Ve strupčickém kostele zazní mše Jakuba Jana Ryby

2019-12-09 10:02:00

STRUPČICE — Ve čtvrtek 12. prosince od 17 hodin si můžete ve strupčickém kostele svatého Václava vychutnat sváteční podvečer s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby v nastudování Konzervatoře Teplice a dalších účinkujících. Akci pořádají sdružení Proč bychom se netěšili, Spolek přátel památek obce Strupčice a obec Strupčice za finančního přispění obce Vrskmaň.

U zrodu nápadu uspořádat tuto adventní akci byla předsedkyně Proč bychom se netěšili Jaroslava Trubačová: „Adventní čas je spojený se shonem a zvýšenou nervozitou. Přitom by to měl být čas klidu, veselé nálady a vzájemného setkávání, očekávání radostné události, všeobecně čas dětí a rodičů. Z dřívější neuspěchané doby to byl čas, kdy se peklo cukroví, zpívali koledy a lidé se sdružovali obzvláště na vesnicích. Chtěli jsme to vše znovu zažít a vrátit nekomerčnost předvánočnímu času. Jakub Jan Ryba nám dal dar, nám obyčejným lidem. Napsal pro nás jednoduché melodie a opatřil je českým textem, tak aby byly srozumitelné pro malé, velké, pro intelektuály i nás běžnou populaci. A to bylo v době vzniku tohoto díla odvážné. Jak moc je patrné i z faktu, že jednotlivé části pojmenoval klasicky v latině. A tak vznikl nápad pro pozvání mladých interpretů z Konzervatoře Teplice, přidali jsme malé děti ze Strupčické školy a žákyně paní učitelky Bečkové ZUŠ Chomutov a také jsme přizvali samotného pana Jakuba Jana Rybu i protivného „kostelníka farnosti”, kde pomocný učitel Ryba působil. A protože roku 1780 byl strupčický kostel sv. Václava nově přestavěn a upraven, mohl by se v něm pan učitel Ryba cítit dobře i v roce 1796, kdy Českou mši napsal a uvedl v kostele Rožmitálu pod Třemšínem.”

„Pro nás bylo velkým potěšením se na této akci spolupodílet a připravovat ji. Na rozdíl od obce Vrskmaň jsme měli v době totality víc štěstí a kostel nám přetrval až do současnosti. Sousední obce dnes často spolupracují a vzájemně si vypomáhají, proto jsme sousedsky poskytli místo k adventnímu setkání pro všechny, kdo chtějí prožít krásný předvánoční čas,” dodal za Spolek přátel památek obce Strupčice Miroslav Rokoš.

„Každoročně pořádala naše obec ve spolupráci se Základní školou a mateřskou školou ze Strupčic adventní koncert a byla to událost, která přitahovala pozornost. Letos jsme v poněkud komplikované situaci. Střecha kostela už volala po rekonstrukci. Po jejím odkrytí se zjistilo, že stav je daleko horší, než jsme předpokládali a tak se zvýšila i finanční náročnost celé akce. Ale účinkující a ani návštěvníci se nemusí obávat a kostel sv. Václava i obec Strupčice se na adventní tzv. Rybovku těší,” vysvětlil Luděk Pěnkava, starosta obce Strupčice. „Přispět na takovouto akci je radostí a díky možnosti finančně podpořit vrskmaňský spolek Proč bychom se netěšili na této akci je stejné jako být součástí samotné akce. K českým Vánocům prostě Rybova Česká mše vánoční patří a je zajímavostí, že nejen k těm českým. V roce 2007 v Londýně nastudovali a uvedli Českou mši vánoční britští poslanci napříč politickým spektrem a to z horní i dolní sněmovny. Zajímavostí je, že britští páni poslanci zpívali libozvučnou češtinou, přesně jak si to Jakub Jan Ryba přál,” říká Václav Hora, starosta obce Vrskmaň.

„Zveme všechny lidi dobré vůle k poslechu adventního koncertu ve strupčickém kostele. Je čas, kdy je potřebné upozadit materiální stránky života a nechat se okouzlit tou tichou melodií Vánoc, která rozněžní naše duše, pohladí a nechá nás dospělé vklouznout na okamžik do dětství, kdy jsme neměli břemena na svých bedrech a představa Vánoc byla tak krásná a milá,” uzavírá pozvánkou předsedkyně spolku Jaroslava Trubačová.

 Text: Barbora NETOLICKÁ (redakčně upraveno)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video