Pandemie ve školství: Nezodpovědní rodiče předškoláků i smíření rodiče školáků. Návrat dětí do škol a školek opět v nedohlednu

Soňa Šímová 2021-03-06 07:36:00

REGION (soš) — Místo postupného návratu do škol jejich úplné uzavření. Zmatky kolem testování, které řada rodičů odmítá a školy na něj nejsou připraveny. Návrat do vzdělávacích institucí je opět v nedohlednu a jasné není ani to, za jakých podmínek děti budou moci znovu nastoupit. Řada rodičů odmítá testování i roušky. Jak vidí pandemický rok i budoucnost rodiče a ředitelé škol a školek?

První rok distanční výuky

Už to bude rok od doby, kdy v Česku kvůli pandemii koronaviru poprvé zavřely školy. Od té doby žáci a studenti střídají distanční výuku s prezenční, do lavic zasedli na čas v rouškách a tento týden byly školy zavřeny opět úplně. „Zaznamenali jsme podporu, uznání, pochvalná slova, ale i pomluvy, sprostotu, vulgaritu,” shrnul ředitel jirkovské 2. základní školy Jan Duda.

„Pár rodičů >vyšilovalo<. Odmítali posílat děti do školy v rouškách. Vše jsme jim vysvětlili a myslím, že většina to pochopila. Občas někdo roušku zapomněl. Naše škola má ale k dispozici vždy náhradní jednorázové nebo látkové, které jsme dětem darovali,” dodala ředitelka 1. základní školy Markéta Kollárová k období, kdy děti chodily do škol s ochrannou dýchacích cest.

„Odbor školství žádnou stížnost rodičů neřešil. Byla–li nějaká reakce ze strany rodičů, byla řešena vždy přímo na konkrétní škole,” shrnula tisková mluvčí chomutovského magistrátu Veronika Říhová. Většina oslovených rodičů se shoduje v tom, že děti si po roce distanční výuky zvykly, nicméně chybí jim kolektiv a také kroužky a další aktivity, na které byly po škole zvyklé.

Testy nebo roušky ve školách

„Roušky nevadí dětem, ale hlavně rodičům. S testováním mnozí nesouhlasí nebo si jej nepřejí (někteří přímo zakazují),” potvrdil stanovisko rodičů k potencionálnímu testování žáků ředitel jirkovské 3. základní školy Petr Jiráček. „Rodiče, kteří odmítají testování svých dětí na škole, zasílají písemné nesouhlasy. Zatím jsou to jednotky případů. Co se týká roušek, na naší škole se po domluvě se žáky a rodiči nosily nad rámec povinností, tzn. i ve třídách,” popsal situaci na jirkovské 4. základní škole ředitel Martin Reihs.

Podobně je to i v Chomutově, kde se rodiče obrací písemnou formou na odbor školství. „Školám byl ještě před rozhodnutím o uzavření rozeslán materiál ohledně pilotního testování. U skupin žáků a studentů určených mimořádným opatřením by tak měla být přítomnost na prezenční výuce podmíněna účastí na testování. Ředitelé mají tedy plnou podporu jak ze strany MŠMT, tak zřizovatele, žáka, který se testování neúčastní, na prezenční výuku nepřijmout,” vysvětlila tisková mluvčí magistrátu Veronika Říhová.

Rodiče na Chomutovsku mají ze všech informací a nařízení rozporuplné pocity. „Mám dceru v deváté třídě, ráda bych, aby se vrátila do školy co nejdřív,” říká Jana Č. Stejně je na tom většina rodičů, ať už mají dítě na základní či střední škole. „Také nechápu učňovské obory, když budou ti studenti první dva roky na distanční výuce, co se naučí?” — ptá se.

S možností návratu do školy s nutností testování či roušky, by pravděpodobně souhlasila. „Záleží na tom, jaké testy by to byly. Ale rozhodně jsem proti očkování. Možná změním názor za pár let, až uvidím jeho dopad na lidi,” uzavírá Jana s tím, že by možná stálo za to zvážit anulování ročníků.

Zásadně proti testování je maminka 12letého chlapce Zdeňka Č., jejíž syn už si pomalu na distanční výuku zvykl, ale stejně jako většině dětí mu chybí fyzický kontakt s učitelkami a spolužáky. Rovněž ho stresují neustálé změny nařízení a katastrofické zprávy v médiích. „Vadí mu, jak nás stále straší. Sám nesouhlasí s testováním, ta představa toho mu je nepříjemná. Pokud se učitelé bojí, mohou změnit profesi, ale s nákazou čímkoliv se setkají ve všech zaměstnáních. Nebo se mohou lépe chránit. Dají se jistě upravit vyučovací hodiny, jejich délka, způsob zadávání úkolů k domácí přípravě, on–line konzultace — snížit dobu kontaktu,“ navrhuje Zdeňka s tím, že by byla pro, aby část výuky klidně zůstala on–line.

