Pomáhá s důstojným pohřbíváním zvířecích přátel

Soňa Šímová 2021-05-02 07:25:00

REGION (soš) — Domácí mazlíček je pro většinu lidí členem rodiny a jeho odchod za duhový most je tak pro všechny často dlouhým smutným obdobím. Se smrtí oblíbeného nejen chlupatého kamaráda se pojí samozřejmě i záležitosti poslední, kdy jeho majitelé řeší, zda přenechat zvíře veterináři, či mu nalézt místo posledního odpočinku. Důstojné řešení nabízí zvířecí krematorium, které je jen nedaleko za hranicemi Ústeckého kraje — v Chodově u Karlových Varů. Do ojedinělého podnikatelského projektu se pustila Zdenka Šlárová po své zkušenosti s úmrtím čtyřnohého kamaráda. Během tří let pomohla na důstojnou poslední cestu vypravit už přes tisícovku zvířecích přátel.

Jak vás vůbec napadlo založit zrovna zvířecí krematorium?

První myšlenka se zrodila díky mé osobní zkušenosti. Má první fenka německého ovčáka mi náhle zemřela. Bohužel jsem v té době neměla vůbec žádné informace a netušila jsem, co se s jejím tělem stane, když jej nechám u veterinárního lékaře. Skutečnost, jak to chodí v kafilérii, jsem zjistila až nějakou dobu po její smrti. Byl to pro mne takový šok, že jsem musela nějaký čas docházet k psychologovi.

V tu dobu jsem si řekla, že to musí jít i jinak, a začala shánět informace, jak řeší odchod zvířecího přítele v zahraničí. Aniž bych to tušila, po pár letech se mi myšlenka na důstojné rozloučení se zvířecím přítelem znovu vrátila. A to už jsem tu myšlenku pustit nechtěla a začala jsem pomalu zpracovávat podnikatelský záměr.

Jaké byly začátky vašeho podnikání a co bylo vlastně nutné zařídit pro vznik takhle specifického projektu?

Začátky byly krušné, stejně jako u kteréhokoliv jiného podnikání. Měla jsem štěstí, díky projektu PET HEAVEN (Nebe pro mazlíčky) jsem potkala skvělé lidi a to od společníků, zaměstnanců, až po úředníky. Od počátku projektu jsem komunikovala se všemi odborníky a nechala se směrovat tak, aby náš projekt splňoval všechny potřebné podmínky a získal potřebná povolení. Což se nám zhruba po dvou letech povedlo. My jsme i stavěli novou provozovnu, takže se k velmi důležitým povolením z životního prostředí přidalo i stavební povolení a poté také bylo zapotřebí schválení Krajské veterinární správy. Nikdy jsem nepočítala, kolik vyjádření a povolení bylo potřeba, ale s jistotou vím, že na dvou rukách bychom je nespočítali.

Jak dlouho tomto oboru podnikáte? A dá se odhadnout, kolika zvířatům jste již pomohli k důstojnému odchodu?

V březnu 2021 jsme oslavili tři roky od otevření naší provozovny. Na poslední cestu jsme vyprovodili přes tisícovku zvířecích přátel. Pořád přetrvávají ve společnosti velké dezinformace ohledně tohoto tématu. Snažíme se ale psát informační články o všech dostupných alternativách rozloučení se zvířecím přítelem a touto cestou trochu rozšířit povědomí a informovanost majitelů.

Jak vše probíhá — od převzetí zvířete (popř. domluvení uspání) přes obřad po samotnou kremaci?

Realizovat euthanasii může pouze veterinární lékař. My ji tedy nenabízíme, ale dokážeme klientovi doporučit, jakého veterináře má kontaktovat. S našimi klienty nezřídka konzultujeme situaci, nabízíme možné alternativy a připravujeme je na praktické záležitosti ohledně úmrtí (např. rozdíl mezi domácí euthanasií a tou u veterinárního lékaře, jak postupovat po euthanasii atd.). Klienti nás mohou kontaktovat kdykoliv. Pokud dojde k úmrtí v noci, doma, mohou se na nás obrátit a zvířátko buď k nám dovézt nebo pro něj můžeme přijet my. Při příjmu zvířátku na tlapku přivážeme tzv. kremační přívěsek, což je jedinečný identifikátor, který je po celou dobu se zvířátkem. To je ve speciálním vaku uloženo do chladicího zařízení, až do termínu kremace.

