Hala postavená načerno vlivným lounským podnikatelem má zmizet

Lucie Steklá 2020-02-11 14:58:00

Na sporném pozemku stojí přístřešek pro jachtu, je to ale černá stavba a má být odstraněna.

Louny (lus) Dvakrát se na jednání lounských zastupitelů dostal městský pozemek v jihovýchodní části Loun.

Na něm má načerno postavenou halu společnost Seko Aerospace. Zastupitelé totiž na svém posledním jednání v závěru loňského roku firmě neschválili pronájem ani prodej této parcely.

Žádost se k zastupitelům dostala podruhé, poprvé to byla v září žádost o prodej dotčeného pozemku, v prosinci žádost o pronájem. Ani v jednom případě ale lounští zastupitelé nepřijali žádné usnesení. Jedná se o pozemek o rozloze zhruba pět set metrů čtverečních.

,,Ač je schvalování pronájmu plně v kompetenci rady města, bylo při projednávání rozhodnuto, že bod bude zařazen na jednání zastupitelstva města, jelikož tato smlouva může směřovat k vzniku předkupního práva,“ uvedl k bodu jednání starosta Pavel Janda. K záměru pronájmu se vyjádřilo několik zastupitelů, kteří předložili protinávrhy. ,,Ani jeden návrh nezískal většinovou podporu,“ dodal starosta.

Pokud by zastupitelstvo prodej nebo pronájem pozemku schválilo, město by tím dalo i dodatečný souhlas s umístěním stavby. Společnost by tak měla šanci u stavebního úřadu stavbu zlegalizovat. Ten ale na-dále požaduje její odstranění.

Stavba je podle vyjádření Vlastimila Sedláčka montovaným přístřeškem, který není trvalou stavbou, ale je možné jej kdykoliv přemístit. Našroubovaný je na panelovém podloží a stal se základnou pro jachtu, kterou společnost staví. ,,Loď jsme ale nestihli postavit do zimy, jak bylo plánováno. Solární jachta má být v těchto prostorách dokončena do konce května 2020 a přemístěna do Prahy. Pod jménem ,,Louny“ bude vozit turisty po Praze,“ řekl V. Sedláček. Pozemek podle jeho slov chtěla firma odkoupit a montovanou halu poté využít jako sklad. ,,Samozřejmě nepopíráme administrativní pochybení a snažíme se vše urovnat a podniknout veškeré úkony k legalizaci stavby,“ dodal.

Již při prvním jednání o osudu tohoto pozemku upozornili opoziční zastupitelé, že řada koaličních zastupitelů je ve střetu zájmů, protože firma sponzorovala komunální kampaň několika stranám a hnutím. K hlasování nakonec ani nedošlo. Bez konkrétního výsledku tedy skončilo i poslední projednávání. Lounští politici neschválili pronájem ani dodatečně navržený prodej. Podporu nezískal ani návrh, aby se městská rada zabývala všemi pozemky komplexně a připravila nové nájemní smlouvy.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video