Červený Hrádek nabízí tři nové prohlídkové okruhy a interaktivní expozici

Soňa Šímová 2021-06-14 08:40:25

ČERVENÝ HRÁDEK (soš) — Dámská ložnice, koupelna i interaktivní výstava Obecná škola. To je jen část novinek, které si mohou prohlédnout návštěvníci na zámku Červený Hrádek. Ten od letošního roku nabízí tři prohlídkové okruhy.

„Když jsme poprvé procházeli zámek, došli jsme do této místnosti a zvažovali, co bychom tam dali. Původně tu byla dámská ložnice, a tu jsme nakonec zachovali,“ přiblížil ředitel KVIZu Marek Lukáš. „Hledali jsme nábytek, který by sem pasoval a objevili ho vlastně úplně náhodně u paní, která ho plánovala prodat jen někomu, kdo z něj neudělá třeba králíkárnu,“ doplnila průvodkyně Hana Zvalová. Za symbolickou cenu tak získali soupravu z počátku dvacátého století včetně lustru a hodin. V prostoru se najdou také věci z původního inventáře zámku. „Ještě tu bude krejčovská panna z depozitáře,“ dodala průvodkyně a upozornila, že by návštěvníci rozhodně neměli přehlédnout rohové zákoutí, kde najdou malou umývárnu se schránou na nočník, která rovněž pochází ze zámku. Vrátila se zpět opět souhrou náhod, kdy ji na bleším trhu objevil někdo, kdo znal její původ a odkoupil ji. „Je vysoce pravděpodobné, že tak, jak jsme ložnici poskládali, skutečně vypadala. Vše je v ní rozmístěné tak, aby návštěvníkům neunikl žádný detail, včetně třeba dobových korálků a dalších doplňků na toaletním stolku,“ říká Hana Zvalová. V dalším z rohů si pak lidé mohou prohlédnout vitrínu se sklem a porcelánem zapůjčeným z chomutovského oblastního muzea. Ty jsou pravděpodobně také původní ze zámku. Své místo zde našly také obrazy z depozitáře.

Hned naproti ložnici se nachází koupelna, která má původní mramorové obklady. „Samozřejmě jsme do ní nemohli příliš zasahovat, pouze jsme ji vyčistili neagresivními prostředky,“ při-blížil ředitel zámku. Doplňky zde jsou také dobové – od židle přes spodní a noční prádlo, až po kosmetické drobnosti u zrcadla.„Ještě sháníme původní vodovodní baterii a kliky z počátku 20. století. Také intenzivně pátráme po staré dobové záchodové míse a samozřejmě kdyby někdo objevil třeba na půdě dobové do-plňky – pudry, hřebeny, kartáče, mužská holítka, staré kolínské, tak bychom byli nadšení,“ vyjmenovala průvodkyně věci, kterými mohou lidé pomoci oživit expozici.

V expozici myslivosti a lesnictví nově najdete staré vycházkové hole, které byly uložené v depozitáři. „Dále tu návštěvníci zjistí, například to, co na panství červenohrádeckém rostlo. Jsou tu i ukázky zbraní, z nichž některé jsou zlacené. A je tu jedna zajímavost – olověné lité kule, které byly nalezeny v okolí hrádku a byly pravděpodobně vystře-lené právě z některých vystavených ex-ponátů,“ láká Hana Zvalová.

Nově zpřístupněna je také původní pracovna Maxe Egona Hohenlohe. Zde budou začínat prohlídky a po uzavření restaurace bude také sloužit jako příjemné posezení pro hotelové hosty. „Prostory jsme vyklidili a vybavili stávajícím inventářem. Ještě hledáme nějaký zajímavý lustr z počátku 20. století, který by sem pasoval,“ upřesnil ředitel zámku. V této místnosti je také vitrína s osobnostmi, které zpečetily předválečný osud Československa. Právě zde se totiž v roce 1938 odehrála jedna ze schůzí, která vedla k podepsání mnichovské dohody. „Jeden z okruhů je vyloženě zaměřen na dobu minulého století a právě sem jsem ve starých zápisech pátrala, kdo všechno se této schůze zúčastnil, byť třeba jen krátce. Objevila jsem mnoho zajímavých faktů. Například o místním henlienovci Ernstu Kunstovi, který byl v obecním zastupitelstvu a opravdu drsně kopal za Němce. V expozici jsem se snažila shrnout i dny, které jednání předcházely a logicky pak vyústily v jednání na Červeném Hrádku. A pak samozřejmě ty, které následovaly. Jak vyplynulo ze záznamů, byly v delegaci, která se na počátku srpna roku 1938 pohybovala u různých šlechtických rodin, rovnoměrně pročeská i proněmecká. Návštěvníci si mohou prohlédnout fotky a údaje o všech, kteří tu tehdy rozhodovali,“ přiblížila průvodkyně.

Prohlídkové okruhy je možné absolvovat denně od 10 do 16 hodin.

V přízemí zámku se nachází nová expozice staré školy, která je zároveň interaktivní hernou pro děti. „Hned u vstupu je ještě ukázka staré kuchyně, poté projdete do místnosti, kde už se nachází samotná třída. Děti si do ní mohou přijít pod dohledem rodičů pohrát, vyzkoušet si hry našich prapředků a dozvědět se spoustu zajímavostí,“ přiblížila Hana Zvalová. Jednou z her je velké tivoli, které bylo vytvořeno v krušnohoří a jeden z prvních záznamů o něm pochází z litvínovska. Dřevěné kuličky, se kterými se hraje, je mož-né si zapůjčit na recepci. Dále zde malí návštěvníci najdou hmatové pexeso, tabuli, kde mohou hádat červenohrá-decké osobnosti, nechybí ani dřevěné kostky a papírové oblékací panenky. „Máme tu zarámované i původní školní plakáty, které jsou zhruba z dvacátých let minulého století. Zajímavostí je to, že v poválečné době, kdy už nebyla žádoucí němčina, byly nápisy v tomto jazyce začerněné. Dále tu najde-te fotky starých škol, ukázku písma, kterým se psalo do roku 1936, a dočasných válečných platidel. Děti si pak mohou zkusit namalovat nějaké své,“ říká průvodkyně. Podmínkou pro návštěvu expozice je doprovod dospělé osoby, která dohlédne, aby nedošlo k poničení exponátů. Přijít sem mohou návštěvníci zámku, restaurace a hotelu. „Není to herna pro širokou veřejnost, ale spíš takový bonus pro návštěvníky,“ uzavírá Hana Zvalová.

A jaké akce zámek pro rok 2021 chystá? Jaké jsou zde další novinky? To si můžete přečíst v rozhovoru s ředitelem KVIZu zde.  

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video