Úvod   /   Zprávy   /   Nastal čas masopustů

Nastal čas masopustů

Lucie Steklá 2020-02-19 16:35:00

Dobroměřice (lus) I přes počáteční potíže se masopust v Dobroměřicích opět povedl, vydařil se i ve Stradonicích.

 Letos to ale nebylo jednoduché. Nejdříve v pátek volal majitel koní, které měli vézt kapelu, že se jeden z koňů zranil. Naštěstí se povedlo sehnat koně od jiného chovatele, těm se ale zapřáhnutí vozíku nelíbilo a tak kapelu také nevezli. Nakonec se podařilo obci, coby pořadateli masopustu, spolu se spolky, sehnat traktor i vozík, a kapelu poprvé vezl ,,motorový povoz“. Komplikace si vyžádala malé zpoždění, ale masopustní masky v doprovodu obyvatel prošly i přesto celou naplánovanou trasu z ,,malých“ Dobroměřic do ,,velkých“. U domů kapela zahrála, masky zatančily a zdárně všichni dorazili do cíle. Masopust, jako každý rok, doplnily v kulturním domě zabijačkové hody. Jitrničky, jelítka, ovar, polévka prdelačka, guláš a tlačenka byly k mání po celý den. V neděli se v dobroměřické kulturním domě uskutečnil karneval pro děti. 

Tradici masopustu udržují také ve Stradonicích, kde se veselice plná pestrobarevných masek konala také minulou sobotu. Právo masopustnímu průvodu maškarám opět udělil místostarosta obce Jan Vnouček, průvod poté prošel celou obcí.

Další z masopustů se koná například v sobotu 29. února v Košticích. Na lounském náměstí je v pořadí třináctá masopustní veselice připravena na neděli 23. února. Pro děti budou připraveny od deseti hodin dílničky v knihovně a výroba masek, od půl třetí si mohou zájemci poslechnout povídání o masopustu. Programu se ujme ve tři hodiny odpoledne Divadlo Mazec, bude se zpívat a soutěžit, průvod projde kolem náměstí, chybět nebudou zabijačkové dobroty. V pondělí 24. února proběhnou v knihovně besedy s dětmi o masopustu.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video