Na pravidelném Chmelařském dni přivítal účastníky a zástupce organizací jednatel Chmelařského institutu Žatec Josef Patzak. Pozvání na akci přijali například náměstek Ministerstva zemědělství České republiky Pavel Sekáč i zástupci Agrární komory České republiky a Ústředního kontrolního a zkušebního úřadu zemědělského. Nechyběli ani vedoucí účelového hospodářství Jaroslav Pokorný, předseda svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda, předseda představenstva Chmelařství, družstvo Žatec Zdeněk Rosa a další vážení hosté.
,,Letošní vegetační rok je specifický. Po zimě, která měla hodně sněhu, přišlo docela chladnější jaro a měli jsme vegetaci o nějaký týden zpožděnou. Výjimkou letošního roku jsou také srážky. Poslední roky jsme brečeli nad suchem, ale letos opravdu ve chmelařských oblastech srážky spadly. Vyhnuli se nám tento rok rovněž velké výkyvy teplot, které chmelu velmi škodí a brzdí ho. Jak jdou předpovědi, tak to vypadá, že se to ani nestane, takže sklizeň by mohla být dobrá, možná o něco málo lepší než loni,“ popsal letošní vegetační sezónu předseda svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda.
Ani letos se však chmelu nevyhnuli škůdci, jako jsou houbové choroby či mšice. ,,Sviluška řádí ještě teď, na jaře nás pak velmi potrápil dřepčík. Tak jako člověk musí na chřipku aplikovat léky, my musíme místo léků aplikovat účinné látky, které si dokáží s těmito chorobami pomoci. Trochu nás mrzí situace mezi lidmi, kteří si myslí, že vše, co se použije na léčení rostlin, jsou jedy. Není to pravda. Dnes je technologie na tak vyspělé úrovni, že se těchto látek používá velmi malé stopové množství,“ vysvětlil dále Luboš Hejda a popřál chmelařům k blížící se sklizni jen to dobré: ,,Ke sklizni vám všem přeji, abyste nebyli zasaženi žádnou epidemií. Aby pracovníci, kteří přijedou na sklizeň, byli všichni zdraví a samozřejmě, abyste ze sklizně měli všichni radost.“
Na svého předřečníka navázal předseda představenstva Chmelařství, družstvo Žatec Zdeněk Rosa, který připomněl, že vláha, která v letošním roce spadla, napáchala také velké množství škod: ,,Nejenom, že nám zde slušně napršelo, také nás zastihly silné bouřky a kroupy, a to na Rakovnicku, Žatecku i na Moravě. Škody na chmelnicích jsou dodnes. Vzhledem k poškození nebude produkce taková, jaká by mohla být.
Dále Zdeněk Rosa doplnil některé číselné údaje z posledního červnového jednání ze světovými chmelařskými organizacemi: ,,Ve světě se chmel pěstuje na více než 62 tisíci hektarech. V České republice je situace stabilní, tedy pět tisíc hektarů. Evropa měla letos velmi podobné podmínky – chladné jaro, pozdější nástup vegetace a následně dobré klima. V Německu například oproti nám nezaznamenali žádné škody na chmelnicích. V USA pak v červenci bojovali s velmi vysokými teplotami dosahující 45 °C, které ovlivnily růst chmele, takže výsledek zřejmě nebude optimální.“
Pár čísel nadto dodal ještě vedoucí Oddělení chmele a certifikace produktů ze Sekce rostlinné výroby Ústředního kontrolního a zkušebního úřadu zemědělského Zdeněk Chromý: ,,K 30. dubnu 2021 byla sklizňová plocha 4 987,5 hektarů, což je v porovnání s rokem 2020 navýšení o 0,8 procent. Žatecká oblast činí 3 834 hektarů, což je navýšení o 20 hektarů. Úštěcká chmelařská oblast zaujímá 522 hektarů, oproti loňsku navýšení o 17 hektarů a tršická oblast 631 hektarů. Mezi odrůdy, které mají stabilní nárůst patří například odrůda Premiant (navýšení o 27 hektarů) a odrůda Sládek (navýšení o 10 hektarů. Co se týče nejpěstovanější odrůdy Žatecký poloraný červeňák, plocha udávána k 30. dubnu činila 4 199,3 hektarů, což je pokles o 1,7 hektarů.“
Po zdravici přítomných hostů se návštěvníci Chmelařského dne ve Stekníku přesunuli na nedaleké chmelnice, kde se od chmelaře Pavla Kozlovského dozvěděli informace o odrůdách chmele a o agrotechnice. Hovořilo se rovněž o výzkumu a šlechtění chmele, virech, chmelové sadbě či projektu Chytrá chmelnice. Procházku po chmelnicích završily praktické ukázky nových strojů do chmelnic, senzorové techniky a dronů. Po návratu do areálu účelového hospodářství čekal na zájemce guláš a chybět nesměla samozřejmě ani ochutnávka piva.