Kastelánka zámku v Krásném Dvoře Michaela Hofmanová se těší na hodinu „nicnedělání“ v nové galerii

Alla Želinská 2020-07-24 13:52:00

Státní zámek Krásný Dvůr stejně jako jiné památky měl sice letos zpoždění kvůli koronaviru, ale v červnu přece jen zahájil turistickou sezonu. Jak jeho zaměstnanci využili nouzový stav, co všechno připravili a co ještě chystají během léta a na podzim, jaké novinky čekají na návštěvníky při prohlídkách zámeckých interiérů, ale i na nádvoří a v zámeckém parku? Můžeme se těšit na nové expozice? Jak to vypadá s dalšími doplňkovými službami a zázemím pro turisty - třeba občerstvením a WC v areálu barokního zámku? O tom všem jsme si povídali s kastelánkou Michaelou Hofmanovou, která se sama těší, až najde čas a v klidu si vyzkouší jednu z velkých novinek této sezony – Galerii Jedna hodina.

Paní kastelánko, jak jste zvládli nouzový stav?

Během nouzového stavu nebyl veřejnosti přístupný zámek, ale o to více lidí navštěvovalo zámecký park, který byl zelenou oázou, do které přijížděli čerpat potřebnou energii.

Údržba zámeckého areálu se nezastavila. V parku se zaměstnanci zámku věnovali úklidu a zpracování dřeva ze stromů spadlých během předjarních vichřic, ale i nemocných stromů. Bohužel nás také trápí sucho a s tím spojené choroby stromů. Některé stromy proto budeme muset v letošním roce pokácet.

Na péči o park budeme i tento rok žádat o příspěvek z prostředků Ústeckého kraje z programu péče o přírodní památky. Velká část přírodně krajinářského parku v Krásném Dvoře je vyhlášenou přírodní památkou od roku 2012. Příspěvek využijeme především na úhradu nákladů spojených s prořezy starých stromů, novými výsadbami, a s likvidací náletových dřevin.

Dotace na obnovu

Jak jste využili vynucenou přestávku?

Zámecké interiéry prošly každoročním velkým jarním úklidem. Nicméně příprava největší letošní změny na prohlídkové trase ještě neskončila a sami se velmi těšíme na červenec, kdy budeme moci návštěvníkům představit novou instalaci ve velké jídelně.

Dále jsme se věnovali přípravě a administraci projektů obnovy zámeckého parku a také koncepci rozvoje celého zámeckého areálu. Nyní máme již konečně schválené rozhodnutí o přidělení dotace na obnovu drobných staveb, a tak můžeme zahájit veřejnou soutěž na zhotovitele.

Jaký byl začátek letošní sezony?

Tradiční první kulturní akcí sezóny jsou na Krásném Dvoře Pohádkové Velikonoce, které jsme byli nuceni tentokrát zrušit, a tak se první kulturní akcí sezóny stal Víkend otevřených zahrad na začátku tohoto měsíce. Uskutečnily se komentované procházky parkem, koncert Pod dubem, ale především byl zahájen letošní díl projektu Současné umění v kontextu historické kulturní památky.

Inspirací pro tento nápad byla má návštěva historických sídel ve Velké Británii, kde mě mnohdy velmi překvapovaly moderní instalace ve starobylých zámcích. Časem se mi tato vyrušení ze známých stereotypů začala zamlouvat. Nutí k zaujímání nových úhlů pohledu na konkrétní místa a památky. Jsou to takové mosty mezi minulostí a přítomností.

Hrává lehátka, zvláštní galerie

Barevné lavičky před vstupem do zámku a zajímavá pojízdná kabinka na nádvoří. Přibližte nám tyto novinky.

Do zámeckého areálu se letos nastěhovaly objekty od autorského dua dvou mladých žen, Elišky Perglerové a Ivety Čermákové. Hravá lehátka před vstupem zaujmou svou barevností i neobvyklým tvarem. Vybízí ke složení, použití, tedy odpočinku, a i sem si můžete donést zmrzlinu či kávu z blízké kavárny, která je již nachystána na letní provoz.