Pokud klient neměl možnost se se zvířecím přítelem rozloučit, je možné připravit obřad posledního rozloučení, kdy záleží jen na klientovi, jakou podobu bude mít. Nejčastěji klienti volí pouze soukromou chvilku v Rozlučkové místnosti, kde se sejde blízká rodina, k poslednímu pohlazení. Někdy také klienti volí tzv. kremaci ihned. To znamená, že zvířátko jde ke kremaci ihned po převzetí a klienti v soukromí Rozlučkové místnosti čekají na předání památečního popele. V daný kremační den má každé zvířátko přidělen konkrétní termín žehu, kde po kontrole, že se jedná opravdu o daného zvířecího přítele, dojde k samotné kremaci. Po jejím ukončení je památeční popel upraven v tzv. kremulátoru a uložen do vybrané urny. Poté předáváme památku na zvířecího přítele klientům.

A co dál? Lidé si své mazlíčky berou domů v klasické urně, či jim nabízíte i nějakou alternativu?

Pokud si klienti přejí popel rozptýlit například na oblíbeném místě v lese, pak jim památku připravíme do základní plastové urničky. Klienti také volí designové urničky, které mají uložené doma. Další alternativou je památeční bio urna. Díky ní si můžete na památku zvířecího přítele zasadit jakýkoliv keř či strom a k jeho růstu dopomůže právě památeční popel. Nabízíme také památeční sklo, od českých sklářů anebo památeční šperky. Nicméně stejně jako celý proces zármutku je tohle velmi individuální.

Kromě psů a koček, nechávají si lidé zpopelnit i jiná zvířata?

Naši službu nabízíme všem zvířecím přátelům. Poslední rozloučení u nás měli králíčci, křečci, morčátka, fretky, had, papoušek, ale loučili se u nás klienti i se slepičkou.

Zakládáte si na konceptu sociálního podnikání, oč jde?

Principem sociálního podnikání je zaměstnávat lidi ze znevýhodněných skupin a přizpůsobit pracovní místo jejich znevýhodnění. Dále tento princip zavazuje k určitému sociálnímu, ekologickému a environmentálnímu přístupu a chování. Od podpory místních odběratelů a dodavatelů až po zpracování odpadu a využívání recyklovaných materiálů.

Kolik máte zaměstnanců?

Jsme malá firma se čtyřmi zaměstnanci. Snažíme se fungovat na bázi 100% zastupitelnosti, a tak mne potkáte nejen při jednání s dodavateli, ale také, když pojedu o půlnoci ke klientovi. Prozatím nemáme potřebu se rozšiřovat, jsem ráda, za své kolegy a věřím, že i oni jsou spokojení.

Nabízíte nějaké slevy?

Již od prvního dne nabízíme slevu pro seniory z Karlovarského, Ústeckého a Plzeňského kraje. Dále udržujeme slevu na naše služby pro adoptovaná zvířata. Spolupracujeme se zvířecími útulky a individuálně přistupujeme i k lidem poskytujícím dočasné péče. Našimi klienti jsou i asistenční psi, kteří mají taktéž individuální ceny.

Máte nějaká kovidová omezení? Poznamenala vaši činnost vládní opatření?

Fungujeme na základě veterinárního zákona, jako asanační služby, proto jsme již od počátku byli přiřazeni k výjimkám a klienti naše služby mohli využívat neustále. Nicméně bohužel i na nás se promítla nejistá situace a nálada ve společnosti a došlo k dočasnému poklesu klientů. Co se týče omezení, měli jsme zrušená poslední rozloučení a snažili jsme se s klienty vyřešit co nejvíce po telefonu či e­‑mailu, minimalizovat osobní kontakt a pokud k němu došlo, chránit sebe i klienty.

Stále jste jedinou společností, která nabízí kremace zvířat v severozápadních Čechách?

Ano, stále jsme jediné zvířecí krematorium. Další nejbližší je v Praze a České Lípě. U nás od počátku do konce jednáte s lidmi, kteří se o vašeho zvířecího přítele starají a na naší provozovně se zvířátko nachází od přijetí až do samotné kremace. Nikam jej nepřevážíme.

A nakonec — jak vás mohou lidé kontaktovat? A lze to 24 hodin denně?

Naše telefonní číslo 704 702 072 je k dispozici pro konzultace a příjmy klientů 24 hod. denně. Ne vždy je člověk schopen mluvit, proto s klienty komunikujeme i formou emailu či SMS. Často se na nás klienti také obracejí s dotazy přes formulář z našich webových stránek www.pet­‑heaven.cz.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Foto: Archiv Zdeňky Šlárové

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video