Účetní se snaží své klienty zbavit starostí, které s finanční stránkou podnikání mají

Hedvika Fajkusová 2018-10-01 04:33:00

Práce, která lidi baví a naplňuje, nabízí v osobním životě velkou škálu možností. Své o tom ví i Jana Beranová, která již mnoho let podniká v oblasti účetnictví a zpracování mezd. Jde o další z žen, která prolomila letitá tabu a rozhodla se být samostatně výdělečně činnou. Co vlastně člověk potřebuje k tomu, aby v profesním životě uspěl, musí mít účetní pojištění odpovědnosti za škodu, a na jaké změny v daňové oblasti se od letoška připravit? Na to jsme se zeptali přímo v žatecké účetní kanceláři.

Bavila vás na škole matematika? Měla jste z ní jedničky?

Jedničky jsem sice měla, ale matematika mě nebavila. (smích)

Jak jste se tedy dostala k práci účetní?

To mě bavilo odjakživa, ale účetnictví není matematikou v pravém slova smyslu. Čísla nejsou odvozená z matematických vzorců nebo nejsou mnohdy stěžejní. Jde spíše o souvislosti mezi jednotlivými ekonomickými jevy. To mě baví mnohem více.

Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch, ať už v osobním nebo profesním životě?

Asi to, že se mi podařilo dostat tam, kde jsem. A také to, že okolo sebe mám skvělý kolektiv lidí – šikovné holky.

Myslíte si, že na to aby člověk uspěl, potřebuje, aby při něm stála štěstěna, nebo se dá úspěchu dosáhnout jen tvrdou prací?

Zapotřebí je obojího. Člověk musí být ve správnou dobu na správném místě. Také jsou velice důležití lidé, kteří vás obklopují.  Samozřejmě člověk musí profesi věnovat hodně času a energie. Bez toho by to nešlo.   

Byl ve vašem profesním životě nějaký okamžik, kdy jste si řekla, že takhle už to dál nejde, to nemohu zvládnout?

Ano, na to si vzpomenu. Bylo to někdy v roce 2006, kdy mi začali hrozně moc přibývat klienti. Byla jsem na vše sama a už jsem cítila, že musím svůj dosavadní systém nějak změnit. Začala jsem proto spolupracovat s dalšími lidmi, protože bych to sama už dál nezvládla.  

Mnoho žen podniká také při mateřské dovolené. Jak se podle vás dá zvládnout rodina a práce?

V dnešní době se určitě zvládnout dá. My jsme toho zářným příkladem, protože dcera je na mateřské a na její práci se to vůbec neodráží. Zvládá za pomoci svých nejbližších obojí. Rodinu i práci. Když jsem měla před dvaceti lety malé děti já, bylo to nepochybně horší. Dnes už jsou úplně jiné možnosti. Žádná z žen podnikatelek se mateřství vůbec bát nemusí. 

Co vás na práci účetní nejvíce baví?

Když někomu mohu v jeho podnikání pomáhat.

Setkala jste se někdy s nějakým netradičním požadavkem při účtování?

S tím se setkáváme každý den. (smích) Ale jedná se o interní věci, které já nemohu konkretizovat a vy zveřejnit. (smích) Lidé po nás chtějí nejrůznější věci, ale my jim vždy musíme vysvětlit, kde jsou hranice.  Vždy se však snažíme klientům vyhovět tak, abychom jim byly ku prospěchu. Abychom ctily zákony, ale zároveň, aby podnikatelé ušetřili na daních co nejvíce a přitom prosperovali. Jsme tu od toho, abychom je zbavily starostí, které s finanční stránkou podnikání mají.  

Kolik klientů vlastně zastupujete?

Je těžké říci přesný počet lidí, které zastupujeme. Kdybych řekla počet klientů, bylo by to zavádějící. Nelze totiž srovnávat náročnost vedení účetnictví drobných živnostníků s velkými společnostmi.

Mají účetní etický kodex? Jaká jsou jeho základní pravidla?

Samozřejmě, že máme. Nejdůležitější je, aby byl spokojen klient a zároveň se neporušilo žádné z pravidel, a to jak účetních, tak i daňových. Je to asi stejné jako v každém jiném oboru. Důležitá je z naší strany důvěrnost informací a naprostá loajalita. Zpracováváme účetnictví mnoha firem, které jsou vzájemně propojeny, takže je důležité, aby se v tomto případě nekřížily jejich zájmy.  Snažíme se o maximální profesionalitu a objektivitu v přístupu k našim klientům. 

Jak člověk pozná účetní, která svou práci umí, a která ne?

To musí posoudit klient. A jak ten to pozná? Určitě podle referencí, protože ty například u mě byly největším přínosem pro další rozvoj. Podle mých zkušeností je klient spokojen, pokud se nemusí téměř o nic starat, jen v podstatě dodá doklady a pak už je vše na nás. Hodně lidí má například strach z jednání s úřady, hlavně s finančním. My klienty zastupujeme při všech kontrolách, nejen daňových a zařizujeme vše, co je s tím spojené.   

Musí mít účetní pojištění odpovědnosti za škodu?

