Pozemní televizní vysílání DVB­‑T se začne vypínat od 30. ledna

Tomáš Skřipský 2020-01-29 10:27:00

CHOMUTOVSKO — Pozemní televizní vysílání — tedy to, které lidé přijímají přes vlastní nebo společnou anténu — v dosavadní podobě končí. Využívá ho zhruba šest z deseti domácností v ČR a je to jediná možnost, jak televizní signál přijímat zdarma.

Kdo se nepřipravil, může už pozítří zjistit, že svůj oblíbený pořad v televizi neuvidí. Jak poznat, zda zrovna váš televizor „bude dál hrát“? A co dělat, pokud hrát nebude? Na to se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Co se mění V současnosti vysílání probíhá v digitálním formátu DVB–T, který se však v řádu dní bude měnit na DVB–T2. To se aktuálně týká souboru programů České televize (tzv. Multiplex 1), ale v řádu týdnů či měsíců budou následovat komerční televizní stanice skupin TV Nova, Prima a Barrandov. Ćást televizních kmitočtů přejde pod mobilní datové sítě, a proto se přechází na nový vysílací standard DVB­‑T2, který si vystačí s užším frekvenčním pásmem, ale současně má větší kapacitu. Televize sice přijde o vysílací frekvence, ale na druhou stranu toho zvládne více.

Týká se mě to vůbec?

Jak bylo výše řečeno, změna se týká pozemního televizního vysílání, tedy toho, které šíří pozemní vysílače; na Chomutovsku (ale i Lounsku, Žatecku a Podbořansku) jsou to především Chomutov — Jedlová Hora, případně Jáchymov — Klínovec. Pokud máte na střeše domu anténu (vlastní či společnou) pro příjem pozemního vysílání nebo pokojovou anténu, pak se vás přechod na DVB–T2 TÝKÁ. „Jedlák“ začne s postupným vypínáním DVB–T 30. ledna, Klínovec od 12. února. Pokud televizi přijímáte prostřednictvím satelitu, kabelové televize nebo internetu, není třeba číst dál, vše dávno zařídil poskytovatel těchto placených služeb.

Umí to můj televizor?

Majitele starších rozměrných TV „beden“ s katodovou obrazovkou a prvních set–top boxů pro příjem DVB–T nepotěšíme: Asi to běhat nebude, pokud na set–top boxu nenajdou nápis ve smyslu „DVB–T2 Ready“. Ostatní mohou začít hledat zlatý kulatý štítek „DVB–T2 ověřeno”. Není­‑li tam, je nutné kouknout na štítek televizoru nebo do manuálu, zda přístroj podporuje DVB–T2/HEVC. Pokud již přijímáte DVB–T2 z některé tzv. přechodových sítí (to je poznat z dodatku „HD“ za názvem všech již přijímaných kanálů České televize — např. ČT1 HD), nemusíte si dělat starost. Poslední možností je navštívit seznam ověřených zařízení Českých Radiokomunikací na https://www. dvbt2overeno. cz/.

Při koupi nové televize v „neodolatelné slevě“ si slučitelnost se standardem DVB–T2 raději pečlivě ověřte nejen dotazem u prodavače, ale i z manuálu či nápisu na obalu! (Opakujeme: týká se to jen příjemců „pozemního“ signálu, ne uživatelů satelitu, kabelovky nebo internetové televize; ti naopak mohou využít zajímavých slev na starší přístroje.) POZOR! Ani přežilé „TV bedny“ či starší „TV placky“ nejsou odepsány. Stačí k nim pořídit set–top box, schopný přijímat DVB–T2, jehož cena začíná pod hranicí tisíce korun. Je ale třeba prozkoumat propojitelnost, protože starší televize mívají většinou jen tzv. SCART konektor, zatímco set–top boxy už bývají zhusta osazeny jen modernějším rozhraním HDMI. V nouzi nejvyšší lze pořídit redukci, která umožní výstup HDMI propojit se starým televizním SCART vstupem, případně tzv. kompozitní výstup (je­‑li přítomen), který umožní pomocí čtyř kabelů přenést ze zařízení do zařízení stereo zvuk a všechny barevné složky obrazu.

Jaké jsou výhody DVB–T2?

Hlavní výhodou DVB–T2 je možnost sledovat více televizních programů ve vysokém rozlišení (v tzv. HD kvalitě), což nabídne například Česká televize. Komerční Nova a Prima však údajně odmítají poskytovat vysílání v HD bezplatně, takže těžko říct, jak se kDVB–T2 postaví. Lze ale předpokládat, že pro uživatele „placatých“ televizí s úhlopříčkou menší, než jeden metr, rozdíl nebude podstatný. Staré „TV bedny“ ho nejsou schopny zobrazit vůbec.


Prameny: www.cra.cz, www.digitalnitelevize.cz, www.dvbt2overeno.cz

1. foto: Schéma pokrytí území televizním signálem z vysílačů Chomutov — Jedlová hora (světle červená oblast) a Jáchymov — Klínovec (žlutá oblast). Mapa: Ohře Media

2. foto: Co a kdy se bude vypínat

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video