Mozaika podle opony Zdeňka Sýkory se loupala. Piazzettu před divadlem "namalují" znovu

Lucie Steklá 2022-08-26 13:29:00

Louny - "Technický stav Sýkorovy kompozice na piazzettě před Vrchlického divadlem v Lounech není v dobrém stavu. Spolek Sýkora 2020 se proto rozhodl iniciovat její opravu,“ uvedli zástupci spolku. Po třech letech od vzniku piazzetty podle díla - černobílé opony Zdeňka Sýkory, se nejedná o první opravu. Dříve povrch klouzal, nyní se loupal. ,,Jsem rád, že jsme se dohodli se spolkem Sýkora 2020 a firmou na opravě. Věřím, že nový povrch nebude klouzat a ani se loupat,“ řekl starosta Pavel Janda.


Jednání s městem bylo podle vyjádření Spolku Sýkora 2020 vyvoláno v srpnu loňského roku. Setkání se zúčastnili kromě vedení radnice a městských úředníků také architekt Josef Pleskot, Lenka Sýkorová, zástupce zhotovitelské firmy Coming Plus a ředitel Vrchlického divadla. ,,Bylo dohodnuto, že oprava proběhne během divadelních prázdnin v letních měsících, aby nebyl nijak narušen provoz divadla a Galerie města Loun. Veškeré náklady budou hrazeny ze sponzorských darů, město tedy na opravu díla nedá žádné prostředky,“ uvádí spolek. Zmíněný postup byl znovu projednán a schválen na schůzce se zástupci města 17. června letošního roku. ,,Vzhledem k tomu, že Sýkorova piazzetta byla jako výrazný počin vybrána do ročenky Česká architektura 2019 - 2020 a jde o vůbec první lounskou realizaci zařazenou do této publikace, je žádoucí, aby nevykazovala vady a důstojně reprezentovala jak dílo Zdeňka Sýkory, tak město Louny,“ dodali zástupci spolku.

Práce na opravě začaly minulý týden. Dělníci celou plochu obrousili a v závěru týdne vypadalo prostranství před divadlem skoro jako dříve, jen si domy-slet obří betonové koule. Obrazec se nyní namaluje znovu. Náklady ve výši několika set tisíc korun nepůjdou z městského rozpočtu, uhradí je zmíněný spolek Sýkora 2020.

Piazzetta v podobě černobílé mozaiky vznikla v roce 2019 s náklady téměř devět milionů korun. Město tehdy uhradilo částku 5,6 milionu korun, spolek Sýkora 2020 přispěl z finanční sbírky, přispěli také sponzoři. Původní betonové dlaždice nahradil obraz o velikosti více než 170 metrů čtverečních. První potíže s mozaikou nastaly jen několik měsíců po dokončení, ukázalo se, že bílé části obrazce za deště či sněhu kloužou. Byla na ně proto nanesena další vrstva nátěru s drsnějším povrchem. Ta se ale bohužel s ostatními vrstvami malby nespojila a začala se loupat. To už by se po současné opravě stát nemělo. Povrch je nyní vytvořen technikou epoxidové stěrky, práce potrvají několik týdnů.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video