Další dům v Ervěnicích na odpis? Zima a cizí exkrementy v bytě, feťáci a bezdomovci ve sklepě i nezvladatelní sousedé

Soňa Šímová 2021-05-19 08:31:49

NOVÉ ERVĚNICE (soš) — „Žijeme v Ervěnicích 62 let, v tomhle bytě 32 let, vychovali jsme tu děti, bývala to krásná klidná čtvrť. Před každým domem byla lavička, na jaře tu kvetly šeříky,“ vypráví se slzami v očích manželé Foitovi. Dům v Ervěnické ulici, ve kterém žijí, je už měsíc bez tepla. Stejně jako další v této nyní vyloučené lokalitě, ho problémoví nájemníci dostali do dluhů.

„Na baráku je dluh asi 170 tisíc. Měsíc je odpojené teplo, hrozilo i odpojení vody, nicméně se mi podařilo vyjednat, aby k tomu v době pandemie nedošlo. Na účtu společenství nejsou skoro žádné peníze,“ shrnul bývalý předseda SVJ v domě Miroslav Rozsypal. Ten funkci vykonával od roku 2017, kdy se ho všemi silami snažil dostat z nejhoršího. Už tehdy byl kvůli špatnému hospodaření předchozího výboru zadlužený. Rozsypalovi se na nějakou dobu se podařilo dostat ho do plusových čísel, ale problémy i dluhy některých neplatičů od loňského roku opět narostly. Celý výbor nakonec na své funkce rezignoval.

„Pořád něco hoří, pořád se něco řeší. Musely se udělat nutné opravy a revize. Když je neuděláte a něco se stane, tak to samozřejmě odnese výbor. Navíc se platí celkem nízké zálohy a tyhle dva vchody mají spotřebu, jako v jiných domech tři. Jenže nemůžete chtít — zvlášť po těch starších obyvatelích — kupříkladu o dva tisíce více. K tomu si připočtěte desetitisícové náklady, které vznikají úplně nesmyslně. Třeba jen proto, že zdejší nájemníci splachují do záchodu to, co nemají. Věčně jsou ucpané odpady.“ Jak taková situace vypadá, popsali i manželé Foitovi: „Bydlíme v přízemí, takže to samozřejmě odneseme nejvíc, ze záchodu nám pak tečou cizí exkrementy. I když máme na chodbách vyvěšeno, co do toalety nepatří, tak oni tam hodí třeba vlhčené nerozpustné ubrousky, pleny, vložky, jednou tam byla i štamprle. Nejhorší je, že se to vždycky stane o víkendu, kdy je za výjezd příplatek.“ Foitovi navíc vypočítali, že kvůli situaci v domě nedostali své přeplatky, které za pět let činí už více než 75 tisíc korun. SVJ je nemá z čeho vyplácet.

V podobné situaci je i rodina Dariny Kešelové, která rovněž žije v Jirkově většinu života a byt v problémovém domě si koupila před 12 lety: „Bydlím tu s manželem a teď tu mám i sedmiměsíčního pravnoučka s jeho maminkou. Máme tu sice přímotop, ale i tak jsme zabalení v dekách a stejně nám miminko nastydlo.“ Ani její rodina nedostala několik let zpět přeplatky. „Co s námi bude, nevím. Do léta počkáme. Možná se domluvíme s majitelem několika bytů ve vchodě, jestli by ten náš nekoupil a nenechal nás v něm bydlet,“ přemýšlí majitelka bytu. Rodinám starousedlíků nabídlo město náhradní bydlení v penzionu pro seniory, to jim ale příliš situaci neřeší. „Přeci neopustím vnuka s rodinou!“ — zoufá si Darina Kešelová. Ani Foitovým se stěhovat nechce, neboť by si s sebou nemohli vzít svého psa a kočku. „“

Ve dvou vchodech o dvaceti čtyřech bytech jsou ještě tři další jednotliví majitelé bytů, ostatní jednotky vlastní podnikatelé, kteří žijí mimo okres a situaci příliš neřeší. „Někdy ani nestihneme zjistit, koho sem nastěhují. Přijde listonoška a ptá se, zda někoho neznáme, ale oni ani nemají na dveřích nebo schránce jméno. A pak zase zmizí a přijdou další. My máme celkem klidné sousedy, ale vedlejší vchod je katastrofa,“ přiblížili Foitovi s tím, že kromě sousedů dům často obývali i bezdomovci a feťáci ve sklepích. Před pár lety ve čtvrti zažili i napadení: „Napadli nás feťáci, zvonili jsme tady na lidi, ale nikdo neotevřel. Nakonec nám pomohli místní Romové. Takže je rozhodně nehážeme do jednoho pytle, ale není to tu bezpečné.“

Jirkovská radnice situaci v domě dlouhodobě sleduje, ale stejně jako v případě ostatních domů, které kvůli dluhům skončily vybydlené, nemají radní moc možností, jak pomoci. „Bohužel je to soukromé vlastnictví, do toho město zkrátka příliš zasahovat nemůže. A pořád chybí opora v zákonech. Když stát nechce udělat pořádek, co může dělat město? Ještě před pandemií jsme navrhovali, aby spekulanti s byty měli živnost. Je to podnikání jako každé jiné a byli by více kontrolovatelní. O tom ale nikdo nechce ani slyšet,“ říká místostarostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková.

Ta už několik let dochází s městskou policií, úřadem práce a sociálními pracovníky do problémových oblastí situaci alespoň umravnit. „Už to vypadalo lépe, ale nakonec přišla korona a dopadlo to zase špatně. Starousedlíkům samozřejmě nějakou pomoc nabídneme, ale o ostatní se musí postarat třeba majitelé bytů. Očekáváme, že jim situace začne více vadit až po létě, kdy se ochladí stejně, jako to bylo ve vybydleném domě v ulici Fr. Schmieda,“ obává se místostarostka. Ta se s lidmi z domu setkala v pondělí odpoledne na jirkovské radnici. „Domluvili jsme se, že se obyvatelé domu domluví s dodavatelem tepla na částečném uhrazení dluhu a splátkovém kalendáři. Funkci předsedy SVJ by měl převzít jeden z investorů, který tam má více bytů, aby mohli jednat s dodavateli. Seniorům, kteří zde žijí většinu života jsme opět nabídli ubytování v penzionu pro seniory, víc bohužel za město udělat nemůžeme,“ shrnula výsledek schůzky místostarostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková.

„Podle mých informací byla tento týden byla v domě odpojena i teplá voda do zaplacení veškerých dluhů. Ten problém je tam už od prosince, kdy se to neřešilo. Momentálně část pohledávek zaplatili, ale na účtu zbylo jen pár tisíc,“ popsal situaci bývalý předseda SVJ Miroslav Rozsypal. Ten se obává, že tím pádem dům nebude mít na splácení úvěru a dalších nutných poplatků, čímž se může dostat do dluhové spirály, nicméně zasahovat do chodu domu už nikterak nehodlá.

Foto: Pravnuk Dariny Kešelové v bytě bez tepla onemocněl. 

Foto2: Manželé Foitovi, kteří v domě odstřiženém od dodávek tepla žijí přes třicet let, na schůzce s odstupujícím předsedou SVJ Miroslavem Rozsypalem. Ve sklepě domu se zdější obyvatelé domlouvali na dalším postupu.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video