Kormoráni sežrali téměř polovinu ryb

Pavel Macák 2013-11-12 09:32:00

Lenešice – Podzimní výlov lenešického rybníku byl zahájen minulé pondělí a pokračoval až do středy. Opět to byla atrakce pro místní i přespolní, kteří se sem na tuto akci přišli podívat a měli také možnost koupit si kapra, amura, lína či jinou sladkovodní rybu. Společnost Rybářství Mariánské Lázně, která rybník a ryby v něm obhospodařuje, zde podle pracovníka společnosti Zdeňka Maška vylovila letos pouze tři sta metráků kaprů a dalších druhů ryb. Snímky z výlovu zde.

„Oproti našim předpokladům je to zhruba o čtyřicet procent méně. Na vině jsou kormoráni, kteří se zde zdržovali a ryby se stali jejich potravou. Bohužel státní nařízení o regulaci těchto ptáků dosud nepřišlo. Na začátku listopadu minulého roku Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že vyřadí kormorána velkého ze seznamu chráněných druhů. Zdálo se tak, že si rybáři mohou po dlouhé době oddechnout, protože se zjednodušila cesta k tolik žádané regulaci tohoto ptačího škůdce.
Jenže spolu s vyřazením kormorána ze seznamu chráněných druhů, které vešlo v platnost letos v dubnu, ztratili my produkční rybáři možnosti k finančnímu odškodnění za škody, které jim kormorán způsobil,“ uvedl Mašek.
Odhady počtů těchto rybožravých ptáků na našem území se rozcházejí. Ministerstvo životního prostředí uvádí 8 až 10 tisíc jedinců, Český rybářský svaz až 30 tisíc ptáků. Ovšem na jednom se shodují všechny strany – kormorán je přemnoženým druhem, který způsobuje značné škody. Náhrady za škody způsobené kormoránem se vyšplhaly k 40 milionům. ČRS pak hlásí poškození za více jak 50 milionů.
Jen na lenešickém rybníku podle hrubého odhadu přišla společnost Rybářství Mariánské lázně o dva až tři miliony korun. Všechny vylovené ryby většinou poputují na vánoční stůl. Jen část jich patrně půjde na export. Lenešický rybník se již nyní opět napouští, aby na jaře mohl být opět zarybněn zhruba třiceti tisíci malými kapry a dalšími druhy ryb.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video