Když se budete procházet futuristickou továrnou v Mostku pod Krkonošemi, budete se cítit jako ve sci-fi filmu. Návštěvníky obklopují dlouhé nasvícené válce plné vody, které mění barvu. Mohou mít několik odstínů, od zelené po rudě červenou. Možná vás následně překvapí informace, že se jedná o sofistikované a nejmodernější „zahradnictví“. Vodní válce slouží k pěstování a kultivování zvláštní řasy.
Co je na ní tak zvláštního? Řasa Haematococcus pluvialis přežije skoro všechno. Když má dobré podmínky k životu a dostatek živin, v klidu si žije jako každá jiná podobná řasa. Když ji ale jde o život a okolní prostředí jí nesvědčí, začne ve velkém produkovat látku astaxanthin. Díky ní dokáže přežít v nepříznivém prostředí do doby, než se prostředí zase zlepší. Ve vysokých dávkách začne produkovat astaxanthin, což se navenek projeví tak, že hodně zčervená. To je řasa připravena na těžké časy.
A právě o astaxanthin kultivátorům řasy jde. Je to látka, která je považována za molekulu budoucnosti. Jedná se o nejsilnější přírodní antioxidant, který je šesti tisíckrát účinnější než vitamín C. Česká firma Algamo ji v Podkrkonoší získává přírodním způsobem ze zmiňované řasy. Nepoužívá přitom žádnou chemii, jedná se o čistě přírodní produkt, který má i certifikaci bio a organic. Pro pěstování se využívá podzemní čistá voda, fotobioreaktory napájí zelená energie.
Astaxanthin patří mezi přírodní karetonoidy. Ty jsou například obsaženy v rybách a v jiných mořských živočiších a rostlinách. Poznáte je snadno, organismy bývají červeně zbarvené. Nejznámější je losos, ale červenou barvu mají třeba i plameňáci, kteří se živí mořskými korýši. Oproti všem ostatním má ale řasa Haematococcus pluvialis. mnohokrát vyšší koncentraci astaxanthinu. Zatímco losos obecný má 3 až 11 miligramů astaxanthinu na kilogram, u řasy jsou to desítky tisíc miligramů na kilogram.
Proč se mluví o astaxanthinu jako o molekule budoucnosti? Je to právě díky vlastnostem, které umožňují řase přežít extrémní podmínky. Následně se zjistilo, že látka má velký přínos i pro člověka. Nejedná se o nový objev, astaxanthin objevil už před druhou světovou válkou vědec Richard Kuhn. Za svoji práci o karotenoidech a vitamínech získal prestižní Nobelovu cenu.
O síle astaxanthinu dobře vědí ve Spojených státech amerických nebo Japonsku, kde lidé látku běžně užívají. Má významně protizánětlivé účinky a posiluje imunitu. Její hlavní silou je, že dokáže dobře pohlcovat takzvané volné radikály. Ty se běžně uvolňují z buněk a lidské tělo se s nimi musí vypořádávat, jinak způsobují takzvaný oxidační stres, který vede k poškození buněk. Radikály běžně pohlcují antioxidanty, ale pokud není tělo v rovnováze, může nadbytek volných radikálů přinést zdravotní komplikace nejrůznějšího typu. Astaxanthin jako nejsilnější antioxidant dokáže množství volných radikálů výrazně snížit.
Velkým nepřítelem člověka je tichý zánět, který bývá příčinou mnoha chronických onemocnění. Takový zánět se neprojevuje bolestí a je velmi těžko odhalitelný. Jeho odstraněním se dá předejít mnoha horším onemocněním, která mohou následně vzniknout. Klinické studie potvrdily, že tichý zánět může vést například k nemocím kloubů, kardiovaskulárním chorobám, demencím a nemocím spojovaným se stárnutím. Je prokázáno, že astaxanthin jako nejsilnější přírodní antioxidant úspěšně bojuje proti tichým zánětům.
Astaxanthin je doplňkem stravy, který se podává v kapslích nebo také v konopném oleji. Je možné pořídit si produkty v základní řadě, je ale také možné užívat speciální kapsle se zaměřením na lepší růst vlasů, nehtů a lepší kůži, na paměť a soustředění, na oběhový systém a srdce nebo třeba na duševní pohodu. Nabídka je mnohem širší, pravidelné dávky se doporučují zejména osobám starším 40 let. Díky protizánětlivému a antioxidačnímu působení má astaxanthin veliký potenciál v podpoře zdraví, kondice a proti stárnutí.
Napsal(a): (PI)
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video