Tip na výlet: O prázdninových středách historickým vlakem

Lucie Steklá 2023-07-28 19:54:00

Všechny prázdninové středy až do 30. srpna mají fanoušci železniční historie jedinečnou příležitost navštívit hned dvě železniční muzea v jeden den. A to díky historickému vlaku, který spojuje muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka se železničním depozitářem Národního technického muzea v Chomutově, staví také v Žatci.

Nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam veze lokomotiva T435.0 Hektor. Tyto lokomotivy na začátku 60. let vyrábělo ČKD Praha a byly určeny pro základní traťovou službu a posun. Historický vlak bude odjíždí z Lužné u Rakovníka v 10.55 hodin a do Chomutova přijíždí ve 12.01 hodin. ,,V Chomutově si cestující mohou prohlédnout depozitář Národního technického muzea s rozsáhlou sbírkou železničních skvostů, vlak je doveze až do areálu. Po předložení jízdenky ze zvláštního vlaku na-víc pasažéři získají slevu na vstupné,“ řekl Lukáš Kubát, tiskový mluvčí ČD.
Hlavním lákadlem muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce v druhé polovině 20. stol. Kromě parních lokomotiv si návštěvníci prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz. ,,V železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově je k vidění téměř stovka kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy z roku 1870 až po vozidla nových trakcí o celé století novějších. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah. Největším lákadlem jsou parní lokomotivy - například rychlíkový ,,Albatros“ 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva ,,Gartenau“ vyrobená v Linci roku 1887. Obdiv budí i salonní vůz Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffera, nebo salonní vůz vyrobený Kopřivnickou vozovnou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda,“ zve mluvčí na prohlídky muzeí. Obě muzea jsou zajímavým tipem na výlet i v jiné dny, kdy nejede parní vlak. (luk, lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video