Rozhádaní politici v Lounech: Rozpad radniční koalice

Pavel Macák 2012-01-10 09:15:00

Louny – Koalice pro Louny se na svém posledním setkání zástupců Strany zelených a KDU-ČSL před koncem roku 2011 rozhodla, že ukončí koaliční spolupráci s ČSSD a ODS. „V patové situaci po komunálních volbách roku 2010 jsme svými hlasy umožnili zvolení stávajícího vedení radnice. V dané situaci to byla jediná reálná alternativa, která pro nás znamenala velký kompromis vedený v zájmu města. Od té doby jsme bohužel svědky toho, že o mnoha věcech je snaha rozhodovat autoritativně bez potřebné diskuze. Důvodem našeho rozhodnutí je rovněž dlouhodobá nespokojenost se stavem spolupráce a způsoby jednání našich koaličních partnerů. Posledním příkladem je situace kolem Městské policie, na jejímž ostudném průběhu má největší podíl ČSSD v Lounech,“ uvádí se v tiskovém prohlášení Koalice pro Louny.

Ta proto pověřila své dva zastupitele Tomáše Chaloupka a Michala Pehra, aby na nejbližším zastupitelstvu navrhli odvolání vedení města. Od tohoto kroku si Koalice pro Louny slibuje vytvoření prostoru pro jednání s cílem vytvoření nové stabilní koalice a nového vedení města. „Naši zastupitelé byli rovněž pověřeni, aby zahájili jednání s ostatními kluby o další možné spolupráci,“ dodává tiskové prohlášení Koalice pro Louny.
S tiskovým prohlášením přišla též Místní rada ODS Louny, která na svém jednání 5. ledna projednávala otázku smluvních ujednání, uzavřených po volbách v roce 2010 mezi ODS, ČSSD a Koalicí pro Louny. „Rada konstatovala, že s výjimkou personálního obsazení příslušných pozic dle dohody, dochází k opakovanému a soustavnému porušování obou dohod ze strany ČSSD, a to pokud se týká způsobu řešení rozporů během volebního období, nespolupráce se stranami, stojícími mimo dohodu, programových záležitostí i rozdělení kompetencí mezi starostu a místostarostu. Z uvedeného důvodu se ODS těmito politickými dohodami nadále necítí být vázána,“ uvedl v prohlášení Richard Hájek, předseda místního sdružení ODS Louny.
Nedlouho po těchto prohlášeních vydala své také lounská ČSSD. Sociální demokracie je přesvědčena, že důvody, kterým tyto strany svůj krok odůvodňují, jsou pouhými záminkami, pokusem odůvodnit své kroky před veřejností a pomluvou. ČSSD je přesvědčena, že skutečným důvodem kroků těchto stran je snaha zbavit se ČSSD jako strany, která díky svému silnému postavení v orgánech města veřejně poukazovala na zásahy pana starosty do nezávislých správních řízení, na porušování zákona o obcích, na vytváření systému „jakoby demokracie“, který fakticky dlouhodobě umožňoval starostovi a skupině s ním spjatých lidí praktikovat bezmála feudální ovládání městského úřadu, městské policie, zasahovat do práce odborných komisí a prosazovat své metody výkonu samostatné působnosti obce. ČSSD nazývá tento stav „kernerismem“, který nemá nic společného ani s pravolevým viděním politického spektra, ani s programy jednotlivých stran, ani s demokracií jako takovou.
Dále je v prohlášení výboru MO ČSSD Louny uvedeno, že sociální demokraté jsou připraveni jednat se všemi politickými subjekty v zastupitelstvu o řešení této situace, zejména pak s těmi, které se před volbami nejvíce a nejhlasitěji vymezovaly právě proti osobě Jana Kernera, jakkoli po volbách někteří jejich představitelé svým vystupováním na tato svá slova zapomněli.  Tiskové prohlášení vydala také TOP 09: „Vzniklá koalice měla minimální programovou shodu a většinou naprosto odlišné pohledy. Její konec je tedy očekávaný a nepřekvapující. Navíc rozpad koalic ODS a ČSSD už začal v dalších městech a v jiných je na spadnutí. Důvodem jsou letošní krajské volby a obava ze ztráty voličů. Lounská TOP 09 je připravena jednat a hledat východisko z vzniklé situace, nezbavujeme se odpovědnosti. Chceme najít zejména shodu v programových bodech tak, abychom mohli Lounům jasně a srozumitelně říct, co chceme dělat, na čem budeme pracovat.”

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video