Jak krabice perníčků rozvířila lounskou politickou scénu

Lucie Steklá 2020-05-06 13:19:43

Louny (lus) Jakou sílu mají sociální sítě, o tom se v minulých dnech přesvědčil lounský radní Michal Kučera.

Stačil jeden nešťastný příspěvek na jeho oficiálním profilu, aby vyvolal bouři na lounské politické scéně a vrhl negativní světlo na Louny. Příspěvek se týkal daru pro domov pro seniory. Radní ho sdílel s tím, že se jedná o dar Armády České republiky, ale namísto očekávaných testů na Covid-19 v něm byly perníčky z Penamu. Tedy pekárny, která patří do holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše. Celé to ale bylo zcela jinak. Kučera se za výrok následně omluvil, na koaliční schůzce vyvolané v návaznosti na celou situaci hnutí ANO navrhlo radnímu, aby složil mandát. Mezitím si příspěvek o perníčkách na sítích ,,žil svým životem“, vznikaly vtipy, propírán byl v rádiích i internetových médiích.

Příspěvek na Twittru se ihned stal ,,centrem dění“. Jenže se ukázal jako nepravdivý. Krabici s perníčky do domova nepřivezla armáda, ale muž, který je rozvážel v rámci celorepublikové akce pekáren. Reakce ministra obrany Lubomíra Metnara na sebe nenechala dlouho čekat. „Vojáci dělali v domově pro seniory odběr vzorků u jedné seniorky, armáda do lounského domova ani jinam perníčky nerozvážela,“ uvedl. „Vám všem, kteří jste mou informaci šířili, se hluboce omlouvám. Stala se mi školácká chyba, že jsem si pořádně neověřil informaci, kterou jsem dostal. Je mi líto, že jsem Vás do toho zatáhl a budu si fakt dlouho pamatovat, jak se na sítích nechovat,“ uvedl jako omluvu za příspěvek M. Kučera s tím, že ho mrzí, že vrhl špatné světlo na naši armádu. „Proto jsem odeslal Vojenskému fondu solidarity finanční dar v hodnotě patnáct tisíc korun,“ dodal.

Podle vedení lounského ANO Kučera svým výrokem poškodil nejen toto hnutí, ale také koalici ve městě Louny. Iniciovalo proto koaliční schůzku, která se konala minulý čtvrtek. „Místní organizace ANO Louny na koaliční schůzce doporučilo radnímu Kučerovi složení mandátu v radě města na základě lživého výroku na sociálních sítích o perníčcích (na snímku) distribuovaných do lounského domova pro seniory. Domníváme se, že elementární politická kultura platí pro všechny členy koalice a dobrovolná rezignace by byla dostatečným krokem a signálem o zdravé politické sebereflexi. Máme za to, že radní poškodil dobré jméno hnutí ANO v Lounech a poškodil také současnou koalici. Koalice se může pyšnit celou řadou úspěchů a plněním koaličního programu a proto nás nesmírně zasáhlo jednání jednoho člena koalice,“ uvedlo ANO Louny na svém facebooku.  

Odstupovat ale radní Kučera neplánuje. „V radě města působím dlouhodobě a myslím, že jsme odvedli kus dobré práce. K politické situaci se aktivně vyjadřuji deset let a nic podobného se mi nikdy nestalo a samozřejmě mě to mrzí. Zmiňovaný příspěvek se ale netýkal koalice v Lounech, o níž jsem přesvědčen, že funguje dobře. Omlouvám se, pokud se někdo cítí být dočten. Odstupovat ale nebudu,“ řekl M. Kučera na dotaz Lounského Pressu v pondělí odpoledne. Podle jeho slov byl v době, kdy „perníčky“ na sociální sítě umisťoval, přesvědčen, že se jedná o pravdivou informaci. Poté se za šíření mylné informace opakovaně omluvil. „Omluvil jsem se také naší armádě, která se mohla cítit být poškozena. Odeslal jsem finanční dar Vojenskému fondu solidarity. Přijal jsem svoji zodpovědnost, omluvil se. Jsem rád, že ze strany armády na ni byla reakce pozitivní,“ dodal Kučera.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video