Co lidem nejčastěji ničí život? Alkohol, drogy a překvapivě i sociální sítě. Závislým v Chomutově pomůže nová ordinace

Soňa Šímová 2020-01-18 06:16:00

CHOMUTOV (soš) — Alkohol a pervitin. To jsou podle odborníků dvě nejčastější metly Chomutovanů. Zajistit závislým alespoň trochu důstojný život, ideálně je jejich nešvaru zbavit a na druhé straně chránit před nimi společnost, pomáhá organizace Světlo Kadaň. Město také navázalo spolupráci s Centrem psychosomatické medicíny, díky níž se zde počátkem roku otevře nová ordinace psychologa, psychiatra a adiktologa (odborníka na závislosti).

Věkový průměr 36 let a závislost na pervitinu. To jsou nejčastější klienti chomutovského K–centra. Přibývá i mladších narkomanů, ty ovšem ještě tolik netrápí sociální problémy, a tak se v kontaktní místnosti objeví jen zřídka.

„V chomutovském K–centru jsme loni měli více než čtyři stovky klientů. I když jsme zaznamenali mírný meziroční pokles, stále je to ve srovnání s celou ČR vysoké číslo. A to není konečné. Další desítky klientů využívají naše terénní služby a někteří o ně nemají zájem vůbec; stříkačky za ně přijde vyměnit třeba kamarád,“ shrnul loňskou statistiku předseda spolku Světlo Kadaň Jan Hudák. O situaci na místní drogové scéně hovoří také počet vyměněných stříkaček. Loni to bylo více než 103 tisíc. V terénu pak dalších 65 tisíc, což je dvojnásobek oproti roku 2018. Tento počet již nemá daleko k Ústí nad Labem.

Kontaktní centrum nabízí své služby ve městě už od roku 2000, od té doby postupně rozšířilo své služby. „Klient, který má na drogu, si samozřejmě může dovolit i koupi stříkačky, v tom smysl výměnného programu není. Hlavním cílem je snižování rizik ať už zdravotních, sociálních nebo společenských. Kromě toho se u nás můžou vysprchovat, vyprat si prádlo, nabízíme i služby asistence třeba na úřadech.

Nejvíce hrdí jsme ale na úspěch, díky kterému jsme se loni stali v síti center unikátem. Za přispění města, kterému patří velký dík, se nám podařilo zřídit odběrovou místnost. Můžeme tak testovat jak z moči, tak z kapilární krve,“ vysvětlil Jan Hudák.

„Dlouhodobě spolupracujeme s primářem infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, který pro nás zajišťoval odběry. Díky tomu víme, že šest z deseti klientů má hepatitidu typu C. Ta se dříve léčila zdlouhavě interferonem, ale loni nám primář nabídl nový druh léčby, která spočívá v dvouměsíčním užívání tablet. Ty nemají skoro žádné vedlejší účinky a klienti je snáší podstatně lépe. I to lze považovat za úspěch,“ doplnila Zdeňka Nováková, vedoucí K–centra.

„Nejvíce se naši klienti pohybují v centru, hlavně kolem Chomutovky.  Další ale máme v podstatě na každém sídlišti a pak také v ulici Lipská. Většina zdejších prostitutek zároveň bere drogy,“ říká Jan Šroub, vedoucí terénních pracovníků K–centra. Kromě výměny stříkaček a jejich sběru na vytipovaných místech se snaží také o to, aby narkomané přešli na bezpečnější způsob užívání drog. Místo stříkaček tak nabízí třeba šňupátka, kapsle nebo alobal. Jedním z hlavních cílů terénních pracovníků je ovšem dostat klienty do K–centra, odkud se pak můžou přesunout do poradny. Ta funguje v jeho těsné blízkosti. 

„Její oddělení od kontaktního centra je důležité. Poradit se sem mohou přijít i blízcí závislých osob. A to nejen těch na nelegálních drogách, ale třeba i na alkoholu. Loni jsme měli 87 klientů, s nimiž jsme se sešli více než třísetkrát.  Do léčby se nám podařilo odeslat sedm lidí,“ vysvětlila Zdenka Nováková. 

O potřebnosti organizací, které pomáhají nejen závislým, je přesvědčen i náměstek primátora Milan Märc: „Podporujeme je finančně prostřednictvím projektů a grantů, které jsou každoročně vypisovány. Ta problematika u nás roste. Přibývá nejen závislých na alkoholu a drogách, ale například i na sociálních sítích, lécích, práci… Chomutov je velmi specifický, což je dáno historickým vývojem.“ Město proto v nejbližší době pomůže otevřít novou ordinaci psychologa, psychiatra a adiktologa. Ta se bude nacházet v prostorách bývalé ČVUT na Husově náměstí. „Centrum psychosomatické medicíny loni s pomocí pojišťovny vytipovalo dvě města — Chomutov a Louny — která mají tyto velké problémy. Závislost může postihnout kohokoliv, nejen sociálně slabé, ale třeba lékaře, učitele, inženýry… Je potřeba, aby zde byla služba, kam mohou docházet, aniž by ztratili svá zaměstnání či museli opustit své domovy,“ uzavřel náměstek.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video