Setkávání Louny mají za úkol zlepšit město. Vedení města se šestkrát sejde se svými občany

Lucie Steklá 2022-04-20 12:46:00

Projekt s názvem Setkávání Louny představil minulý týden veřejnosti starosta Loun Pavel Janda. Projekt má umožnit obyvatelům Loun podílet se na rozvoji města, sdělit konkrétně, co je trápí, co by se dalo vylepšit, co nového by mohlo ve městě, nebo konkrétním místě vzniknout. Představení projektu se uskutečnilo v Galerii Benedikta, kde se kromě starosty návštěvníkům představili také městský a zahradní architekt, Radek Janoušek a Martin Černý. Účastníci ,,první vlaštovky“ Setkávání Louny mohli také vyplnit pocitovou mapu. Na ní mohli čtyřmi různými barvami zvýraznit místa, která rádi ve městě navštěvují, místa, kam by pozvali přátele, místa, kde se bezpečně rozhodně necítí a také místa, jež by si zasloužila nějaký zásah k jejich zvelebení.


Setkávání se mělo uskutečnit již na pod-zim loňského roku, nedovolila jej uspořádat ale protiepidemiologická opatření. Setkání starosty s veřejností se od ledna 2019 konala jako akce Zeptejte se starosty v lounské knihovně, jejich pořádání také zrušil covid. Poté začal P. Janda o dění ve městě informovat prostřednictvím svého facebookového profilu v pravidelných ,,antivirusinfo“ a později ,,starostainfo“. Setkávání Louny je podle vzoru nedaleké Kadaně, kde obdobné akce pořádá již ně-kolik let tamní starosta Jiří Kulhánek, který se potkává s občany na sídlištích. Právě tam se P. Janda v září 2020 spolu s tehdejší vedoucí odboru rozvoje města Blankou Sunkovskou inspiroval.

Po úvodní akci v galerii bude zhruba po čtrnácti dnech následovat možnost setkání se s lidmi ,,v terénu“. „Za tímto účelem jsme si město rozdělili na čtyři pomyslné části, přidali jsme k tomu Brloh a Nečichy. Chci se společně s kolegy z radnice každý půlrok sejít s občany na šesti setkáních v jejich sousedství a diskutovat o jejich podnětech i celkovém rozvoji Loun, Brloha i Nečich. Domnívám se, že taková debata je jednak potřeba a hlavně je to ta pravá participace. Nemusíme si ,,hrát s participativním rozpočtem“ a soutěžit o to, který nápad zrealizovat, když je možné realizovat v čase všechny návrhy, které mají smysl a povedou k tomu, aby byly Louny ještě lepším místem pro život,“ řekl starosta Janda.

Setkání v sousedství se uskuteční během dubna a května letošního roku. V plánu je již zmíněných šest setkání a jedno konkrétně zaměřené veřejné projednání. Prvním setkáním mělo proběhnout ve středa 13. dubna v Nečichách na hřišti, bylo ale přesunuto na 25. dubna, druhé bude v Brloze za č. p. 11 ve středu 20. dubna, obě od čtyř hodin odpoledne. Než začnou setkání v Lounech, uskuteční se veřejné projednání záměru SVS/SČVK rekonstrukce kanalizace včetně pokácení stromořadí v Jeronýmově ulici v Evangelickém kostele. To proběhne 27. dubna od 17 hodin. Ve středu 4. května začnou lounská setkávání, a to na ,,západě“, kdy se zástupci radnice sejdou s občany v jídelně ZŠ Přemyslovců, v pondělí 9. května mohou zájemci diskutovat o širším centru Loun na radnici, ve středu 18. května nad částí Loun od Zastávky po Kaufland ve sportovní hale a naposledy o východní části města na hřišti v Riegrových sadech ve středu 5. května. Všechna setkání začínají v 16 hodin.

Každé setkání bude probíhat v podobném formátu. ,,Nejprve představíme aktivity radnice v dané části města a zrekapitulujeme podněty z minulého setkání včetně stavu jejich (vy)řešení. V pomyslné druhé části bude prostor pro nové podněty od občanů, které se jeden po druhém sepíšou na přistavěnou tabuli. Následně se všechny podněty zrekapitulují, co půjde, vyřešíme na místě, složitější věci dostanou zadané příslušné odbory na radnici s tím, že na příštím setkání bude sdělen způsob (vy)řešení. Na závěr setkání bude patřit volné diskuzi,“ popsal program společných setkání P. Janda s tím, že z každého setkání bude pořizován zápis, který se uveřejní na webových stránkách. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video