Kamenný havran ponese poselství

Jan Vnouček 2014-04-17 00:12:00

Kryry – Havraní kámen postavilo na vrchol svého Kostelního vrchu město Kryry. Mohutný kamenný artefakt s vybroušenými „obtisky“ dvou lidských dlaní by se vedle Schillerovy rozhledny měl stát novým turistickým lákadlem a dominantou městečka, které se pyšní havranem v obecním znaku. Zároveň má být místem zastavení a zamyšlení, kam se lidé budou rádi vracet. Autorem celé myšlenky je bývalý ředitel kryrské základní školy Kamil Kraus.

„V dnešní době, kdy nemá nikdo na nic čas, se tu lidi budou moci zastavit a zamyslet. Necháme do kamene vybrousit obtisky dětské a dospělé levé dlaně, té od srdce. Každý návštěvník, ať už dospělý nebo dítě, pak do nich bude moci vložit svou ruku, a přát si zdraví, štěstí a lásku. Na místě s nádherným výhledem si navíc dozví historické údaje o Kozihradu, který na vrcholu kopce stál ve 14. a 15. století, a přečte si kryrskou legendu, kterak havrani Kozihrad zahránili. Vznikne tak turistická atrakce s posezením a informační tabulí,“ dělí se o svou ideu předseda Kulturní komise města Kryry.
Myšlenka se ale stále vyvíjí. Ještě minulý týden se zvažovalo, že dlaně budou obtisknuty do keramické desky, která se pak na kámen připevní. „Nakonec jsme ale usoudili, že by kámen neměl obsahovat žádný cizorodý prvek. Proto jsme oslovili umělce, který je do něj vybrousí a zároveň zvýrazní obrysy havrana, kterého je v kameni kromě jiného možno zahlédnout,“ doplňuje Kraus.
Vše by mělo být dokončené do 1. května, kdy v městečku proběhne populární Svátek dobré nálady. Opracovaný balvan se také stane vrcholným bodem křížové cesty, která by měla být brzy obnovena. Kamenný blok darovala a na místo instalovala kryrská společnost Šilhánek a syn.
Na snímku povrch Havraního kamene čistí od mechu a nečistot pracovnice města Kryry Drahomíra Vrábelová.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video