Situace v Drahonicích se o víkendu zklidnila: Běženci v novém prohlášení odsoudili útoky teroristů v Paříži

Redakce 2015-11-19 08:53:00

Drahonice – Po několika dramatických dnech už je situace v detenčním zařízení pro uprchlíky v Drahonicích klidnější. Hladovka skončila, během víkendu postupně klesal počet lidí odmítajících jídlo, nedělní oběd už si neodebral jen jeden. Nedošlo ani k žádnému dalšímu zranění. Migranti v prohlášení odsoudili masakr ve Francii. V reakci na útoky v Paříži policie posílila dohled v okolí zařízení, během víkendu musela řešit dva incidenty.    

„Zintenzivnili jsme hlídkovou činnost v okolí uprchlických zařízení, je více monitorováno blízké okolí. Je klid, žádné vážné problémy jsme zatím nikde neřešili," informovala o nových opatřeních po událostech ve Francii tisková mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.
Dvakrát ale přesto policisté v bezprostřední blízkosti zařízení v Drahonicích museli zasahovat. V pátek a sobotu večer tam technaři rozbalili aparaturu a chtěli uspořádat párty. „Šlo o nepovolenou akci, na kterou vždy přijelo pětadvacet až třicet lidí. Zhruba po půlhodině byla akce ukončena," uvedla Rendlová.
Uvnitř areálu je o poznání klidněji, než v průběhu minulého týdne. Konec hladovky oznámili uprchlíci v prohlášení, ve kterém odsoudili také útoky v Paříži. „My, uprchlíci zadržovaní v detenčním zařízení v Drahonicích, tvrdě odsuzujeme zločinný a zbabělý čin, který vykonala zločinná skupina, která sebe sama nazývá Islámský stát," uvedli migranti a vyjádřili svou soustrast obětem. „I my jsme byli terorizováni zločiny stejné skupiny ve své zemi, a to je důvodem našeho útěku do bezpečí a míru v zemích svobody a demokracie. Zároveň oznamujeme přerušení naší hladovky v soucitu s rodinami obětí, zraněnými a z respektu k jejich bolesti," píše se v prohlášení.
Zatímco v úterý 10. listopadu ohlásilo zahájení hladovky zhruba čtyřicet uprchlíků, v pátek a sobotu si nepřišlo pro jídlo asi třicet lidí, v neděli už jen několik. Hladovku uprchlíci zahájili minulé úterý, v dalších dnech ji potvrzovali dobrovolníci, kteří jsou s běženci ve styku, ale i sami migranti. „Uvědomujeme si, že české zákony umožňují naše dlouhodobé věznění a akceptujeme to. Svou hladovkou však chceme přispět k tomu, abychom byli mírovou cestou propuštěni, přestože nevíme, jakým způsobem je to možné. Pokračujeme v hladovění," uváděli minulý týden v prohlášení.
Kvůli jejich zadržování a obavám z cesty zpět do země původu ostatně vznikla celá dramatická situace v Drahonicích. Tři uprchlíci se demonstrativně pořezali. Jeden poté, co napadl bezpečnostní službu, sám prorazil hlavou skleněnou výplň. Všechna zranění ale byla povrchová, jen jedno si vyžádalo ošetření v žatecké nemocnici. O víkendu už byl i v tomto směru klid.
Policie běžencům v Drahonicích sdělila, že požadavkům na propuštění vyhovět nelze. „Vysvětlili jsme jim znovu situaci. Snažíme se jim vysvětlit, že si mnozí si tu dobu zadržení prodlužují sami, protože nespolupracují a my přitom musíme zjistit, kdo vlastně jsou," pokračovala K. Rendlová. Dodala, že všem byla nabídnuta právní a sociální pomoc, mají možnost návštěv. Nikdo z nich ale nechce o azyl v ČR požádat, většina říká, že chtějí za rodinami do Německa.
V Drahonicích bylo v pondělí 16. listopadu 88 běženců, v zařízení jsou jen muži.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video