Druhou instalací je Galerie Jedna hodina. To je poněkud zvláštní galerie, do které se chodí, aby se z ní koukalo ven. Vystavovaným dílem je vlastně vše, co se nachází okolo. Galerie na kolečkách je nyní umístěna na zámeckém nádvoří, ale ještě ke konci června ji plánujeme odvézt do zámeckého parku. V průběhu léta se galerie objeví u Panova templu, na Podzámecké louce nebo u Lusthausu. Zájemci, kteří tuto galerii navštíví, se uvnitř pohodlně usadí, nasadí sluchátka k přenosu zvuků zvenku a sledují svět za oknem, který se pozvolna otáčí o 360 stupňů za jednu celou hodinu. Instalace vyvolává otázky, co pro nás znamená jedna hodina času, zda se dokážeme zastavit a jednu hodinu nic nedělat, nespěchat a jen vnímat, jak se mění svět za sklem.

Vy osobně jste to už dokázala?

Sama jsem do této galerie ještě nevstoupila, ale těším se, že ji vyzkouším, až bude v parku. Jízdní řád galerie budeme pravidelně aktualizovat na webových stránkách zámku a také na Facebooku. Během léta budou u galerie také několikrát přítomné samy autorky.

Hraběcí stolování

Co ještě plánujete na léto a podzim?

Zlatým hřebem letošní sezóny je akce Hraběcí stolování, která se uskutečnila během Slavností Jana Rudolfa 4. až 6. července. K této příležitosti vznikla zcela nová instalace velké zámecké jídelny se slavnostním porcelánovým servisem, damaškovými ubrousky a stříbrnými příbory a především s unikátní ozdobou stolu dle dobových zvyklostí. Během speciálních prohlídek, které začínají v bývalém přijímacím salónu zámku, se návštěvníci dozvědí, jak Jan Rudolf Černín hostil své významné hosty na počátku 19. století. Seznámí se s dobovou etiketou, střípky z historie návštěvy francouzské císařovny v Krásném Dvoře, ale také jak při takové události neudělat faux pas, co znamená rodinné stříbro, jak se servíroval předkrm či hlavní chod, kde a jak se podával čaj, káva či čokoláda. Součástí slavností jsou i dvě mimořádné noční prohlídky při svíčkách, komentované procházky parkem, divadelní představení a zážitková hra pro děti a jarmark na zámeckém nádvoří.

Jakým způsobem si návštěvníci nejlépe zajistí vstupenky? Nabízíte nové služby?

Novinkou letošní sezóny je on-line prodej vstupenek prostřednictvím webových stránek zámku www.zamek-krasnydvur.cz a to jak na běžné prohlídky, tak právě na kulturní akce, které správa zámku pořádá. Zájemci si tak mohou zajistit vstupenky z klidu domova předem, aniž by se museli strachovat, že se na prohlídku nebo na koncert nedostanou. Věříme, že se tato novinka osvědčí především u našich velkých akcí jako je Jablečný den nebo Strašidelná cesta parkem a návštěvníci nebudou muset trávit čas ve frontách před pokladnou.

Druhou novinkou jsou placené toalety. Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci a nařízením jsme přistoupili k tomuto ne úplně populárnímu řešení. Abychom vyhověli zvýšeným hygienickým požadavkům, bude mít toalety na starosti denní služba, která bude zajišťovat jejich úklid, doplňování hygienických potřeb a výběr poplatku. Užití toalet bude zpoplatněno v hlavní sezóně částkou 5 Kč. Věříme, že návštěvníci opatření pochopí a službu ocení.

Život na zámku v Instagramu

Co život na zámku a moderní technologie?

Život na zámku v Krásném Dvoře mohou zájemci sledovat prostřednictvím zámeckého Facebooku i Instagramu. Denně přidáváme příspěvky, informujeme o kulturních akcích nebo se dělíme o aktuální fotografie či videa.

Můžeme se těšit na prohlídku zámku s kastelánkou?

Sama po zámku moc často neprovázím, jen když je třeba záskok. Kdysi jsem však jako průvodkyně začínala a ráda se občas do té role navracím a povídám nejen o historii krásnodvorského zámeckého areálu. V létě proto vypisujeme dvě speciální kastelánské prohlídky, jednu v červenci a jednu v srpnu.

Děkujeme za rozhovor a přejeme co nejvíce spokojených návštěvníků.

I já děkuji za rozhovor a zvu čtenáře k návštěvě.

Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video