Jak kulturně nezchudnout ani v době pandemie

Lucie Steklá 2021-05-26 16:00:57

Diskuzi na téma akcí rozvine 2. Večerní klub Lounsko, hostem bude Anatol Svahilec.

Postupné rozvolňování vládních opatření vrací lidi do ulic a také umožňuje pořádání menších kulturních akcí. Po půlroční absenci tak vstává z popela například Večerní klub Lounsko, živá diskuzní platforma pro všechny zapálené patriot(k)y z Loun i okolí. A hned tento čtvrtek 27. května zve zájemce na ,,Kulturní minimalismus“, tedy téma o akcích, které lze zorganizovat s minimálními prostředky i v době maximálních vládních omezení. Klub proběhne od 19 hodin v lounském hotelu Caramell. ,,Účastníky přijede inspirovat slamer, režisér, spisovatel, wikipedista a především neutuchající chrlič nápadů a energie Anatol Svahilec,“ zve koordinátorka pro Lounsko Tereza Konrádová.

Právě Tereza, komunitní koordinátorka projektu regionálního rozvoje Místa zblízka, je zakladatelkou Večerního klubu Lounsko. Jak projekt samotný, tak Večerní klu-by mají za cíl propojovat místní nadšence a rozvíjet spolupráci na všech úrovních - mezi městem, spolky, městskými organizacemi i podnikateli. „V projektu chceme využít potenciálu místních akčních lidí, což je i cílem Večerních klubů. Všichni, kterým záleží na místě, ve kterém žijí, se setkají u jednoho stolu a baví se o tom, co je pálí a jak by se to dalo změnit. V Lounech zatím kvůli pandemii proběhl jen jeden klub, dlouhodobou zkušenost máme ze Žatce. Tam se nám podařilo kluby nastartovat a po roce předat místním spolkům A dál? a ŽOK, v jejichž režii kluby úspěšně pokračují“, sdělila za Místa zblízka Tereza Konrádová. Místa zblízka na základě komunitní koordinace a mezioborového přístupu a ve spolupráci s místními vytváří nové příležitosti a učí místní formovat udržitelné a soběstačné komunity. Vzdělává, síťuje a poskytuje poradenství.

2. Večerní klub přichází s tématem, které si zvolili účastníci již na prvním klubu, „Kulturní minimalismus“ s podtitulem „Jak kulturně nezchudnout a obohatit komunitu i v době omezených možno-stí“ Od prvního klubu sice uběhl víc než půl rok, ale, jak dodává Tereza Konrádová: „Pandemie určitě neřekla své poslední sbohem.” Téma kulturního minimalismu je stále aktuální. ,,A navíc jde o způsob přemýšlení o kultuře, který se menším organizacím a iniciativám, které často pracují jen na dobrovolné bázi a s minimálními prostředky, bude hodit vždycky. Zvu proto všechny, kteří mají chuť se zapojit do disku-ze nebo se jen nechat inspirovat,” zve na lounský Večerní klub. T. Konrádová.

Účast na akci je zdarma, prosíme všechny, aby nezapomněli respirátory a dodržovali doporučené rozestupy.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video