A stejně jako řada dalších rodičů se ptá na to, jak by se vlastně zpracovávaly, či likvidovaly testovací vzorky. S tímto dotazem jsme se obrátili na Ministerstvo zdravotnictví ČR. „Podrobnosti testování ve školách se momentálně definují ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství. Klíčová bude v tomto směru epidemická situace a termín, kdy dojde k návratu dětí do škol. Školy také dostanou včas příslušné metodiky, které se budou testování týkat,” odpověděla tisková mluvčí resortu Barbora Peterová.

Jasno v organizaci případného testování nemají ani školy. „Netušíme, co bude a ani kdy to bude. Určitě nehodláme děti testovat osobně. Umožníme ho organizačně, s tím nebude až takový problém. Je ale potřeba zajistit personál (zdravotník), který děti otestuje,” říká ředitelka 1. základní školy v Jirkově Markéta Kollárová. Na nepřipravenost tohoto schématu poukázal i ředitel jirkovské 4. základní školy Martin Reihs: „Původní plán testování počítal se začátkem března. 23. února jsme obdrželi pouze neoficiální verzi manuálu pilotního testování žáků maturitních a 9. ročníků.” Chomutovský magistrát by v tomto přenechal kompetence jednotlivým školám.

„Město Chomutov, jakožto zřizovatel základních a mateřských škol do samotné organizace zajištění u konkrétní školy nezasahuje, je však připraveno, v případě potřeby, zajistit součinnost ve spolupráci s jednotlivými řediteli. Situace se však neustále vyvíjí. V současnosti tedy plníme pokyny MŠMT ke sběru dat na počet testovacích sad, respirátorů apod. Konkrétní informace, kdy dojde k dodávkám apod., však prozatím nemáme k dispozici. Dle vyjádření MŠMT budou školám doručeny samostatně v nejbližším možném termínu,” potvrdila tisková mluvčí magistrátu Veronika Říhová.

Nezodpovědní rodiče ve školkách

Spolu se školami byly od pondělí na tři týdny opět uzavřeny i školky. „Vadí mi hlavně to, jak se o tom týden mluví, ale rozhodnutí se udělají na poslední chvíli. Jak se mám pak domluvit se zaměstnavatelem na případném volnu, abych mohla zajistit hlídání své dcery?” — ptá se maminka Eva, která se bojí, že by kvůli tomu mohla v obtížné době přijít o práci.

Se školkami to ale bylo takříkajíc nahnuté po celou dobu. Situaci zhoršovali hlavně nezodpovědní rodiče. „Jejich nedisciplinovanost (nachlazené děti, nenošení roušek, zatajování kontaktů s pozitivními osobami — mnohdy přivedli dítě do MŠ v době, kdy je rodič v karanténě, apod.) nám velmi komplikovala práci,” říká ředitelka MŠ Jirkov Ivana Šestáková. Na konci února byly na Jirkovsku z nařízení KHS uzavřeny vesnické MŠ Pošťáček ve Vrskmani a U Berušek v Otvicích, jedna třída pak v MŠ Čtyřka v Jirkově. „Ve všech případech se jednalo o potvrzení infekčního onemocnění Covid-19 u pedagogických pracovnic. Následné testy odhalily i pozitivní děti v těchto kolektivech (Vrskmaň, Otvice). V několika případech byly pozitivně testovány děti na základě pozitivity rodičů, ale jejich onemocnění nezasáhlo do chodu školky. Onemocněly tři učitelky, v karanténě bylo nebo stále ještě je devět zaměstnanců,” shrnula ředitelka.

Několik tříd školek bylo postupně uzavíráno také v Chomutově. „Od začátku epidemie bylo celkem pozitivně testovaných 50 zaměstnanců z celkového počtu 210. Z toho bylo 35 pedagogických pracovníků a 15 provozních zaměstnanců. Postupně jsme měli v karanténě 6 mateřských škol, někdy byla uzavřena jen jedna nebo více tříd a někdy celá školka. Celkem prošlo k dnešnímu dni karanténou 298 dětí, pokud nám rodiče hlásili pozitivně testované děti, bylo jich k dnešnímu dni hlášených 10,” vyčíslila statistiku v chomutovských školkách tisková mluvčí magistrátu Veronika Říhová a dodala, že přes přísná hygienická opatření, i tady bojovali s rodiči, které do školek vodily nemocné děti.

Děti v mateřinkách roušky nenosily a ani do budoucna se s jejich zavedením nepočítá. „Dost dobře si to neumíme v praxi představit. V současné době je pro nás prioritní zajistit přednostně očkování pedagogických i nepedagogických pracovníků v mateřských školách,” uzavřela mluvčí magistrátu.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video