Města hledají ubytovací prostory pro občany z Ukrajiny

Redakce 2022-03-01 17:59:00

Také v našem regionu se radnice, školy, ale i hotely, podnikatelé a jednotlivci zapojili do intenzivní pomoci pro lidi přicházející z Ukrajiny, která se ocitla ve válce. Organizují materiální sbírky, hledají a připravují možnosti ubytování, a to především pro matky s dětmi, kterých je mezi příchozími nejvíce. Muži ve věku 18 až 60 let nemohou z Ukrajiny, po dobu válečného stavu, který nyní v zemi platí, vycestovat.

V Podbořanech už jsou první nedávno příchozí uprchlíci. „Jedna rodina už je ubytována v Národním domě, jejíž provozovatel nabídl pomoc a skvěle spolupracuje s městem. Další dvě ukrajinské rodiny jsou nyní na cestě do Podbořan. S ubytováním ve městě výrazně pomůže také Gymnázium a SOŠ Podbořany, které jako pomoc postiženým obyvatelům Ukrajiny nabídne jedno patro své budovy, kde budou moci využít devět místností jako pokojů. Místo je tam pro přibližně 45 lidí,“ uvedla Zuzana Marcelly, vedoucí sociálního a zdravotního odboru Městského úřadu Podbořany.


Podbořanská radnice zároveň zveřejnila výzvu, v níž se obrací na obyvatele, podnikatele, instituce a další případné majitele volných prostor s možností ubytování, aby se ozvali městu, pokud by mohli nabídnout tyto prostory k dočasnému krátkodobému využití pro lidi z Ukrajiny.

„V této těžké době mě napadá, že by město mohlo nabídnout k ubytování objekt bývalé ubytovny v kasárnách. Vím, že má v plánu jej užívat jako hotel pro sportovce, ale myslím, že vážnost situace může rozhodnout ve prospěch postiženým nesmyslným válečným konfliktem!“ komentuje výzvu podnikatel Pavel Tyrner. Na což vedení města reagovalo zprávou, že "příprava objektu k bydlení je v běhu".

Výzvu pro nabídky ubytovacích zařízení pro obyvatele Ukrajiny vyvěsila také lounská radnice. "Vážení občané, město Louny přijímá nabídky k případnému ubytování občanů z Ukrajiny. Pokud vlastníte ubytovací zařízení, dům, byt, penzion atd., na území města Loun nebo jeho blízkém okolí a jste ochotni zapojit se do této pomoci, prosíme o zaslání nabídky," vyzvalo město občany. Nabídky mohou ti, kteří mohou uprchlíky z Ukrajiny ubytovat, na mailovou adresu ukrajina@mulouny.cz. Radnice bude evidovat jak zájem o ubytování ze strany ukrajinských občanů, tak i nabídky ubytovacích kapacit pro příchozí z Ukrajiny. "Zároveň na této adrese budeme přijímat nabídky na darování nábytku (postele, židle, stoly, případně šatní skříně). Tento nábytek by byl určen do prázdných bytů, ve kterých by byli příchozí ubytováni. Nábytek může být převezen do skladů Technické správy města a následně do určeného bytového prostoru," dodala radnice. 

K nabízeným objektům radnice potřebuje následující informace: 

  • o jaký druh ubytování se jedná (dům, byt v bytovém domě, penzion, hotel, ubytovna a jiné)
  • velikost v m2, zda je vhodný pro jednotlivce, rodiny s dětmi, počet osob
  • prostor by měl být vhodný k okamžitému nastěhování (teče voda, funguje elektřina, funguje vytápění, je možnost vařit).
  • kontakt na poskytovatele ubytování / nábytku

Sbírku v Lounech a okolí pořádá "facebooková skupina" Hmotná pomoc Ukrajině Louny, Žatec a okolí. Viz článek zde. 

Pomáhají také v Postoloprtech. Na radnici jako symbol podpory vyvěsili ukrajinskou vlajku. Připojili se tak k dalším městům po celém Česku, které tímto způsobem odmítají ruskou invazi. Je naší povinností v rámci možností bojovat za demokracii, proti agresi, a především pomáhat těm, kteří pomoc naléhavě potřebují. "Jsme připraveni poskytnout podporu místní komunitě Ukrajinců, se kterými jsme se spojili, a ještě spojíme v následujících dnech. Nabídli jsme jim, že se postaráme o ubytování pro jejich blízké. Potvrdili nám, že situace v rodné Ukrajině je opravdu kritická. Navíc předpokládáme, že potřeba nouzového ubytování bude v nejbližších dnech nabývat na aktuálnosti, jak budou kvůli válečným hrůzám svoji zemi opouštět další lidé," řekl starosta Zdeněk Pištora. Pokud by kdokoliv z ukrajinských spoluobčanů potřeboval v tomto ohledu pomoc pro své blízké, nechť se obrátí přímo na email starosty města: zdenek.pistora@postoloprty.cz.

Rozeběhly se organizované sbírky i v Podbořanech a okolí.

      

Lidem z Ukrajiny pomáhá např. i obec Lubenec. „V úterý 1. března bychom měli přijmout a ubytovat jednu maminku s dvěma dětmi, podle předběžných informací jsou někde od Kyjeva,“ uvedl v pondělí starosta Lubence Jiří Chaloupecký. Jak dodal, s místními zastupiteli projedná finanční pomoc na Ukrajinu. „Druhou věcí je ubytování. Zatím ubytovací prostory v Česku jsou (hotely, ubytovny apod). Pokud dojde k vyčerpání těchto prostor, přijdou na řadu i kulturní domy a různé sály. V tomto případě bude náš kulturní samozřejmě také k dispozici. Já osobně vidím největší problém v přepravě a rozvozu lidí do vnitrozemí. Doprava by měla být především řešena vlaky a autobusy příp. mikrobusy. Osobní automobily moc lidí nepřevezou a komplikují dopravní situaci na hranicích,“ řekl starosta. 

Také v Lubenci organizují sbírku ve spolupráci s ČČK.


 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video