Sklizeň by měla začít již tento týden. Úroda bude letos stejně dobrá jako loni

Hedvika Mašková 2020-08-17 10:00:00

Chmelaře čeká sklizeň, ze které budou mít rozhodně radost. Podle předběžných odhadů by mohla být stejně dobrá jako loni. Sice začne o pár dní později, a to zhruba od 20. srpna, ale pokud se předpoklady vyplní, čeká chmelaře poměrně dost práce. O situaci kolem koronaviru, chmelových brigádnících, Zelené dohodě, mezinárodním trhu a dalších tématech se promluvilo na Chmelařském dni, jenž se konal minulý čtvrtek na Účelovém hospodářství ve Stekníku.

Na tradičním Chmelařském dni přivítal účastníky z řad pěstitelů i dalších zájemců o české chmelařství a zástupce různých organizací jednatel Chmelařského institutu Josef Patzak. Pozvání na akci přijal náměstek pro řízení sekce Evropské unie a zahraničních vztahů na Ministerstvu zemědělství České republiky Jiří Šír, vedoucí Oddělení chmele a certifikace produktů ze Sekce rostlinné výroby Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Zdeněk Chromý, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda, předseda představenstev Chmelařství, družstvo Žatec a Bohemia Hop Zdeněk Rosa a rovněž nový prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal. Nechyběl samozřejmě ani vedoucí Účelového hospodářství ve Stekníku Jaroslav Pokorný.

Jednatel Chmelařského institutu hned na úvod informoval všechny přítomné o prvních rozborech dynamiky tvorby alfa hořkých kyselin ve hlávkách odrůdy Žateckého poloraného červeňáku před sklizní, kdy v průměru vychází na žatecké oblasti 2,42. ,,Myslíme si, že by alfa kyseliny mohly být v pořádku. Protože se jedná o první rozbor, tak nevíme, jaká bude tendenční křivka nárůstů dál, ale budeme věřit,“ podotkl Josef Patzak.

I podle ostatních přizvaných hostů to letos s chmelem nevypadá vůbec špatně. ,,Chmele se zdají velice pěkné. Je pravda, že letos jsou malinko pozdější – některé odrůdy jsou v květu, některé jsou už malinko ,,vyhlávkované“, ale doufejme, že vše dopadne dobře,“ dodal Jaroslav Pokorný.

Velkou službu pěstitelům chmele udělala také letošní vláha, které by mohlo být klidně i více, ale i tak jsou za ni velmi vděční. ,,Nemůžeme letos mluvit o žádném postižení suchem, i když jsou oblasti, kde je vody více než bychom si možná přáli. V naší oblasti, jako například na Rakovnicku, naopak pro chmel moc vody není. Avšak voda byla a díky za ni,“ sdělil Luboš Hejda.

Velmi dobře byla ze strany odborníků hodnocena i kvalita chmele, i přes to, že tlak škůdců byl docela velký. ,,Problém je s peronosporou, a to i v oblastech, kde nebyly až tak vysoké srážky. Je potřeba zamezit tomu, aby se případná infekce plísně nedostala do hlávek a neovlivnila kvalitu sklizně,“ upozornil Zdeněk Chromý.

Příznivé zprávy se však netýkají jen kvality a sklizně, ale také chmelových brigádníků, se kterými byl v jarních měsících, kvůli situaci kolem koronaviru problém. Pro sklizňové práce by již měli mít pracovníky pěstitelé v současné době zajištěné. Opět k nám přicestují pomocné síly z ciziny, a to například z Bulharska, Rumunska, Litvy, Ukrajiny, Moldavska nebo Slovenska. Všichni by měli absolvovat test na koronavirus s negativním výsledkem.

,,Přijede k nám spousta pracovníků ze zahraničí a ne všichni budou mít platná vyšetření na Covid – 19, proto dáváme pěstitelům kontakt na organizaci, která zajíždí za jednotlivými pěstiteli a dělá vyšetření. Většina pěstitelů však využívá laboratoře ve svém okolí a spousta z nich už má zajištěné pracovníky dříve a vyšetření mají již za sebou. I přesto chci opět pěstitele upozornit na to, aby nedocházelo k velkému srocování lidí na pracovišti, při ubytování a aby se nekonaly žádné večerní akce, aby se v případě výskytu koronaviru, nenakazilo velké množství lidí,“ informoval a apeloval na pěstitele Luboš Hejda.

Dalším velkým tématem, které se chmelařů, a nejen nich, značně dotýká, je jedna z priorit víceletého rozpočtu Evropské unie, a to takzvaná Zelená dohoda, jejímž cílem je dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality, kdy ani zemědělství nebude produkovat žádné emise.

,,Cílem je snížit spotřebu pesticidů o 50 procent. Máme mít 25 procent ekologického zemědělství, dramaticky snižovat spotřebu živin, hnojiv a tak dále. Toto všechno nás v budoucích letech čeká a musíme se s tím nějakým způsobem vypořádat,“ upozornil Jiří Šír a dodal, že chmel stále zůstává mezi významnými exportními položkami českého agrárního zahraničního obchodu, kterého si ministerstvo velmi váží.

Co se týče ploch chmelnic, k 30. dubnu bylo zaznamenáno v České republice 4 974 hektarů chmele, což je mírný pokles oproti minulému roku. Z toho žatecká oblast eviduje 3 814 hektarů. ,,Tato čísla však nejsou konečná. Proběhne ještě druhá aktualizace, která bude odpovídat sklizňovým plochám a bude mírně navýšená,“ upřesnil Zdeněk Chromý. Největší nárůst zaznamenala odrůda Sládek na 364 hektarů, což je o dvacet hektarů více než loni. Plochy Žateckého poloraného červeňáku poklesly o 63 hektarů. V celém světě se letos pěstuje chmel na 62 tisících hektarech.  


Popiska foto:

Po úvodních slovech na farmě ve Stekníku následovala pro zájemce prohlídka chmelnic, která začala u Císařské cesty a vedla zpátky do obce. Komentovanou prohlídku vedl chmelař Pavel Kozlovský. Po návratu na účelové hospodářství čekal na návštěvníky parádní závěr, a to pohoštění ve formě guláše a piva. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video