Rodina Smolkových z Nepomyšle je široko daleko jediná v našem regionu, která chová anglonubijské kozy. Nina Smolková spolu s manželem Lukášem se pro jejich chov rozhodla zhruba před deseti lety. Nejsou to ledajaké kozy, říká chovatelka těchto úžasných zvířat, ale i slepic, králíků, psů a jedné kočky. Do budoucna by chtěli hospodářství rozšiřovat o další kozy a třeba kravku a koníka. Nina také má jeden velký sen…
Nino, kdy a proč jste se rozhodli chovat anglonubijské kozy? Koho to byl nápad?
Pro anglonubijské kozy jsme se rozhodli před téměř deseti lety. Byl to můj nápad, jelikož již dříve jsem kozy chovala a v Nepomyšli, protože tady jsme doma. Pro anglonubijské kozy jsme se rozhodli hlavně pro jejich lahodné mléko, bez typické kozí vůně a pachuti. Jejich mléko je taky velmi výživné, v průměru 4,8% tuku a 3,8% bílkovin, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, podporující imunitu, má protirakovinné účinky, je dobře stravitelné a je vhodné na výrobu sýrů. Naše všechny děti ho pijí od malinka. A dalším důvodem, proč anglonubijské kozy, je jejich povaha. Jsou to velmi milá, chytrá, velice kontaktní a charakterní zvířata.
Vyrůstali jste oba s manželem na vesnici? Máte k farmaření blízko?
Ano, oba dva jsme z vesnice. Já pocházím z Kružína. Chovali jsme toho vždy spoustu (koně, krávu, obce, kozy, prasata, drůbež, králíky, psy, kočky, včely a párkrát i divočáka). Manžel je z Nepomyšle a doma vždy také chovali nějaké drobné zvířectvo, ale naplno se tomu začal věnovat až se mnou.
Seznamte nás blíže s svými zvířaty. Kde jste kozy pořídili?
Zatím naše stádečko tvoří 5 koz. Nejstarší je Barborka – moje první anglonubijská kozička, té bude v únoru 2025 deset let a mám ji od 3 měsíčního kůzlátka. Dále Zelinda (5 let), Napoli (4 roky), Rozárka (2,5 roku), Odetka (1,5 roku). Téměř každá koza je z jiného koutu České republiky. Odetka je z Budilova na Šumavě, holky Zeldička a Napinka jsou z Modletic v jižních Čechách od přední chovatelky anglonubijských koz v ČR, Rozárka je ze Záboří nad Labem a Barunka z Vlkavi u Mladé Boleslavi.
Jsou poměrně zdaleka...
V našem blízkém okolí se kvalitní zvířata tohoto plemene nechovají. Jsem ale členem různých chovatelských skupin, a tak si dobré chovatele dokážu vyhledat. Mým snem je ale přivézt si kozičku z ciziny od předních chovatelů ve světě.
Věřím, že se podaří. Popište prosím jak vypadá den chovatele?
Každodenní ranní a večerní rituály. Připravit krmení, podojit, napojit, nakosit trávu, doplnit seno, vodu a zpracovat mléko. Během sezóny kozám kosím několikrát denně čerstvé zelené. Naše kozy se totiž samostatně nepasou, nechtějí. Jsou na mě tak fixované, že beze mě nejde nic jiného než se za mnou dobývat a nešťastně mečet. Proto je ve výběhu neuvidíte. Místo toho ale vyrážíme na procházky po okolí, aby si holky mohly naštípat to, na co mají samy chuť. Můžete nás tedy potkat s celou bandou, přidávají se totiž i psi a kočka a samozřejmě děti. No a kozí holky se hned snaží kamarádit a vyloudit nějaké dobroty.
Čím vaše kozy krmíte?
Základ je zelené krmení, přes zimu kvalitní seno. K dispozici musí mít neustále dostatek čisté pitné vody, solný liz, minerální liz obohacený o jód, kterého mají anglonubijské kozy zvýšenou potřebu. Dále je potřeba dostatečná, vyvážená a pestrá krmná dávka, dodávající kozám vše co potřebují. Například je to oves, ječmen, speciální granule pro kozy s vitamíny a minerály, vojtěškové úsušky, cukrovarské řízky, sladový květ, pivovarské kvasnice, melasa, svatojanský chléb a další. Tyto kozy se musí opravdu poctivě krmit, jsou to velká zvířata, která dlouho rostou. Odměnou jsou však výborné dojnice (5 - 7 litrů mléka), těšící se skvělé kondici a zdraví.
Už se vám tu narodila nějaká kůzlátka?
Ano, spoustu. U koz je to stejné jako u krav, laktaci je třeba podpořit potomky. Když se povedou pěkné kozičky, snažíme se jim najít nový domov a jinak domácí kůzlečí maso je super potravina.
Co vše jde vytvořit z tohoto kozího mléka?
Prakticky vše jako z kravského mléka, tzn. tvaroh, jogurty, kefíry, smetana, máslo, sýry – čerstvé, zrající, měkké, tvrdé, plísňové, pařené, tažené. Ze všeho se dá potom ještě tvořit dál. Vyrábím různé jogurtové, tvarohové dezerty, pudinky, zmrzliny, sýrové mísy, dorty atd.
