Vlajka pro Tibet zavlála také v Podbořanech

Alla Želinská 2021-03-10 23:19:00

Podbořany, Podbořanský Rohozec, Žatec, Louny, Postoloprty, Deštnice nebo Žiželice. To jsou města a obce v okrese Louny, kde ve středu 10. března zavlála barevná vlajka Tibetu.

V Podbořanech poprvé zavlála vlajka pro Tibet teprve loni. Byl to návrh zastupitele Miroslava Švarce, který tehdy prošel zastupitelstvem a město vyvěsilo tibetskou vlajku. Letos tedy vlála podruhé (i když ne od samého rána, ale zdvižena byla kolem poledne). „A bude to tak každý rok určitě do nového zastupitelstva,“ říká M. Švarc.

Zajímavostí je, že letos vůbec poprvé tibetská vlajka visela na krajském úřadě v Ústí nad Labem. Změna přišla s novým hejtmanem. Před několika lety se ke kampani Vlajka pro Tibet připojila také obec Očihov. Mezi dlouholeté podporovatele patří třeba Podbořanský Rohozec. Nepomyšl také, ale letos se na tamním úřadě vlajka neobjevila. "Probíhá inventarizace a na vlajku se prostě tentokrát zapomnělo," vysvětlili nám důvod. Pravidelně každý rok tibetská vlajka visí na lounské radnici. Oproti loňsku se letos nepřipojili v Novém Sedle a Blažimi.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet připadá právě na 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Před 62 lety, v roce 1959 při něm zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů, další statisíce jich zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Kampaň koordinuje spolek Lungta. Jejím cílem je upozornit na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. „Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení,“ upozornili zástupci spolku Lungta.

Foto: Ještě v 11 hodin dopoledne tibetská vlajka u podbořanské radnice nebyla. Úředníci na to vzpomněli trochu později. 

(Foto: Alla Želinská, MÚ Podbořany, MÚ Žatec, MÚ Louny)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video