Železniční mosty u Koštic čeká modernizace

Lucie Steklá 2021-03-30 13:42:00

Stav mostů přes Ohři se zhoršuje, během rekonstrukce nahradí vlaky na tři měsíce autobusy.

Lounsko (lus) Během letních měsíců čeká trať z Loun do Lovosic výluka. Ta je plánována od 1. června v úseku od Radonic nad Ohří do Libochovic, kde vlaky do začátku září nahradí autobusy. Uzavření trati si vyžádá rekonstrukce dvojice ocelových příhradových mostů o délce 128 a sedmatřicet metrů vedoucích přes řeku Ohři a přilehlé záplavové území nedaleko stanice Koštice nad Ohří.

Stavba se nachází na jednokolejné neelektrizované regionální trati Lovosice - Louny. Rekonstruována bude dvojice nevyhovujících ocelových konstrukcí železničních mostů přes Ohři. ,,Mosty vykazují značný rozsah koroze a defektů. Současně s opravou mostních konstrukcí proběhne rekonstrukce železničního svršku a spodku včetně přeložek sdělovacích a zabezpečovacích kabelů,“ vysvětlil Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic s tím, se že po dobu oprav počítá se zavedením náhradní autobusové dopravy.

Rekonstrukce mostů začala přípravnými pracemi loni v listopadu, stavební práce mají skončit do letošního listopadu. Správa železnic za opravu mostů zaplatí 182 milionů korun. Jedná se o další rekonstrukci této trati, která nebyla součástí rozsáhlé modernizace provedené v roce 2019. Stavební práce měly proběhnout už loni, ukončeny měly být v prosinci 2020, odsunuly je ale průtahy ve výběrovém řízení na firmu, která rekonstrukce provede. ,,Na zpoždění investice měla vliv nutnost opakovat výběrové řízení na dodavatele. První soutěž Správa železnic zrušila, protože nabídkové ceny výrazně překročily předpokládanou cenu veřejné zakázky,“ uvedl mluvčí.

Oba železniční mosty pocházejí z počátku 20. století a z podrobných pravidelných prohlídek vyplývá, že se za poslední období jejich stav zhoršil. Konstrukce je stále silněji narušena korozí. Zatím tyto závady neznamenají nutnost zavedení dopravního omezení, snížení rychlosti a zatížitelnosti na mostech. ,,Bez rekonstrukce mostů by k tomu dojít muselo, což vzhledem k nedávno dokončené revitalizaci této tratě není žádoucí,“ upozornil D. Gavenda.

Železniční mosty byly postaveny v roce 1902. Kromě špatného technického stavu nevyhovuje ani jejich současné šířkové uspořádání, neodpovídají podmínkám pro bezpečný provoz. Nové mosty jsou navrženy jako jednokolejné s průběžným kolejovým ložem.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video