Dvakrát měř a jednou řež? Při práci s látkou určitě!

Tomáš Skřipský 2021-05-09 07:02:00

VRSKMAŇ (tos) – Jedno z novodobých přísloví říká, že na značce výrobku dnes v podstatě nezáleží, protože všechno je stejně vyrobeno v Číně. O to více potěší výjimky. Tak třeba Věra Provazníková z Vrskmaně doma vyrábí látkové pastelkovníky, pouzdra na sešity či tablety a technikou patchwork vytvořené deky z textilií, které pocházejí hlavně z Velké Británii nebo USA. A na jejích výtvorech se namísto všudypřítomných cedulek „Made in China“ skví logo „KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt“.

Jak se stalo, že se absolventka Vysoké školy ekonomické v Praze chopila krejčovského metru, nůžek a s pečlivě nastřihanými kusy látek zasedla za šicí stroj? „Po škole jsem nastoupila k tátovi do rodinné firmy Hefas v Otvicích a když jsem šla na první mateřskou, uvědomila jsem si, že stále pracuji jen s počítačem, kde tvořím všelijaké nehmotné tabulky, faktury a tak dál. A zatoužila jsem umět vyrobit něco hmatatelného, co tu zůstane a nezmizí, pokud to zapomenete uložit na disk a náhodou vypnou proud,“ usmívá se šestatřicetiletá máma tří dětí. A protože shodou okolností doma našla časopis s návodem, jak vyrobit dětský batůžek, ušila ho jako svůj první výrobek pro svou dnes devítiletou dcerku. Vzpomínala při tom na babičku, u které jako malá spolu se sestrou sbírala první „švadlenkovské“ zkušenosti.

Po batůžku pro dcerku následovaly další a další výrobky, až si inženýrka ekonomie na mateřské založila obchůdek na webových stránkách www.fler.cz/nejale. Tam nabízí shora zmiňované pastelkovníky, pouzdra a deky. Po čase se k ní připojila i sestra, která pro změnu šije batůžky, kabelky a jiná zavazadla. Obě ženy obchůdek neprovozují jako svou hlavní obživu, ale spíš jako koníček, který svými výnosy tu a tam přispívá do rodinného ropočtu. Věra své zboží šije po večerech v rámci rodičovské dovolené a příliš neřeší, jestli měsíčně vyrobí a prodá dvě nebo dvacet položek.

A proč zrovna pastelkovníky, pouzdra a deky? Trojnásobná máma opět vycházela z praktických zkušeností s dětmi. „Když jsme šli například někam na návštěvu, nosily si děti s sebou omalovánky a pastelky, s čímž bývala potíž – kam všechno dát, aby se pastelky nerozkutálely a omalovánky nezmuchlaly? Proto mě napadlo vytvořit látkový organizér na pastelky v různých velikostech s kapsou na omalovánky a dalšími praktickými kapsami a kapsičkami,“ vypráví rodilá Chomutovačka. Pastelkovníky, od nichž byl jen krůček k pouzdrům, která jsou nejen pro děti, vyrábí nejčastěji rolovací nebo ve formátech A5 a A4; na přání už ale šila i „maxi“ verzi formátu A3. Podobné to bylo s výrobou patchworkových dek – jejich design vznikl také na základě zkušeností z praxe. Zatímco většina „konkurenčních“ produktů má rubovou stranu z bavlny, Věra Provazníková používá podstatně příjemnější fleece, který na rozdíl od bavlny není zpočátku neosobně studivý, ale okamžitě hřeje. Jako výplň používá netkanou textilii z dutých vláken.

Samostatnou kapitolu pak představují použité látky. Ty americké nebo britské prý mívají jedinečné vzory, které neumí vyrobit nikdo jiný – na jedněch se rakety a astronauti prohánějí vesmírem, na jiných hrají hlavní roli auta a autíčka, stavební stroje či lesní zvířátka, na dalších vlk balamutí Červenou Karkulku a na jiných Malý Princ s kamarádkou liškou hledí na hvězdnou oblohu… „Jde o materiál, který nikde jinde neseženete. Jednu výrobní řadu tvoří třeba dvanáct různých designů, které se k sobě vzájemně hodí jak motivy, tak barevností. Zakládám si na tom, že všechny látky na jednom výrobku k sobě navzájem >pasují< a snažím se jejich kombinace dopředu navrhnout tak, abych od každého vzoru objednávala jen takové množství, které doopravdy použiji, protože nejde o úplně levnou záležitost. S přibývající praxí jsem se zbavila prvotního strachu, že něco pokazím, ale samozřejmě se mi už několikrát stalo, že jsem se spletla, něco spočítala nebo nastřihala jinak… Pak nezbývá, než vymyslet, jestli to půjde nějak opravit nebo budu muset začít znovu. Nevím, kde jinde je víc potřeba neustále si opakovat známé přísloví >dvakrát měř a jednou řež<,“ loučí se Věra. Provazníková.

Foto: Věra Provazníková se svými výrobky — v rukách drží polotovary pastelkovníků, vlevo jsou vidět patchworkové deky.

Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ


Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video