Kde na to vše berete čas? Se třemi dětmi, domácností a kozí „smečkou“?
No vlastně ani sama nevím :-), ale víte jak, když vás něco baví, tak se to vždycky nějak udělá, a já mám štěstí, že mám báječného muže, který když takhle něco tvořím, pohlídá, pomůže, stejně tak starší dcerky.
Chováte ještě nějaká zvířata?
Ano, je to náš životní styl. Dále chováme slepice, králíky (Meklenburské strakáče), psy a jednu kočku. Do budoucna bychom hospodářství chtěli určitě rozšiřovat o další kozénky a třeba kravku, možná koníka.
Máte u toho další zaměstnání nebo je to vaše hlavní činnost? Jste na mateřské a pak se vrátíte do práce?..
Já jsem zatím na mateřské, manžel je normálně zaměstnaný. Naše plány do budoucna jsou oprostit se od systému zaměstnance a jít svou vlastní cestou podnikání. Již nyní máme s manželem rozjetý společný podnikatelský projekt, na který bych ráda navázala svou domácí, ale úředně registrovanou sýrárnou „Nimamasta“ a splnila si tak svůj celoživotní sen.
Držím palce! Zajímavý název – jsou v něm všechny holky Smolkovic – Nina, Maruška, Majda, Stázinka :-)
Ano, přesně tak.
Pomáhají vám dcery, co vše umí a baví je to?
Holky práce u zvířat baví, je to pro ně přirozené stejně jako pro nás, přeci jen v tom vyrůstají a jsou k tomu vedené od malinka. Nejstarší dcera Maruška by chtěla být dokonce veterinářka. U zvířat holky zastanou víceméně vše. Pomáhají krmit, čistit, případně ošetřit, sbírat vajíčka, podojit atd. No a naše nejmenší Stázinka, ta pomáhá nejvíce s mazlením. Maruška i Majda chovají své králíky, se kterými trénují „králičí hop“ a dochází s nimi na kroužek v DDM v Podbořanech.
Máte v okolí "kolegy", kteří chovají kozy? Sdílíte mezi sebou zkušenosti?
Ano, pár lidí v okolí je, kteří chovají kozy. Anglonubijských jsou to ale většinou podílové, tedy s příměsí jiného plemene. Zkušenosti si nejvíce předáváme po sociálních sítích, osobně pak na výstavách. V Čechách bývá jednou ročně Národní výstava anglonubijských koz v Lysé nad Labem.
Byli jste na této výstavě?
Ano, byli jsme na této výstavě už dvakrát, ale pouze jako diváci. Pro letošní rok byla ale výstava bohužel zrušena Státní veterinární správou, kvůli možné nákaze katarální horečkou...
Podporuje farmáře ve vašem odvětví stát, možná existují programy, dotace?
Je tu možnost dotací třeba na plemenného kozla, která je asi nejvíce využívána. Jinak se jedná především o koníček, celkem finančně náročný, který si ale každý platí sám.
Snažíte se hospodařit a žít s co nejmenší zátěží životního prostředí, dá se říct...
Určitě. Každopádně se snažíme o co nejnižší náklady na provoz domácnosti. Ze zvířat máme užitek, maso, mléko a výrobky z něj, vejce. Nějakou zeleninu si taky vypěstujeme a hnojíme půdu zpátky hnojem, tak jako to dělali naši předci. Minimum chemie. Energii máme většinu ze solárních panelů, ale nepokryjí samozřejmě vše, do budoucna uvažujeme o větrné elektrárně. Odpad netřídíme, podle nás je to blbost. I když mám vystudovanou ekologii a ochranu životního prostředí... Mnohem větší smysl dává neprodukovat zbytečný odpad, neplýtvat. Bioodpad končí na kompostu a o zbytky z kuchyně se postarají slepice nebo kozy (slupky, zbytky ovoce, zeleniny), ale snažíme se neplýtvat a vše zpracovat. Snažíme se žít v souladu s přírodou, snažíme se naučit děti skutečným hodnotám a smyslu života.
Děkuji za rozhovor, ať se vám ve všem daří!
Netradiční sedmička
1. Jakou nežijící osobnost byste chtěla potkat? Svého tatínka.
2. Vaše oblíbené roční období? Jaro.
3. Jaké je vaše oblíbené jídlo? Knedlo-zelo-vepřo
4. V kolik hodin vstáváte a v kolik chodíte spát?
V 5:30 a cca 22:00
5. Jak nejraději odpočíváte? Cestováním s rodinou.
6. Který z členů skupiny Beatles je vám nejsympatičtější? John Lennon.
7. V jakém státě kromě ČR byste asi dokázala žít? Německo, Rakousko.
Podpásová sedmička
1. Slané nebo sladké? Sladké
2. Čaj nebo káva? Káva
3. Sázení nebo sklízení? Sázení
4. Horko nebo mráz? Horko
5. Grilování nebo opékání? Opékání
6. Euro nebo Česká koruna? Česká koruna
7. Pes nebo kočka? Kočka
Napsal(a): Alla Želinská
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video