Technická správa zůstává městu. Zastupitelé podíl společnosti Marius Pedersen zatím neprodali

Lucie Steklá 2020-06-07 16:50:57

Louny (lus) Dva metry od sebe, každý u svého stolu, s rouškami na ústech, bez přestávky. Tak jednali na svém posledním zasedání, které se konalo ještě po dobu nouzového stavu, lounští zastupitelé, kteří se sešli v Kulturním domě Zastávka. To jim umožnilo dodržet veškerá státní nařízení v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru, veřejnost, které ale nedorazilo mnoho, se díky větším prostorům, neshlukovala.

Bezmála tříhodinové jednání lounského zastupitelstva sledovalo z balkonu ne více než patnáct lidí, pro ně byl určen vstup na jednání z ulice Poděbradova, zatím co zastupitelé a zaměstnanci úřadu do budovy vcházeli z ulice Frotzlova. Více lidí využilo možnosti sledovat online přenos, který probíhal prostřednictvím portálu Youtube.

Jedním z hlavních bodů, který zastupitelé řešili, bylo to, zda prodat či neprodat většinový podíl v Technické správě města Loun (TSML). Zastupitelé, v této otázce, zda prodat, nebo neprodat, stále nejsou jednotní, rozhodnutí se stále odkládá. ,,Propojení s firmou Marius Pedersen by umožnilo zlepšit hospodaření technické správy města. Například zvýšením tržeb tím, že by realizovala zakázky i mimo město,“ uvedl již dříve k zamýšlenému prodeji lounský starosta Pavel Janda.

Tento bod se dostal hned do začátku jedná-ní a nakonec byl z programu vyřazen. Stejně jako na začátku roku, tentokrát byl zřej-mě odsunut na delší dobu. Materiál byl na-konec po vyslechnutí připomínek několika členů zastupitelstva stažen, neboť nebyly splněné předpoklady pro jeho projednání. V dohledné době se k případnému prodeji podílu v TSML zastupitelé vracet nebudou. Nebude to zřejmě dříve, než v prvním pololetí příštího roku.

Společnost Marius Pedersen zájem o odkup jednapadesáti procent podílu TSML projevila poprvé loni na jaře. Hodnota firmy oceněná znaleckým posudkem je 25 milionů korun. Město by za prodej získalo zhruba 13 milionů. Jako první s návrhem na od-ložení bodu z pondělního jednání přišel radní Michal Kučera. „Navrhuji tento bod odložit, nemusíme teď o tom rozhodovat v rouškách, z časového hlediska nás nic netlačí. Oslovme i jiné potencionální partnery a ať si své k tomu řekne také nový ředitel technické správy,“ řekl. Našli se ale i zastupitelé, kteří s tímto návrhem nesouhlasili, a to ti, jež jsou většinou proti prodeji podílu. „Rok je krátká doba, aby mohl nový jednatel něco adekvátně zhodnotit. O prodeji by se mělo hlasovat hned, ať vyšleme jasný signál,“ řekl zastupitel Jan Čáka. Podobný názor vyjádřil zastupitel Vlastimil Roflík: „Bylo by jasné, kdo na to má jaký názor. Za-se to odsunout nemá moc smysl,“ řekl. Proti prodeji se vyslovil také místostarosta Milan Rychtařík. „Obecně by se měly špatné hospodářské výsledky firmy řešit nejprve na úrovni jejího vedení a ne ji hned prodávat. Když už by byla shoda na prodeji, město by mělo vypsat otevřenou soutěž,“ řekl.

FOTO: Zastupitelé se sešli ,,na Zastávce”. Jedenácté jednání zastupitelstva města Louny se uskutečnilo minulé pondělí v Kulturním domě Zastávka v Lounech. Prostory domu umožnili jednání podle pravidel, dva metry odstup i dostatek prostoru pro veřejnost, tak aby se seshlukovala.  

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video