Konečně! Odbahnění lounské tůňky je připraveno

Lucie Steklá 2022-08-19 10:52:08

Konečně. Lounská tůň se dočká odbahnění. O jejím vyčištění a obnovení se mluví více než deset let. Tůň, která je u inundačního mostu v Lounech a poskytuje útočiště řadě živočichů a rostlin, díky vyčištění může zachovat rozmanitý život, který by jinak dál ubýval.

Jednou z podmínek realizace bylo pro-vedení biologického průzkumu, který má být podkladem pro rozhodnutí orgánů státní správy v ochraně přírody a krajiny. Letos v dubnu průzkum proběhl. Zaznamenal celkem 109 taxonů cévnatých rostlin, žádný z nich nepatří mezi zvláště chráněné. Zjištěno bylo také nejméně třicet pět druhů obratlovců, z toho pět patří mezi zvláště chráněné: čolek obecný, skokan skřehotavý, ropucha obecná, užovka obojková, slavík obecný. ,,Složitost specifických podmínek si vynutila nový přístup. Na řešení problematiky se dlouhodobě podílela také komise životního prostředí rady města Louny. V současnosti se řešení posouvá na další úroveň. Uvažované řešení spočívá v odtěžení sedimentů ze dna sacím bagrem. Většina sedimentů se zapracuje do nově formovaných terénních úprav s litorálním pás-mem, které vytvoří plynulý přechod mezi vodním prostředím tůně a okolním územím. Vznikne tím vhodný biotop pro vodní druhy ptáků, obojživelníků a vod-ní bezobratlé živočichy,“ přiblížil další postup Milan Skula, předseda KŽP.

Tůň se rozdělí dělící hrázkou z textilních vaků plněných sedimentem na ,,oblast těžení“ a ,,oblast ukládání“. Nově formovaná břehová hrana dělící hrázky na návodní straně vaků bude opevněna kombinací přírodních prvků - dřevěné palisády a kamenný zához proměnlivé výšky. Palisáda bude oživena vegetačními válci a rohožemi s předpěstovanými vodními a vlhkomilnými rostlinami. Po-vrch textilních vaků nad úrovní hladiny se vytvaruje z odvodněné zeminy a za-travní se.

,,Na ochranu zvláště chráněných druhů byl vypracován Plán konkrétních kompenzačních opatření zmírňujících negativní vlivy. Počítá se záchranným transferem obojživelníků mimo ohrožení. Vzhledem k tomu, že se jedná o nezbytnou revitalizaci vodní plochy - tůně, tak není možné z úředního hlediska od transferu upustit. Proběhl by tak, že v západní části tůně bude instalována ekologická zábrana pro obojživelníky. Odchycení jedinci budou do této uzavřené části umístěni po dobu prací. Po ukončení prací bude zábrana dočasně odstraněna, a až žáby tento dočasný prostor opustí, tak bude opětovně instalována pouze vodní část a odbahnění bude dokončeno,“ vysvětlil M. Skula.

Během června komise životního pro-středí projednala dva dokumenty, který-mi byly biologické průzkumy a posouzení záměru odbahnění Lounské tůňky a také plán konkrétních zmírňujících a kompenzačních opatření ochrany zvláště chráněných druhů při odbahnění. ,,Realizovat odbahnění lze jen během dvou měsíců v kalendářním roce. Na rok 2023 tak město Louny připraví vypsání veřejné zakázky a proběhne samotné odbahnění,“ řekl lounský starosta Pavel Janda s tím, že náklady na odbahnění nejsou v zatím známy, podle předběžných odhadů půjde o několik milionů korun.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video