj živin pro stromy a keře. V parcích a kolem stromů, kde spadané listí nepřekáží, se proto nechává přirozenému zetlení.

Z keřů se třeba nevyhrabává vůbec.

Shrabané listí končí v kompostárně, kde z něho za pár měsíců vznikne kompost, který je následně zadarmo nabízen široké veřejnosti. O toto přirozené hnojivo je mezi Chomutovany zájem. Největší vždy zjara, kdy z kompostárny zmizí až padesát tun za měsíc. Část používají Technické služby na hnojení městských záhonů.

Foto: TsmCh

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video