Určitě. My máme poměrně vysoké pojištění odpovědnosti za škodu. Zahrnuje škody, které bychom způsobily my špatným zaúčtováním nebo radou, a to ve výši sankce ze strany finančního úřadu i dalších institucí. Případný nedoplatek daně, který by vznikl naší vinou, leží ze zákona na klientovi – poplatníkovi. My jsme odpovědné za škodu, která by vznikla pozdním zaplacením daně. Na to musíme být pojištěné.  

Jak se díváte na platové nerovnosti mužů a žen?

My se s tím příliš nesetkáváme. Máme klienty z řad mužů i žen a nemohu říci, že by byl u nich rozdíl ve výši dosažených příjmů. Ženy rozhodně nemají nižší příjmy, ani se jim v podnikání nevede hůře než mužům. Myslím si, že je to naprosto vyrovnané a záleží spíše na tom, jak je člověk šikovný, a to jsou i ženy, nejenom muži.  Co se týká zaměstnanců, to posuzovat nechci. Tam o platech rozhoduje zaměstnavatel.  

Zabrusme do daní, co všechno si lidé mohou dát do nákladů?

Toho je strašně moc. Jedná se o věci, které s podnikáním souvisí. Záleží však na oboru podnikání. V zásadě jsou to všechny výdaje, které podle zákona vedou k dosažení příjmu. To je základní klauzule. Pak jsou různé nuance, které vyplývají z pokynů Ministerstva financí České republiky. Také věci na hraně, o kterých se dá diskutovat, a to zas záleží na odvaze daného podnikatele a poté na případném jednání správce daně. To je základ.

Vedle základních výdajů, které přímo souvisí s druhem činnosti, jako je např. nákup zboží, materiálu, nájemné, energie, mzdy zaměstnanců a různé druhy služeb, mohou podnikatelé pořizovat i další různé druhy majetku, jako jsou např. automobily nebo elektronika. Nelze to však zaměňovat s náklady na reprezentaci, poněvadž ty jsou z daňových výdajů vyloučeny. To se týká služebních obědů, oblečení, teambuildingů a podobně. Obecně patří do daňově uznatelných výdajů vše, co je poplatník schopen prokázat, že vedlo k dosažení jeho příjmu.

Jaké příjmy se uvádějí do daňového přiznání?

Příjmy, které podléhají zákonu o dani z příjmu, což znamená příjmy, kterých podnikatel dosáhne z podnikatelské činnosti na základě svého živnostenského oprávnění, či z podnikání na základě jiných předpisů. Mám na mysli různé druhy nezávislého povolání apod. Dále příjmy ze závislé činnosti, z pronájmu a v neposlední řadě ostatní příjmy.

Jak velkou daň z příjmu za rok 2018 budeme muset platit?

Pro zdaňovací období roku 2018 platí stále stejná sazba daně z příjmu, která činí u fyzických osob 15% a u právnických osob 19%. Došlo ke zvýšení daňového zvýhodnění na 1. dítě z částky 13 404 korun na 15 204 korun za kalendářní rok, což je ku prospěchu poplatníků pečujících o dítě. Poněkud bolestnější je pak omezení výdajových paušálů, jejichž maximální hranice se snižuje na polovinu. K žádným dalším změnám v zákoně o dani z příjmu nedošlo. Takže kromě poplatníků, kteří pečují o dítě, případně uplatňují paušální výdaje, zůstává daňové zatížení stejné jako v loňském roce.  

V roce 2018, stejně jako každý rok, se ale změnily zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Kolik přesně činí? 

Zálohy na sociální pojištění se oproti minulému roku zvýšily o 128 korun na 2 189 korun.  Zálohy na minimální zdravotní pojištění byly loni na hodnotě 1 906 Kč a nyní v roce 2018 se zvýšily na 2024 korun.  

Máte nějaké životní motto? Jestli ano, jaké?

Dělejte to, co vás baví a naplňuje a udělejte si z toho své živobytí. Když má totiž člověk svou práci rád, tak ji dělá dobře a díky tomu si může plnit své sny.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

Kurátor Chmelařského muzea - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: průvodcovské služby s komentovanými prohlídkami * zpracování účetních dokladů (evidence skladu, pokladny apod.) * účast na veletrzích cestovního ruchu a kulturních akcích ve městě * aktualizace webových stránek muzea a fb * obnova a realizace expozic muzea. Požadujeme: SŠ vzdělání zakončené maturitou * dobré komunikační dovednosti * základní znalost AJ * znalost NJ výhodou * praxe v cestovním ruchu výhodou * samostatnost, ochota učit se novým věcem. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Operátor CNC mechatronického soustruhu, obráběč kovů

Náplň práce: obsluha a programování CNC obráběcího centra (soustruhu) * stanovení obráběcích parametrů a sestavení nástrojů a materiálů * kontrola nastavení strojů a kontrola nástrojů, kontrola průběhu práce během výrobního procesu * provádění kontrolního měření vyráběných součástek pomocí různých měřících a zkušebních přístrojů. Požadujeme: SŠ/SOU vzdělání - technické strojní * znalost řídícího systému Fagor * znalost čtení technických výkresů * schopnost samostatně určit technologický postup soustružení a zvolit potřebné nástroje a materiály. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Strojní zámečník - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: výroba a montáž česacích linek * zámečnické a svářečské práce. Požadavky: SOU/SŠ vzdělání technické * svářečský kurz na kyslíko-acetylenové svářování plamenem * svářečský průkaz na svařování elektrickým obloukem v ochranné atmosféře. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video