Vrchlického ulice: od tržnice po klidovou zónu s kašnou

Lucie Steklá 2021-03-18 13:47:00

Louny (lus, bab) Tento pohled do historie Loun jistě mnoho obyvatel ještě pamatuje. Na současném náměstíčku vedle Vrchlického ulice je místo k odpočinku. Ovšem mnozí pamatují dobu, kdy tam byla tržnice.

Tržnice ve Vrchlického ulici v Lounech fungovala řadu let a svoji činnost ukončila 31. prosince 2002. Tehdy o tom rozhodli lounští radní s tím, že chtějí prostor přestavět na náměstí. Městská tržnice poté byla od ledna otevřena v ulici Slovenského národního povstání, kde už v závěru roku 2002 probíhaly pravidelné pondělní trhy. V těchto místech se ale tržnice neujala tak, jak bylo očekává-no, navíc tam hasiči řešili několik požárů. Po necelých pěti letech tržnice provoz ukončila. A z původního parkoviště u sídliště bylo zase parkoviště.

Ve Vrchlického ulici tak postupně vzniklo ,,Náměstíčko“. Náměstí, kde byla původně umístěna městská tržnice, se proměnilo v klidovou zónu. Bylo tam umístěno několik laviček k posezení a na ploše byla vysázena nová zeleň a vyrostla tam nová kašna za 880 tisíc korun. Autorem kašny, která je navržená jako půdorysný čtverec o straně 4 metry s obloukově sraženými hranami, ukončenými náznaky sloupků, je architekt Pavel Čermák.

Slavnostní odhalení se konalo v červenci 2007.

Součástí Náměstíčka je také polyfunkční dům s bytovou a komerční částí.


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video