Hranice světla představuje malířka M. Alasseur

Redakce 2024-05-09 23:21:00

Galerie města Loun nabízí další výstavu. Díla Františka Skály vystřídala tvorba stálé účastnice malířského sympozia v Počedělicích, výtvarnice Mariana Alasseur. Výstava Hranice světla byla zahájena vernisáží tento čtvrtek. ,,Většinou mi šlo o zachycení podstaty okolního světa a ta podstata je pro mne barva jako hmota, světlo a prostor. Experimentuji s tím vším dohromady a nechávám se překvapit nevyčerpatelným množstvím možností řešení a ztvárnění,“ říká výtvarnice.


Než se výstava Mariany Alasseur příští čtvrtek představí veřejnosti, položil kurátor galerie Vladimír Drápal autorce několik otázek.

Tato výstava obsahuje dvě tváře tvojí tvorby: přírodní abstrakci a geometrii. Jak ke svojí tvorbě v těchto rozličných polohách přistupuješ?

Kdybychom to brali tak, jak kdysi řekl Paul Cézanne, a sice že všechny tvary v přírodě můžeme zjednodušit na kouli, válec, kužel atd., pak je tento postup zcela logický a přirozený. Většinou mi šlo o zachycení podstaty okolního světa a ta podstata je pro mne barva jako hmota, světlo a prostor. Experimentuji s tím vším dohromady a nechávám se překvapit nevyčerpatelným množstvím možností řešení a ztvárnění. Zarazí mne většinou až pro mne překvapivý kontrast, nebo moment. Něco, co mne posune v tom hledání zase o kousíček dál.

Výstava se jmenuje Hranice světla, jaký to má význam? Je pro tebe světlo tak důležitým?

Světlo je pro mne hmota i duchovně a myšlenkově. Světlo je součástí barev. Každá barva svítí na jiném pozadí a jinak. To mne fascinuje, je dost těžké zachytit světlo v jeho barevném stínu a obráceně. Světlo může určitě vytvářet hmotu a prostor, pokud mu to do-volíme.

Pocházíš z Litoměřicka, i tam máte kus Českého středohoří... Ovlivňuje tě krajina kolem? Anebo při své abstraktní tvorbě preferuješ vnitřní volnost?

Určitě mne krajina a prostor a měnící se světlo ovlivňuje už od malička. Věřím na vnitřní řád všech přírodních úkazů na zemi, takže volnost tam je, ale určitě má svoje vnitřní pravidla a strukturu. Ve středohoří se pohybuji už skoro dvacet let. Již od počátku, kdy jsme bydleli pod Řípem, mi přijde, že tu je v létě až ,,francouzské světlo“. Je to trochu naše česká Provence. Ta čistota barev a tvarů kolem, se mi líbí a stále mne inspiruje. Do Prahy už jezdím v podstatě jen na otočku na výstavy a pro barvy a vždy se moc těším zase zpátky, do přírody.

Pravidelně se účastníš malířského sympozia v Počedělicích....

Já vlastně miluji tradici, vážím si jí a věřím v to, že události, lidé a vše na sebe v kruzích navazují. To mi asi vyhovuje a pak samozřejmě příjemní lidé, kteří se toho účastní. Jsou součástí té tradice kolem malíře Zdeňka Sýkory, který se na svět díval novátorsky a na české prostředí dost odvážným, otevřeným a originálním způsobem. Tento otevřený způsob, přístup k malbě jsem zažila spíše na studiích v cizině a je pro mne vzácný. Takže je tam také určitá zkušenostní nostalgie a vděčnost.

Jsem zřejmě asi introvertní typ, který se ale v umění vyjadřuje spíše v extrovertní rovině, beru to jako způsob komunikace. Proto mi tahle otevřenost i pohodová atmosféra na sympoziu vyhovuje. A taky jsem v podstatě krajinář. U řeky vše plyne, mění se světlo a já se tam ráda vracím. Zajímá mě možná spíš prostor komunikující za hranici plochy plátna, než uvnitř něj a to je pro krajinu vlastně typické.

GAML zároveň zve na připravovanou výstavu fotografií Jaro Waldeck Ticho Svealandu v prostoru divadelní kavárny a malého sálu, jejíž vernisáž se chystá na pátek 17. května v 18 hodin v kavárně. (lus, gal)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video