Její texty zaznívají v barech i na festivalech. Vystupování vnímám jako velký experiment sama se sebou, říká Barbora Mudrová

Hedvika Mašková 2024-02-02 13:24:00

Tvrdí o sobě, že je plachá a introvertní. Vylézt na pódium se ale nebojí. Barbora Mudrová je ze Žatce, kde vystudovala gymnázium. Dále pokračovala ve studiích na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde absolvovala bakalářské studium oboru Sociální práce a nyní navazuje na fakultě humanitních studií studiem psychologie. Zároveň pracuje jako lektorka v neziskové organizaci zaměřené na prevenci sexuálního násilí. Ráda maluje, tančí, trekkuje a věnuje se performativnímu žánru autorské poezie, neboli ,,slam poetry“.

• Když se řekne ,,,slam poetry“, ne všichni hned vědí, co to znamená. Vysvětlete, co slam poetry vlastně je.
Jde o poměrně široký žánr performativního umění, při němž vystupující účinkují s vlastními texty. Nesmí používat kostýmy ani rekvizity a někdy je daný časový limit, jiná pravidla ale nejsou. Důležitou součástí jsou body od publika - slam poetry vzniklo jako reakce na nudná, arogantní a nepřístupná autorská čtení, snaží se o dialog s diváctvem a umožňuje mluvit k lidem, které třeba literatura vůbec nezajímá. Já sama mám ráda volný překlad ,,poezie, která vás praští“. A může praštit různě, s vtipem, vážně, může cílit na co chce. Publikum pak na škále od jedné do deseti ukáže, jak se mu tenhle ,,úder“ líbil. Znamená to, že spolu při vystupování jako performeři a performerky soutěžíme, zároveň to ale přináší konfrontaci tvorby s vnějším světem. Když napíšete báseň a lidé si jí přečtou, nevidíte, co s nimi udělala. Slam poetry umožňuje se jim u toho zážitku dívat přímo do očí.

• Jak jste se ke slam poetry dostala vy? Jak dlouho se mu věnujete?
Snad od chvíle kdy jsem uměla psát jsem neustále něco zachycovala do textů, vždycky ale jen pro sebe, aniž by mě napadlo, že by to kdy někdo měl číst. A i od samotného psaní je k vystupování docela dlouhá cesta, já jsem se na ní dostala skrz lidi, kteří se slam poetry věnují a se kterými jsem trávila čas. Jsem vlastně dost introvertní a plachá, takže s budováním sebevědomí k tomu vylézt na pódium a říkat něco lidem do mikrofonu mi pomáhali právě blízcí, kteří se v žánru pohybují déle.

Poprvé jsem vystupovala před asi rokem a půl, tak trochu náhodou, na poslední chvíli odpadl jeden vystupující a já se nechala přesvědčit. Reakce ale byly krásné, tak jsem si řekla, že to budu zkoušet dál. Doteď vystupování vnímám jako velký experiment sama se sebou, ale cítím se v něm pevnější a spokojenější a dává mi čím dál větší smysl.

• O čem jsou vaše texty? Kde berete inspiraci?
Na české slamové scéně se v textech hodně uplatňuje humor, já ale bohužel vůbec vtipná nejsem, takže se řadím mezi vystupující s vážnějšími texty. Jako studentka psychologie jsem narazila na výzkum, který tvrdí, že performativní umění v lidech zvyšuje schopnost empatie. Strašně mě to oslovilo, jestli alespoň jednoho člověka v místnosti moje vystoupení ,,zcitliví“, mělo to celé smysl.

Snažím se slamovat o věcech, které znám a které jsou mi blízké, o tom, co mi přijde že lidi vytěsňují, protože je to nepříjemné, nebo o tom, o čem vlastně moc mluvit nechtějí, i když třeba ví, že je to důležité. V zahraničí je tenhle přístup častější (mám hodně ráda třeba Kae Tempest z Velké Británie), stejně ale člověk píše tak, aby to bylo uchopitelné v nějakém lokálním kontextu. Inspirace přichází různě, ve dne i v noci, přes bolest i přes radost, o samotě i cestou tramvají. Moje psaní je takové skládání fragmentů do celků, které se snaží vypovídat o něčem komplexnějším.

• Jak se připravujete na vystoupení?
Když se nějak víc připravuji, bývám z toho strašně nervózní, takže si sice třeba ještě jednou přečtu a přeříkám připravené texty, jinak se ale spíš snažím uvolnit. Popovídat si s dalšími vystupujícími, nebo sledovat jejich vystoupení.

• Kde všude jste již vystupovala a s kým například?
Nevystupuji dlouho, ani příliš často, a i tak je ten seznam vlastně dost rozmanitý. Kromě barů a klubových sklepů po ČR taky na festivalech (jeden byl v Rumunsku), na večírku lékařské fakulty a jedné nadace, nebo na křtu knihy. Nejvíc mě baví otevřená místa právě třeba na letních festivalech, je tam totiž nejvyšší šance, že zrovna půjde kolem někdo, kdo by na slam jinak nikdy nepřišel.

Vystupujeme taky na školách, dostáváme se ale na opravdu neuvěřitelná místa - před pár dny se vrátila výprava, která slamovala v Lucembursku a Anatol Svahilec nedávno podnikl velkou slamovou cestu po jižní Americe.

• A kde se vás v nejbližší době můžeme přijít poslechnout?
Minulou sobotu nás 19 vystoupilo v pražském Rock Café na velké akci, křtu knihy slamera Tukana. Další zastávkou je již tuto sobotu 3. února žatecký Budík, do kterého se strašně těším, protože jsem si v jeho prostředí psala veršíky do sešitů ještě jako školačka. Vystoupíme s legendárním Anatolem Svahilcem, výborným textařem i improvizátorem Honzou Dibitanzlem a skvělým Sudetem. Pro další akce doporučuji sledovat stránku na sociálních sítích Slampoetry CZ, vystoupení je totiž spousta a neustále se plánují další.
                           

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video